Nokia-udbrydere klar med ellers skrottet Jolla-telefon

Jolla-telefonen med Sailfish OS er på vej til butikkerne i Finland til omkring 3.000 kroner. Den er skabt af tidligere Nokia-ansatte, der forlod selskabet i frustration over skiftet til Windows Phone.

Stephen Elop skrottede som Nokia-direktør Symbian og Meego og kastede alle æg i Windows Phone-kurven. Men resterne af Nokias egne styresystemer fik lov at leve videre i ny form, da en gruppe finske Nokia-folk forlod firmaet og startede deres eget under navnet Jolla.

Nu er Jolla så klar til at sælge den første telefon, der den 27. november kommer på det finske marked. Det skriver The Verge.

Jolla-telefonen kører det selvudviklede Sailfish-styresystem, der er baseret på Linux og bygget på resterne af Meego. For at undgå at stå med et stendødt økosystem, altså et sørgeligt udvalg af applikationer, har Jolla-folkene valgt at gøre systemet kompatibelt med Android-apps. Det kræver dog lidt tilpasning af applikationerne, hvis de skal udnytte Sailfishs særlige evner til for eksempel at omdanne kørende applikationer til en widget.

Læs også: Linux-mobil-systemet Meego rejser sig fra graven som Sailfish

For 399 euro, altså omkring 3.000 kroner, får man en telefon, der på specifikationerne ikke kan bide skeer med konkurrenterne lige nu: en 4,5-tommer skærm med 960 x 540 pixels, dobbeltkernet processor på 1,4 gigahertz, én gigabyte RAM og 16 gigabyte lagerplads, der kan udvides med micro-SD-kort.

Men efter Nokias nedtur, og især efter salget af hele mobiltelefondivisionen til Microsoft, kan der være salg i at tale til finnernes nationale stolthed i igen at have en lokal telefon, vurderer The Verge.

Jolla betyder i øvrigt jolle på finsk og er højst sandsynligt en henvisning til Stephen Elops berømte Burning Platform-memo. Her blev Nokias situation, med egne styresystemer, sammenlignet med en brændende olieboreplatform, som gjorde det nødvendigt at tage springet ud i det ukendte, mørke, kolde vand - og skifte til Windows Phone.

Læs også: Nokia-chef: Vi står på en brændende boreplatform

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Svend Eriksen

Et nyt OS, der med lidt fiks fakserier kan afvikle Android-apps, men uden adgang til Play store. Det er som om jeg har hørt det for nylig. Nåh ja, det er jo Blackberry!!! Det kommer simpelthen ikke til at flyve (eller sejle!)

Jeg synes Jolla lyder meget sympatisk, og der er helt sikkert nogle dedikerede folk bag. Men jeg tror en snebolds chancer i helvede har væsentligt større chancer for at klare sig end Jolla.

 • 5
 • 5
#4 Johnnie Hougaard Nielsen

En relativt dyr og tyk telefon med middelmådige specs, og meget begrænsede apps, ud over Android apps. Strategien med at kunne køre en dominerende platforms software lyder bedre end den er, når det sjældent bliver helt så godt. Konceptet er allerede floppet mange gange.

Så bort set fra nogle få "frelste", har jeg meget svært ved at se hvem Jolla skal appellere til, selv om jeg da i princippet gerne ville have sympati for dem. En telefon som "bare" er lidt anderledes er ikke nok til at bryde ind på markedet, men det kan da være at de kan hygge sig i et ekstremt smalt segment.

 • 3
 • 2
#5 Thomas Tanghus

Men udover det, er jeg en af de "frelste", som forudbestilte en Jolla telefon 20. maj, og er også i gang med at udvikle en simpel app til SailfishOS. Jeg tvivler på at de har planer om at erobre et etableret marked, og specs betyder mindre end end oplevelsen af devicet. Apples specs er ikke meget bedre, men de formår alligevel at give en brugeroplevelse folk betaler rigtigt mange penge for. SailfishOS bryder grænserne for det etablerede "tap" interface og viderefører hvad Nokia startede med gesture baseret navigering.

 • 3
 • 0
#6 Jakob Møbjerg Nielsen

Et nyt OS, der med lidt fiks fakserier kan afvikle Android-apps, men uden adgang til Play store.

Som jeg læser det, skal der kun fiks-fakserier til, hvis man vil udnytte nogle ekstra Sailfish features. Telefonen kører Alien Dalvik, så der er ikke tale om emulering, og den burde kunne køre Android apps natively.

Hvor godt det bliver i praksis, aner jeg naturligvis ikke, og jeg vil heller ikke købe telefonen, simpelthen pga. dårlige specs ift. min 1 år gamle Nexus 4.

Mht. til en app store, så er der adgang til Yandex.Store. Der er 85.000 apps, så det er ikke overvældene, men det er da en start.

Men held og lykke til Jolla. Mere konkurrence på telefonmarkedet er altid velkomment. :-)

 • 3
 • 0
#7 Jesper Christensen

Måske de kunne udvide til endnu et (smalt) segment ved at promomvere at der ikke er indlagte døre til NSA. Jeg selvfølgelig ikke om er tilfældet, men at NSA klemmer et vist sted om Apple, Google og MS er der jo ikke tvivl om, og de kinesiske telefoner tilføjer jo bare nogle flere bagdøre, så en finsk telefon med finsk OS er nok bedste bud.

 • 1
 • 3
#8 Morten Lund

For 399 euro, altså omkring 3.000 kroner, får man en telefon, der på specifikationerne ikke kan bide skeer med konkurrenterne lige nu: en 4,5-tommer skærm med 960 x 540 pixels, dobbeltkernet processor på 1,4 gigahertz, én gigabyte RAM og 16 gigabyte lagerplads, der kan udvides med micro-SD-kort.

Det er sku mange penge for en telefon der ikke kan særlig meget. Set i lyset af at Motorola lancere deres Moto G, med en pris på 179-200$ (kan vel forventes i Danmark for 1500,- eller mindre, så ønsker jeg Jolla held og lykke men forventer ikke at de klare sig i mere end et års tid.

 • 2
 • 2
#9 Jens-Peter Vraa Jensen

Værdien af en mobiltelefon er ikke selve telefonen, men den samlede pakke, dvs. telefon (design, features, specs) men mindst ligeså vigtigt økosystemet, hvor både apps og tilbehør/integration er vigtigt.

BlackBerry er et godt eksempel på en lign. løsning. De har en Dalvik engine som alle har adgang til. Uden at kende detaljerne, har BlackBerry (svjv) ikke indgået samarbejde/aftale med Google, så der er ikke Google Maps, Google Play osv. indbygget. Samtidig er der pt. spærret for afvikling af native code.

Basalt set, betyder det at "kun" ca. 65% af alle Android apps kan afvikles. BlackBerry har desuden det krav, at man enten skal hente app'en fra deres app store, hvilket er brugervenligt og kan evt. generere omsætning eller også skal de "side loades" hvilket er lidt besværligt og ikke så brugervenligt.

For at imødegå dette har BlackBerry nu i seneste OS (10.2.1.x) åbnet op for native code, lagt emulering af Google Maps API 1.0 ind (mappet via open streetmap) og tillader direkte installation af .apk filer på enheden.

Kort fortalt: De forsøger at udnytte mangfoldigheden af apps i Google Play, for at øge værdien af deres platform (flere apps tilgængelige = højere værdi for brugeren).

På trods af at BlackBerry har brugt kæmpe summer på at bygge et udviklingsmiljø og community op, har de "kun" omkring 260.000 apps (hvor ca. 180.000 kommer fra S4BB - men det er en anden historie).

Jolla risikerer at få samme problem: Det er super tungt at få en app lagt over i et andet økosystem. Uanset om de er "nok som kompatible" kræver det tid at få oprettet vendor konto, pakke, signere, teste, uploade og vedligeholde.

I sidste ende er det udvikleren, der skal beslutte om det er ressourcerne værd i forhold til den markedsandel platformen har.

Jollas telefon ser ud fra artiklen ud til at have lidt dårligere specs end BB Z10 som kom ud i januar 2013. Lidt afh. hvor man køber Z10 ligger prisen mellem 2.000 og 3.000 og er i mine øjne et godt eksempel på, hvor svært det er at komme med en ny platform og få en plads i det globale mobilmarked som totalt er domineret af Android med langt ned til iPhone.

Men jeg vil også ønske Jolla held og lykke - mangfoldighed øger incitamentet til at andre yder deres bedste!

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere