Nu kommer Ubuntu til din smartphone

3. januar 2013 kl. 10:1110
Linux-distributionen Ubuntu kommer nu i en mobil-udgave, men med fuld desktop-understøttelse. Spørgsmålet er nu, om de store producenter vil sælge Ubuntu-telefoner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ubuntu kører på servere, desktops, i fjernsyn - og nu også på smartphones.

Canonical, der står bag Linux-distributionen Ubuntu, har nemlig nu lanceret en tilpasset udgave af det gratis styresystem, så det kan køre på smartphones.

Mens Android, iOS og Windows Phone er selvstændige mobil-styresystemer, har Canonical altså formået at få en normal desktop-version af Ubuntu til at køre på en telefon med mulighed for at køre de samme applikationer. Ved at tilslutte skærm og tastatur kan en smartphone med Ubuntu altså erstatte en traditionel computer.

Ifølge Wired forventer Ubuntu-chefen Mark Shuttleworth, at store telefonproducenter vil lancere Ubuntu-modeller i løbet af 2013, mens The Verge rapporterer om telefoner 'først i 2014'. Teleselskaberne er også meget positive, melder han, men uden at kunne fortælle om konkrete aftaler. I forvejen er markedet for mobil-styresystemer ved at blive godt pakket, med nye spillere som Firefox OS og Sailfish på vej, ud over den voldsomme kamp mellem de allerede etablerede platforme som Android, iOS, Windows Phone og Blackberry.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målgruppen for en Ubuntu-telefon er både dem, som bare ønsker en billig og brugervenlig telefon, og så de professionelle brugere, der kan se fordelen i at have et fuldt desktop-styresystem med sig rundt i lommen. Det kan være firmaer, som vælger at udstyre medarbejderne med Ubuntu-telefoner, lyder det fra Mark Shuttleworth.

Canonical har tidligere lanceret Ubuntu for Android, som er en overbygning til Android-telefoner. Dermed kan man prøve styresystemet af uden at give slip på den Android-telefon, man bruger nu. Den fulde version af Ubuntu til mobil er tilpasset, så hardware-kravene er de samme som for Android. Dermed skulle alle telefoner, som i dag bliver udstyret med Android, også kunne køre Ubuntu, hvilket også gør det nemt for producenterne at indlemme Ubuntu i deres repertoire.

Ubuntu på mobilen vil dog ikke køre Android-applikationer, men i stedet alle de sædvanlige Linux-applikationer, som så måske skal tilpasses den mindre skærm og udstyres med en touch-brugergrænseflade.

De senere år har Ubuntu fået kritik for overgangen til Unity-brugergrænsefladen på desktoppen, men lanceringen af mobiludgaven af Ubuntu, og senere også Ubuntu til tablets, mener Mark Shuttleworth, at folk vil forstå, at det var nødvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se brugergrænsefladen på en Ubuntu-telefon i videoen fra The Verge herunder:

Remote video URL

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
23. februar 2013 kl. 12:47

Ud fra det de viser på videoen syntes jeg det ser godt ud, jeg kunne godt finde på at brande en prøve telefon med det og lade det komme an på en prøve

nogen der ved om det er nemt at smide på og om det kan hentes ?

10
25. februar 2013 kl. 09:50

Det er meget nemt at installere - men der er ikke så meget at komme efter, det er i høj grad en Dev. Preview.

Det I ser i div. videoer på nettet, that is it - alt andet indhold er fixed/statisk. Den er relativ sløj, og den køre fra 100% til 0% Batt. i løbet af en nat.

Men når det så er sagt, så er jeg sikker på det nok skal blive et godt produkt :)

6
3. januar 2013 kl. 21:23

Synes det ser rigtigt fornuftigt ud og kan helt sikkert have potentiale.

Og lad nu vær med at sammenligne det med de vpn versioner man kan installere på diverse telefoner. =P

5
3. januar 2013 kl. 18:09

Jeg har lige pt. Ubuntu 10.10 på min HTC HD2.

Dvs. jeg har et lille program man starter, som lukker Windows mobile ned og starter Ubuntu op. Men derefter kører Windows mobile, så heller ikke længere.

Man kan dog mærke at ubuntu ikke er lavet til så små skærme - men meget sjovt alligvel.

4
3. januar 2013 kl. 15:09

synes den hands-on demo, viser at det er lidt sløvt. eller også er han lidt klumrefingeret?

Og når man slider, har det sin egen hastighed og ikke ens egen finger hastighed som vi er så vant til på android mv.

3
3. januar 2013 kl. 12:47

Fantastisk nyhed. Eller er der noget jeg har misforstået?

Jeg har kørt Debian, under Maemo og Meego, i tre år nu på N900 og N9. Det fungerer upåklageligt, uden problemer, selvom det ikke er de hurtigste processorer i de telefoner.

1
3. januar 2013 kl. 11:06

Ubuntu for Android != Ubuntu on Android.. men hvad betyder det så for de to projekters prioriteringer?

Canonical vil altså både optimere deres eget styresystem til mobiler OG aktivt udvikle muligheden for en hybrid (dual-quickboot)?

Hvorfor skyde sit eget spæde projekt i stykker (mobil-tablet-UI) ved selv at levere dødsstødet, er det mig som misser noget i strategien? Hjælper det ene projekt det andet på vej i en eller anden form?

Jeg kan se store fordele i at have et Android-app kompatibelt Ubuntu, men jeg ser ikke de store fordele i at udgive en ny platform at udvikle til mobilt. (WP kæmper allerede en brav kamp her).

2
3. januar 2013 kl. 12:11

Ubuntu phone OS: Kan køre på alle telefoner der nu kører android (ca). Hvis processoren er Dual eller mere og har tilstrækkeligt Ram kan man også bruge den dokket som en rigtig desktop. Desuden kan Canonicals landscape bruges til at styre installationerne, så en Corporate telefon kunne være en mulighed

Ubuntu for android: Der kræves en "High end" telefon, da android og Ubuntu kommer til at køre samtidigt. Android når du har telefonen med dig, men når telefonen dokkes bliver til en desktop.

Jeg tror at tanken er at nogle hardware producenter ikke vil skifte android ud, men måske gerne vil kunne tilbyde en doking mulighed. Her får brugere der ikke kender Ubuntu i forvejen mulighed for at stifte bekendtskab med det.

Det er min opfattelse af situationen

9
24. februar 2013 kl. 20:05

Ubuntu phone OS:

Man kunne måske håbe på en mulighed for, at afvikle android apps på denne tlf?

Jeg tror det vil være hårdt for batteri levetiden med android og ubuntu mobile i luften på een gang.