Nu lader Google Maps dig se, hvor du var for et år siden

Googles korttjeneste har lanceret en tidslinje-funktion, der gør det muligt at gå tilbage i tiden og genopdage, hvor du har været på et givent tidspunkt.

Hvor var det nu lige, jeg var sidste sommer?

Det spørgsmål kan Google Maps nu hjælpe dig med at få svar på. Google har netop lanceret en ny tidslinje funktion til kort-appen, som gør det muligt at identificere, hvor du har været på et hvilket som år, måned eller dag. I hvert fald så længe Google har haft adgang til lokalitetsdata og brugeren har sagt ja til at lagre sin sted-historik hos søgemaskine-selskabet.

Funktionen gør det eksempelvis muligt at genopleve rejser, man har foretaget, ved at visualisere hele forløbet i Maps-appen. Og hvis man bruger Google Photos, så kan Google sammenholde de billeder, man har taget på det pågældende tidspunkt, med det sted hvor man har opholdt sig.

Tidslinjen er privat og kun synlig for ejeren ifølge Google, der også påpeger, at man hvornår som helst kan slette enkelte dage eller hele historikken fra tidslinjen.

Derudover kan Google Maps nu også genkende steder, hvor man har opholdt sig gentagne gange, som fx ens hjem, arbejde eller løberute, så man kan give det et navn, som vil optræde i tidslinjen. Hvor grænsen går for denne funktion, fremgår ikke af Google’s pressemeddelelse.

Google er i gang med gradvist at rulle Your Timeline ud i opdateringer til Google Maps på Android og desktop, men det er ikke lykkedes redaktionen på Version2 at få adgang til funktionen i skrivende stund. iOS understøttes ikke, og det er uklart, om funktionen vil blive tilgængelig på denne platform på et senere tidspunkt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Martin Jünckow

Det har man reelt kunnet i flere år, det nye er sådanset bare at siden er blevet redesignet og integreret mere i maps end tidligere.

Google har til alle dage tracket denne information fra Android enheder hvor man skal være meget vidende om hvilke data det faktisk er Google lagrer om dig når du f.eks. er nød til at acceptere at de tracker oplysningerne hvis du ønsker at kunne bruge din GPS sammen med Google Maps fra din telefon. Så vidt jeg ved er det samme tilfældet for Google Maps og GPS-funktionaliteten hvis man anvender denne korttjeneste fra sin iPhone.

Men jeg hilser da mere synlighed omkring det velkomment, tidligere har det været meget svært at råbe jagt i gevær fordi folk ikke rigtig tager det seriøst før de selv sort på hvidt kan se hvor de har spist frokost det sidste år, været i byen, foretaget indkøb, hvilke frisører de har benyttet, hvilke banker de har været inde i og hvilke tidsrum huset derhjemme åbenlyst står tomt i etc... Det er sådan noget der skal til hvis folk skal forstå hvad det rent faktisk vil sige at tillade Google at modtage "usage statistics".

Men det er langt fra kun Google som er meget glad for at tracke data, default indstillingerne i Windows 10 er også en stor omgang tracking af brugeren - når man installerer det er det ret vigtigt at man vælger "custom" og slår det hele fra hvis man ikke ønsker at sende browserhistorik og diverse input data til Microsoft.

 • 11
 • 0
#4 Henrik Eiriksson

-folk er "chokerede" over at fremmede potentielt kan have tilgået deres IP-kameraer, men ingen synes at blive bekymrede over at de aktivt adfærds-trackes 24/7 via devices som de holder i tæt proximitet til deres person.

Aggregeret tracking data fra disse devices fortæller langt mere om en person end timers video overvågning af samme person ville gøre.

Nu gnider Google dette faktum i ansigtet på folk. Får det nogen til at reagere? Stay tuned...

PS: et eksempel fra iPhone (2013): http://board.protecus.de/t42771.htm#360301

 • 5
 • 0
#8 Peter Christiansen

Google er det eneste selskab hvor det har været nødvendigt at komme op med et slogan med følgende ordlyd: "Don't be evil", i de fleste andre selskaber er det ikke nødvendigt at fortælle at man ikke ønsker at være ond, det er lige som normen. Man burde ikke have behov for et sådant slogan.

Men helt sikkert googles slogan "Don't be evil" fortæller mig klokke klart at jeg har med et firma at gøre der ikke ønsker at gøre mig ondt.. At de så outsourcer den del af forretningen til CIA,NSA og andre 3-letter agencies er en helt anden sag ;D.

P.S. at det så er google brugerne der er produktet i hvilken som helst ting google laver gør det hele meget mere bizart.

Tænk lidt over den enorme mængde data der er om dig fra dine google devices, adwords spy cookies, analytics, google+, google like buttons etc. Jeg vil våge den påstand at der snart ikke er nogle velbesøgte sider, der ikke er overvåget inddirekte af google, skræmmende.

Google blev funded af CIA (In-Q-Tel), så der kommer ikke som nogen overraskelse af mastodonten er blevet det sygeste overvågnings system verden nogen sinde har set.

Er du ikke skræmt endnu? https://en.wikipedia.org/wiki/In-Q-Tel

Eller nu?

Så bliver du det nok heller aldrig, for du har ikke gjort noget galt og det vil du heller aldrig gøre, derfor er det ok at blive overvåget.

Hvis Jesus genopstod, ville det være dig!

 • 3
 • 5
#11 Peter Christiansen

Tror ikke ligefrem du kan kalde mig techno angst, jeg kunne i princippet også være ligeglad med overvågningen da jeg har nok teknisk indsigt til i de fleste tilfælde at at undgå den masse overvågning de fleste gladeligt er offer for.

Grunden til at jeg giver min mening til kende er mest for at prøve at komme igennem til resten af befolkningen og prikke lidt til den gamle floskel om at hvis man ikke har gjort noget galt har man ikke noget at skjule.

Privatlivet betyder meget for mig og jeg har det lidt svært med folk der ikke bakker op om denne menneskeret, for ved masse overvågning er det alle der mister retten til privatlivet, ikke kun dem der "gør noget forkert".

Lad mig komme med følgende, som svar på ovenstående floskel:

"Bare fordi DU ikke har gjort noget galt, betyder det ikke at vi andre skal miste retten til privatlivet"

 • 5
 • 1
#12 Henrik Eiriksson

Hej Peter,

Enig, men tillad mig blot at foreslå en rettelse (indsat med fed skrift):

"Bare fordi DU ikke tror at du har gjort noget galt, betyder det ikke at vi andre skal miste retten til privatlivet"

Problemet består i hvad overvågeren kan ekstrapolere fra de adfærds-tracking data de har samlet om dig. Med metadata er det specielt problematisk.

 • 3
 • 0
#13 Simon Mikkelsen

Da jeg opdagede det slog jeg det fra og bad om at få det slettet. Jeg kan ikke se data, men jeg ved jo ikke hvem der kan. Der kunne jeg se hvor jeg havde været lige siden jeg fik ny telefon. Det har nok været begravet i en EULA som ingen læser.

Der var bl.a. hvor jeg havde kørt til min køreprøve. Ifølge min kørelære er det ikke tilladt at have en GPS kørende dér, men det havde jeg altså uforvarent. At jeg kunne gentegne ruten fra min wetware hukkommelse er en anden sag :-)

 • 0
 • 0
#14 Tore Julø

Jeg er helt enig i at beskyttelse af privatlivet er noget der skal tales om og holdes øje med, men alle disse trætte "don't be evil", "Google outsourcer til NSA/CIA" og så videre trækker diskussionen ned på et useriøst niveau, der er intellektuelt fornærmende for samtlige involverede parter. Det er ærgeligt når nu det er et så vigtigt emne.

 • 0
 • 0
#15 Anders Jorsal

Det har man nu kunnet længe på: http://maps.google.dk/locationhistory

Det nye design findes her (jeg bliver redirectet nu på fra ovenstående URL, men det kan sikkert svinge fra bruger til bruger i takt med udrulning): https://www.google.dk/maps/timeline

Og ja, det er da skræmmende, men vi vidste det jo godt - og det rare er da også at se, at den sommetider tager fejl - når jeg er på østsiden af Als, tror Google konsekvent at jeg er et smut på Sydfyn og Ærø :-)

-Og hvem siger, at Microsoft ikke logger det samme fra hhv. Windows og brug af Exchange mailklient. Det er da sådan set en forbedring, at man får lidt indsigt i hvad der logges om én - selvom det helt klar er toppen af isbjerget.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere