Nu kommer Ubuntu til din smartphone

Linux-distributionen Ubuntu kommer nu i en mobil-udgave, men med fuld desktop-understøttelse. Spørgsmålet er nu, om de store producenter vil sælge Ubuntu-telefoner.

Ubuntu kører på servere, desktops, i fjernsyn - og nu også på smartphones.

Canonical, der står bag Linux-distributionen Ubuntu, har nemlig nu lanceret en tilpasset udgave af det gratis styresystem, så det kan køre på smartphones.

Mens Android, iOS og Windows Phone er selvstændige mobil-styresystemer, har Canonical altså formået at få en normal desktop-version af Ubuntu til at køre på en telefon med mulighed for at køre de samme applikationer. Ved at tilslutte skærm og tastatur kan en smartphone med Ubuntu altså erstatte en traditionel computer.

Ifølge Wired forventer Ubuntu-chefen Mark Shuttleworth, at store telefonproducenter vil lancere Ubuntu-modeller i løbet af 2013, mens The Verge rapporterer om telefoner 'først i 2014'. Teleselskaberne er også meget positive, melder han, men uden at kunne fortælle om konkrete aftaler. I forvejen er markedet for mobil-styresystemer ved at blive godt pakket, med nye spillere som Firefox OS og Sailfish på vej, ud over den voldsomme kamp mellem de allerede etablerede platforme som Android, iOS, Windows Phone og Blackberry.

Målgruppen for en Ubuntu-telefon er både dem, som bare ønsker en billig og brugervenlig telefon, og så de professionelle brugere, der kan se fordelen i at have et fuldt desktop-styresystem med sig rundt i lommen. Det kan være firmaer, som vælger at udstyre medarbejderne med Ubuntu-telefoner, lyder det fra Mark Shuttleworth.

Læs også blogindlægget: Ubuntu - nu også på mobilen, men hvor?

Canonical har tidligere lanceret Ubuntu for Android, som er en overbygning til Android-telefoner. Dermed kan man prøve styresystemet af uden at give slip på den Android-telefon, man bruger nu. Den fulde version af Ubuntu til mobil er tilpasset, så hardware-kravene er de samme som for Android. Dermed skulle alle telefoner, som i dag bliver udstyret med Android, også kunne køre Ubuntu, hvilket også gør det nemt for producenterne at indlemme Ubuntu i deres repertoire.

Ubuntu på mobilen vil dog ikke køre Android-applikationer, men i stedet alle de sædvanlige Linux-applikationer, som så måske skal tilpasses den mindre skærm og udstyres med en touch-brugergrænseflade.

De senere år har Ubuntu fået kritik for overgangen til Unity-brugergrænsefladen på desktoppen, men lanceringen af mobiludgaven af Ubuntu, og senere også Ubuntu til tablets, mener Mark Shuttleworth, at folk vil forstå, at det var nødvendigt.

Se brugergrænsefladen på en Ubuntu-telefon i videoen fra The Verge herunder:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Andreas Rudolph

Ubuntu for Android != Ubuntu on Android.. men hvad betyder det så for de to projekters prioriteringer?

Canonical vil altså både optimere deres eget styresystem til mobiler OG aktivt udvikle muligheden for en hybrid (dual-quickboot)?

Hvorfor skyde sit eget spæde projekt i stykker (mobil-tablet-UI) ved selv at levere dødsstødet, er det mig som misser noget i strategien? Hjælper det ene projekt det andet på vej i en eller anden form?

Jeg kan se store fordele i at have et Android-app kompatibelt Ubuntu, men jeg ser ikke de store fordele i at udgive en ny platform at udvikle til mobilt. (WP kæmper allerede en brav kamp her).

 • 3
 • 0
#2 Folmer Fredslund

Ubuntu phone OS: Kan køre på alle telefoner der nu kører android (ca). Hvis processoren er Dual eller mere og har tilstrækkeligt Ram kan man også bruge den dokket som en rigtig desktop. Desuden kan Canonicals landscape bruges til at styre installationerne, så en Corporate telefon kunne være en mulighed

Ubuntu for android: Der kræves en "High end" telefon, da android og Ubuntu kommer til at køre samtidigt. Android når du har telefonen med dig, men når telefonen dokkes bliver til en desktop.

Jeg tror at tanken er at nogle hardware producenter ikke vil skifte android ud, men måske gerne vil kunne tilbyde en doking mulighed. Her får brugere der ikke kender Ubuntu i forvejen mulighed for at stifte bekendtskab med det.

Det er min opfattelse af situationen

 • 2
 • 0
#5 Andreas Rønne-Hansen

Jeg har lige pt. Ubuntu 10.10 på min HTC HD2.

Dvs. jeg har et lille program man starter, som lukker Windows mobile ned og starter Ubuntu op. Men derefter kører Windows mobile, så heller ikke længere.

Man kan dog mærke at ubuntu ikke er lavet til så små skærme - men meget sjovt alligvel.

 • 0
 • 0
#7 carsten guldhammer

Ud fra det de viser på videoen syntes jeg det ser godt ud, jeg kunne godt finde på at brande en prøve telefon med det og lade det komme an på en prøve

nogen der ved om det er nemt at smide på og om det kan hentes ?

 • 0
 • 0
#10 Kasper Lund

Det er meget nemt at installere - men der er ikke så meget at komme efter, det er i høj grad en Dev. Preview.

Det I ser i div. videoer på nettet, that is it - alt andet indhold er fixed/statisk. Den er relativ sløj, og den køre fra 100% til 0% Batt. i løbet af en nat.

Men når det så er sagt, så er jeg sikker på det nok skal blive et godt produkt :)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere