Nu ligger Internet Explorer på de tre øverste pladser
De tre mest brugte browsere i Danmark hedder nu Internet Explorer. Henholdvis version 8, 7 og 9. Det viser nye tal fra FDIM’s netstatistik for juni måned.
Hattricket kommer, efter at Internet Explorer 9 er kravlet op ad listen i løbet af foråret og nu har fået fat i 15,2 procent af danskerne. Med en IE 7-andel på 17,0 procent, og 29 procent, der bruger IE 8, står Internet Explorer tilsammen for 61,3 procent af det danske browsermarked.
Blandt udfordrerne fortsætter Chrome lige så stille med at møve sig foran Firefox. I juni var der således 12,5 procent, der brugte Chrome og 11,9 procent, der foretrak Firefox.
Også her er der forskellige versioner af browseren repræsenteret, men da Chrome bliver opdateret automatisk, og Firefox kraftigt opfordrer brugerne til at skifte, står Google og Mozilla ikke i samme situation som Microsoft, der har kæmpet med forældede browsere, som stadig bliver brugt.
For eksempel red den berygtede Internet Explorer 6 fra 2001 i mange år webudviklere som en mare, fordi den stadig blev brugt, men ikke kunne håndtere gængse webstandarder. Nu er browseren dog effektivt blevet udryddet i Danmark og har i skrivende stunde en markedsandel på 0,6 procent.
- Denne artikel
- Chrome overhaler Firefox i Danmark
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Chrome når sandsynligvis at overhale FF(26.39%) i november på verdensplan så den tager andenpladsen efter IE(40.18%).http://gs.statcounter.com/#browser-ww-monthly-200807-201111
Derimod nåede Chrome14(22.5%) ikke at overhale IE8(22.84%), men det er kun fordi Chrome15 har overtaget dens plads. Så Chrome15 bliver sandsynligvis størst på verdensplan.http://gs.statcounter.com/#browser_version-ww-daily-20111001-20111111
- more_vert
- insert_linkKopier link
- more_vert
- insert_linkKopier link
- more_vert
- insert_linkKopier link
Internationalt (ww) lå Crome på første gang på en førsteplads i går d 2 oktober i følge statcounter. Tallene er Chrome 14: 23.18% ,IE 8 22.6% , IE 9 9.99%, FF 7 8.38%, FF 6 8.08%, (IE 7 3.63%, IE 6 2.15%)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Når diskussionen kører af sporet, tror jeg at det i nogen grad skyldes uklarhed om hvad der tales om.
Hvis du ønsker svar på "hvor stor procentdel af sidevisningerne hos FDIM medlemmer sker med browser x", så giver FDIM et rimeligt svar. Fejlkilder som mediecentre og default start sider i IE browsere er tilbøjelige til at drukne i at meget aktive brugere med mange sidevisninger fylder meget mere i statistikken.
Spørgsmålet "hvilke browsere er der udbredt på Internet-aktive computere" forsøger FDIM ikke at give et svar på, men ligger nok tæt på hvad tallene ofte mistolkes som udtryk for.
FDIM giver meget stor vægt til sidevisninger af sider som inviterer til at brugere sidder og følger opdateringer, og sider som inviterer til at klikke rundt for at se mere end den delmænge som er på en enkelt side. På den anden side giver FDIM meget lille vægt til brugere som er mere målrettede i deres anvendelse af siden, hvilket ofte vil være lidt mere avancerede brugere.
Når jeg argumenterer mod at bruge FDIM tallene som udtryk for browser udbredelse er det altså mest fordi de måler noget helt andet, sidevisninger på de store danske Internet medier. Hvis FDIM i stedet forsøgte sig med at vise browsere fordelt på unikke besøgende, ville tallene vinde i troværdighed, selv om de nævnte fejlkilderne ville fylde mere.
Jeg mener at det gør en forskel at måle på sidevisninger kontra at måle på brugere. Det forekommer plausibelt at antage at der ikke er samme mønstre for Internet massemedie forbrug blandt brugere som aktivt har gjort noget for at forholde sig til ikke at "nøjes" med standard setup.
Det forekommer også plausibelt at antage at mere avancerede brugere har en mindre procendel af deres sidevisninger hos FDIM medlemmer, sammenlignet med fx dem som prioriterer kendis-stoffet højt. Jo, FDIM har da også mere seriøse medier blandt sine medlemmer, men disses sidevisninger drukner i hvad der sker på de store sider.
Når jeg argumenterer for at Statcounter giver et bedre billede af fordelingen af browsere, er det netop fordi disse tal ikke er domineret af skævheden fra meget aktive brugere (målt i sidevisninger) på de store Internet massemedier. Ved ikke at fokusere på et meget snævert udvalg af sider, men i stedet på et bredt spektrum af mindre sider, er Statcounter mindre misvisende, fordi den kommer tættere på browser udbredelse.
En fejlkilde for Statcounter kan måske siges at være at den prioriterer de mere alsidige brugere ved opgørelse af browser valg. Dette giver god mening hvis målgruppen ikke er den samme som for de tunge Internet massemedier.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du holder da netop ikke fast på antagelsen om "langt størstedelen", når du skynder dig at moderere til "størstedelen". Et stort skifte. Selvfølgelig er der da rigtig mange som har et ganske tåget forhold til de IT-mæssige begreber som "en browser". Dine telefon-oplevelser lyder særdeles realistiske.
Jeg vil til gengæld protestere mod antagelsen om at en arbejdsplads som en kommune er en ret god repræsentation af den "generelle skare" af brugere, i kraft af at jeg er overbevist om at det kommunale har færre med hvad der kan kaldes for en overfladisk teknik-fascination. Altså dem som snarere netop hjælper familiemedlemmer med at bruge andet og mere end hvad der dukker op når computeren tændes.
Jeg vil omvendt sige at vi nørder også har en tendens til at tillægge "almindelige brugere" en mindre IT kompetence end hvad ganske mange (de teknik-fascinerede) har, og netop uden at vi forventer at de nærmest er på samme niveau.
Der er ganske mange af de "teknik-fascinerede" typer, som uden at gå ret dybt alligevel har en interesse for hvordan de kan bruge computeren på en smartere måde. Og jeg tror at netop disse er en del af forklaringen på at tallene fra FDIM er så afvigende i forhold til den samlede Internet brug i Danmark. Altså at det oftere er de teknik-fascinerede som har en meget bredere anvendelse end at bruge computeren som udvidet tekst-tv. Uden at være IT nørder.
FDIM kan ikke bruges som troværdigt barometer for den samlede Internet-befolkning i Danmark. Dertil er dominansen af massemedier alt for tung.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Johnnie
Fint nok jeg mener stadig langt størstedelen - håber at det hjælper.
Grunden til at jeg mener at en kommune er god til at repræsentere den generelle bruger, er at der ansat i en kommune er ret mange forskellige typer mennesker med mange forskellige baggrunde, da service paletten er ret stor.
@Thorbjørn Jeg må indrømme at jeg ikke helt forstår din inddragelse af mediacentre og servere i denne sammenhæng, men hvis de rammer en webside via en browser ja så tæller de da med?
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Peter Egentligt har du ret i, at det næppe er specielt relevant, men det viser dog hvordan IE-brugere kan opstå og visninger udelukkende forekommer på IE - og at uanset hvilken metode man laver en opgørelse med vil der være problemer.
@Carsten Jeg erkender, at FDIM står med et meget stort datamateriale, men det må bemærkes at MS står for ca ~9.5% af alle sidevisninger (4.8% , 3.2% og 1.4% på hhv windowslive.dk, msn.dk og Windows_Live_Messenger).
Hvis vi forestiller os at Windows_Live_Messenger direkte betyder IE og at halvdelen af besøgende på msn.dk er folk, der automatisk kommer ind via IE startup - og hvert 5 klik på windowslive.dk på anden vis favoriserer IE(*) så står vi med et tal på ~4%.
(*) Her antager jeg, at windowslive.dk dækker hotmail - og at browservalg og OS-valg næppe er uafhængige, men at folk, der ikke bruger IE har større sandsynlighed for at vælge f.eks. gmail.
Samtidig tror jeg, at det er sjældent at Linux og Apple-brugere tegner sig for mange af de sidevisninger, som MS har. Det betyder måske det store hele for Linux, men Mac OS må ligge en ikke helt ubetydelig andel over det viste.
Det er muligt, at tallet på 4% er for højt enten pga overvurdering eller forkerte antagelser, men det er noget svært at vurdere. Det ændrer ikke på, at der systematisk er noget galt med metoden, der i ukendt omfang favoriserer IE (og Windows).
- more_vert
- insert_linkKopier link
I denne diskussion taler vi om fordelingen af browsere, og for at få det bedste tal skal vi også bruge det bedste datamateriale.
Her er der ingen tvivl om, at tallene fra FDIM er mest dækkende, da de fleste danske webbrugere i løbet af en måned er inde på en af de sider, som FDIM dækker. Jeg er da også ret sikker på, at hvis du kiggede på et enkelt stort site som skat.dk, så ville deres browserfordeling matche FDIM's ret godt. Argumentet om, at FDIM rammer bredt og dermed er misvisende er ulogisk, der jo lige omvendt.
Statcounter trækker derimod kun data fra de sider, som benytter Statcounter, så jeg har meget svært ved at se, hvordan deres tal skulle være mere valide for Danmark. Det er bare et udtryk for browserfordelingen på de nichesites, som benytter Statcounter.
Som I kan se af Jespers svar helt i begyndelsen ser browserfordelingen helt anderledes ud på Version2 end for FDIM generelt, og det underbygger bare, at der vil være stor varians på enkelte sites. Hvordan browserfordelingen ser ud på netop dit site har derfor ingen betydning for generelle tendenser, med mindre du er et meget stort site - som eksempelvis dr.dk, tv2.dk eller eb.dk.
- more_vert
- insert_linkKopier link
...på sider som alle med sikkerhed besøger ? SKAT, myndigheder, kommunerne og Statsradiofonien (aka. DR) samt bankerne kunne være et repræsentativt udvalg.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er der andre der har bemærket Android browseres underlige adfærd fsva. html form?
Hvis man benytter button i en form, så overføres button parametre (navn og value) ikke, men det fungerer fint nok på en ikke Android Enhed (i hvert fald i FF og Chrome).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er der andre der har bemærket Android browseres underlige adfærd fsva. html form?
Nej, det har jeg ikke. Jeg har lavet en JSF-baseret webapp til mobile enheder, og jeg har ikke haft problemer med Android i den sammenhæng.
Jeg har til gengæld haft rigeligt problemer med gid-fanden-havde-internettet-explorer (https://plus.google.com/114820443085046080944/posts/GbgvNhP8HYs).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg tror godt jeg ved hvem der vinder. Selvom FDIM's mærkelige tal siger noget andet. Statcounter er mere pålidelige (også i DK).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det næste år bliver afgørende i browser krigen...
Er det IE10, du tænker på?
Jeg tror godt jeg ved hvem der vinder.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej, men den begynder med C. Versions nummeret er ligegyldigt.Er det IE10, du tænker på?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej, men den begynder med C. Versions nummeret er ligegyldigt.
Super. Helt enig. Det er langt den bedste browser. IE bliver kun brugt, fordi den ligger på den Windowsmaskine, som de fleste køber.
- more_vert
- insert_linkKopier link
man kan IKKE bruge FDIM's statistikker til noget seriøst, og alligevel bliver i ved med det. Tsk tsk....
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Lars Hvilken kilde til dansk webstatistik vil du anbefale i stedet?
vh.
Jesper, Version2
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at data fra FDIM er biased.
Det uheldige er at besøg på sider som msn.dk registreres og bruges i deres statistik - og det er problematisk, da msn.dk er en side, som Internet Explorer (IE) med default opsætning automatisk går ind på ved opstart. Samtidig vil andre browsere end IE ved opstart ikke (ved default settings) automatisk komme ind på en side, som FDIM registrerer (og dermed ikke blive en del af FDIMs statistik. Måske er der tilsvarende problemer med windowslive.dk og Windows_Live_Messenger)
Jeg har haft skrevet til FDIM om problemet og til min overraskelse forsvarer de deres forkerte metode. Deres 'forsvar' er, at ud af deres (temmelig store) netsoftwarepanel (/kontrolbrugere) er ca. 95% af paneldeltagerne i kontakt med mindst 1 af FDIMS udgivelser i de målte perioder.
Det er dog næppe et forsvar, som nogen ville kunne bruge i UVVU. Nogle af IE-brugerne i deres panel kunne jo netop ved opstart have ramt udelukkende msn.dk med IE, som de brugte. Et andet noget mindre problem er at panelet (mig bekendt) udelukkende består af Windows-brugere (da softwaren kræver Windows) og dermed også kan være biased. Selv hvis man ser bort fra de ovennævnte problemer, har jeg svært ved at få deres forklaring til at være andet end en påstand om, at deres data da næppe kan være mere end x procent point forkerte (x~5 ?) Videnskabeligt/statistisk er der tale om en helt uacceptabel fremgangsmåde, hvis man ønsker at kortlægge browser- og operativsystems-andele i DK.
Udover at FDIM dermed giver IE en for høj andel - er det også et problem for deres mållinger på operativsystemer. IE kører jo (normalt) kun på Windows. Samtidig skal der på nogle operativsystemer kun en mindre del af et procentpoint til for at tallet ser noget anderledes ud. Ikke at jeg tror, at Linux (uden Android mm) aktuelt har en andel på mere end 1% - men den har med stor sikkerhed en højere andel end FDIMs statistik siger.
Det er nok ikke muligt at sige noget om hvor meget forkerte FDIMs statistikker er. De giver nok ikke et fuldstændig forkert billede - men når deres data er biased, er det dog meget sandsynligt at andre selv meget mindre statistikker giver et mere retvisende resultat. Umiddelbart må bl.a. gs.statcounter.com derfor antages at være mere pålidelige.
/Thorbjørn Martsum
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det gør, hinsides enhver tvivl, FDIM ubrugelig til browserstatistik.
Jeg har, som webudvikler, faktisk troet på deres målinger i mange år og prioriteret min browserunderstøttelse derefter. Det er en skandale at de offentliggør en browserstatistik uden noget sted overhovedet at gøre opmærksom på den meget betydelige systematiske fejlkilde i deres målinger!!! Er de betalt af MS eller hvad???!?
Hvorfor skriver version2 ikke artikler om den slags skandaler, der får udviklere til at tage beslutninger på et forkert grundlag og dermed støtter op om MS-monopolet?
- more_vert
- insert_linkKopier link
En yderligere alvorlig bias faktor for FDIM er at de i sagens natur måler på de store danske Internet medier, og tildeler en stor vægt til hjemmesider som har stor traffik. F.eks. fører ekstrabladet.dk på sidevisninger, og sætter derved et stort aftryk på FDIM statistikkerne.
Men jeg tror ikke på at ekstrabladet.dk er repræsentative, og vil tillade mig en udokumenteret påstand om at de individer som afspejler sig i niveauet for debat på deres kommentarspor (noget som giver mange sidevisninger) måske oftere end gennemsnittet er på baghjul i forhold til at "nøjes" med standard-setup (altså IE) på en halvgammel (eller nyere) Windows-bestykket computer. Tilsvarende for andre af de store og bredtfavnende Internet-medier.
Dette er udtryk for en betydelig implicit (ikke-styret) bias for FDIM data, altså at de i sagens natur ikke rammer den meget store mænge sites som ikke er medlemmer af FDIM. Deres snævre data kan altså ikke siges at være et retvisende billede af danske brugere som sådan.
Argumentet om at 95% af brugerne i deres testpanel er i kontakt med en FDIM-optalt side i løbet af en måned skal da nok være korrekt, men har ingen betydning for om deres trafik-tal er repræsentative. En "moderne" bruger er måske stadig i kontakt med ekstrabladet.dk engang imellem, men er kunne tænkes at være mindre tilbøjelig til at tæske rundt i siderne, og spytte i kommentar-sporene.
Dertil kommer jo effekten af at de standard-indstillede computere giver en del trafik til Microsoft, uden at det er udtryk for andet end at brugeren har affundet sig med den homepage som var der fra starten.
Jeg har en blog, som bestemt ikke kan "mistænkes" for at have en overvægt af teknisk orienterede besøgende, og statistikkerne her afviger stærkt fra FDIM tallene.
Til gengæld ligger de tæt på hvad Statcounter offentliggør på gs.statcounter.com - som jeg vil anbefale som en stor forbedring i forhold til at tro at FDIM tallene er repræsentative. Selvfølgelig risikerer enhver statistik-funktion at have huller i sin dækning, og derfor handler det om at forholde sig til hvor store de er.
FDIM har tung fokus på Internet-massemedierne, altså et meget lille antal store hjemmesider. Som gratis statistik-funktion rammer Statcounter et meget større antal hjemmesider, som til gengæld typisk ikke har meget stor trafik. Jeg vil mene at bredden i antal hjemmesider mere end opvejer ulempen ved at ikke at være domineret af de store Internet medier, de store FDIM medlemmer.
Kort sagt - drop at referere til FDIM. Statcounter er ikke "perfekt", men blot betydeligt bedre.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvad med den Gert foreslår?http://gs.statcounter.com/#browser-DK-monthly-201003-201103
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ingen. Al webstatitik er fordrejet som følge af de mange værktøjer der findes til at spærre for webstatitik-scripts.
De eneste brugere man finder i listerne er IE-brugere (og så nogle få andre der endnu ikke har fundet script-spærringerne).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er åbenbaret svært at lave en nøjagtig og pålidelig udbredelses statistik. Ifølge http://gs.statcounter.com/#browser-DK-monthly-201003-201103 har IE 52% andel i DK, versionsfordeling giver et helt andet billede.
Det er meget sjovt at undersøge tingene via den side. F.eks. har IE 45% andel worldwide, i europa kun 36% markedsandel, i Tyskland har de kun 22% udbredelse. Se også OS udbredelsen.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det gør det ikke lettere at mange har værktøjer der forhindrer statistik.
- more_vert
- insert_linkKopier link
IE er faldet med 1,1 procent-point (IE7 og IE8 falder samlet med 5,9 og IE9 stiger kun med 4,8), ikke dårligt for de øvrige browser, når man tænker på at vi er et Microsoft land :D
Kan vi få lov at se Version2's browserstatistik?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jo, da - de besøgende på Version2 er fordelt således:
IE: 29 % Chrome: 25 % FF: 24 % Safari: 11,5 %
De manglende procenter op til 100 ligger primært hos mobil-browsere.
vh.
Jesper, Version2
- more_vert
- insert_linkKopier link
De manglende procenter op til 100 ligger primært hos mobil-browsere.
Dækker kategorien Safari ikke også over iPhone, iPad og iPod touch? Og Chrome ligeledes også over Android? Opera har sikkert en andel på få promiller. Gad vide, hvorfor Opera aldrig slog igennem, da den længe var den langt hurtigste browser.
- more_vert
- insert_linkKopier link