Nu kommer Googles Chromebooks til Danmark

Google sætter nu også de billige Chromebook-computere til salg i Danmark. Det sker lige før, at NemID dropper Java, som Chromebook ikke understøtter.

Efter flere års tilløb har Google nu besluttet, at danskerne også skal kunne købe en Chromebook, altså en bærbar computer, hvor styresystemet er holdt meget simpelt og er baseret på browseren Chrome og adgang til skyen.

I et blogindlæg skriver Google Danmark, at Chromebooks fra både Acer, HP og Toshiba kommer til salg de kommende dage, blandt andet hos Elgiganten, men at flere modeller fra andre producenter er på vej.

Den første Chromebook-computer kom på markedet for tre år siden, og i takt med nemmere adgang til internet og større brug af cloud-tjenester generelt er Chromebooks gået hen og blevet en solid succes i USA, hvor for eksempel 8 ud af de 20 mest solgte bærbare computere hos Amazon.com er Chromebooks.

Danskerne har siden 2012 kunnet købe Chromebooks til virksomhedsbrug, som blev solgt som en samlet pakke med support. Men privatkunder kunne ikke umiddelbart købe en Chromebook med dansk tastatur.

Læs også: Googles nye Chromebooks er klar til danske kunder med Æ, Ø, Å til 4.000 kr.

De fleste Chromebooks på markedet er billige maskiner til omkring 2.000 kroner, da styresystemet, Chrome OS, ikke kræver helt så mange hestekræfter som for eksempel en fuld Windows-maskine. Men Google har også tidligere lanceret Chromebook Pixel som en flagskibsmodel med en højere skærmopløsning end i Apples Macbook Pro-modeller med Retina-skærm. Chromebook Pixel kostede så også over 10.000 kroner.

Læs også: Google lancerer voldsom Chromebook Pixel: Højere skærmopløsning end Macbook Pro

Problemet for Google og Chromebooks i Danmark har hidtil været, at man ikke kan installere Java på computerne, og dermed kunne man heller ikke køre fuld NemID på en Chromebook. Men netop i disse dage begynder Nets DanID at rulle en ny version af NemID ud, som er baseret på Javascript, så danskerne hen over sommeren vil kunne bruge NemID til de fleste tjenester uden Java.

Læs også: Manglende NemID-teknologi forhindrer Chromebook-indtog i danske butikker

Læs også: Her er Danmarks mest begejstrede Chrome OS-bruger

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 
#3 Lars Hansen

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Chromebook#Sales_and_marketing "During the first 11 months of 2013, 1.76 million Chromebooks sold in the United States, representing 21% of the U.S. laptop market. During the same period in 2012, Chromebooks sold 400,000 units and had a negligible market share. Market share for laptops running Windows was flat compared to the previous year; Apple laptop market share dropped 7%"

Om det er præcist, om det dækker salg til consumer eller retailer ved jeg ikke.

 • 0
 • 0
#5 Carsten Olsen

HP fås som 14" til ca 2500 (Elgiganten i Sverige, dansk tast), det er meget billigere end pixel. HP 14" har dog ikke mobilt modem indbygget.

Måske kommer der snart nogen 17" Chromebooks. Har læst i noget kaffegrums at Google har en aftale (måske med Microsoft) om ikke at levere Chromebooks med mere end 14", samt Chromebooks der kan kører direkte til printeren (uden om Cloudprint), men at denne aftale snart udløber?

 • 0
 • 3
#10 Palle Simonsen

HP 14"

Dansk pris: DKK 2.999,00 
Svensk pris: DKK 2.890,67 
Færgebillet DKK  40,00 
-------------------------- 
Sparet:   DKK  68,33 
==========================

Heril kommer en længere gåtur i Helsingborg. Men der skal alligevel noget andet med i kurven, før man gider. F.eks. myggespray, surströmming, lettöl :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere