Nu kommer det intelligente, trådløse bredbånd

En tidligere studerende fra MIT har udviklet et Wi-Fi-netværk, som gør det ekstremt enkelt og billigt at dele internetforbindelser i et stort område. Teknologien kan blive en trussel mod de traditionelle internetudbydere.

De udbredte, trådløse lokalnet, også kaldet Wi-Fi, kan udnyttes til at bringe en milliard mennesker på internet.

Det mener stifteren af Sanjit Biswas, stifter af amerikanske Meraki Networks, som står bag en intelligent måde at udnytte Wi-Fi til at dele internetforbindelser i et stort, geografisk område.

Wi-Fi er ellers begrænset af sin rækkevidde, der med antenner indbygget i netværkskort i bærbare computere i reglen ikke rækker over 50 meter.

Konfigurerer sig selv

Men den tidligere studerende på Massachusetts Institute of Technology har udviklet otte megabyte firmware til en Wi-Fi-router, som gør det muligt at koble dem sammen ved hjælp af princippet, som er kendt fra andre selvkonfigurerende mesh-netværk.

Når blot en enkelt router har forbindelse til internet, konfigurerer andre routere, som er inden for rækkevidde, sig selv som repeatere, der forlænger rækkevidden af signalet.

Meraki lover endda at sende en router, der bliver drevet af solceller og dermed blot kan hænges op i området for at skabe mere dækning, på markedet i slutningen af i år.

Samtidig kan ejeren af routeren via et enkelt webinterface styre brugernavn og passwords på alle, som skal have lov til at koble sig på netværket, ligesom prisen kan fastsættes. Det er også muligt at begrænse båndbredden per bruger eller helt udelukke en eller flere, som forsøger at stjæle alt båndbredden til for eksempel fildeling.

350 lejligheder på fire ADSL-linjer

Routeren, der har fået navnet Mini, er ifølge Scientific American solgt til alle kontinenter undtagen Antarktis, selv om Meraki Networks ikke har haft tid til markedsføring.

Det lette måde at sprede båndbredden fra en enkelt internetforbindelse ud over et stort geografisk område er velegnet til få helt nye grupper på internet. Sanjit Biswas vision er, at befolkningen uden for de industrialiserede verden på den måde kan komme på nettet.

Den største kundegruppe udgøres dog af amerikanske organisationer, som forsøger at få de landsmænd, der står nederst på den sociale rangstige, på nettet.

En forening i Portland beretter således, at den benytter 75 Mini'er til at dække 350 lejligheder. Tilsammen er der blot fire ADSL-linjer, men det rækker fint.

Organisationerne konstaterer, at de sagtens kan opbygge de samme systemer med hardware, der kan matche prisen på en Mini, 50 dollars (275 kroner). Men alt er bare meget lettere med de selvkonfigurerende Mini'er.

En trussel for internetudbyderne

Nogle internetudbydere forbyder, at deres ADSL-forbindelser bliver delt mellem flere brugere, men der er også en del i USA, som er ligeglade.

Herhjemme truer langt de fleste internetudbydere med at lukke linjen, hvis de finder ud af, at den bliver delt af flere brugere. Derfor har Fon - som forærer Wi-Fi-routere væk, hvis internetbrugerne vil dele deres linje med andre - fået ørerne i maskinen.

Fon og Meraki gør det begge muligt at dele netforbindelse, men Fon mangler det selvkonfigurerende element. Merakis større geografiske udbredelse gør det langt enklere for kunderne at slå sig sammen om at dele internetlinjen i stedet for at betale for hver deres.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Uffe Callesen

Hvis det er så stor en trussel mod de konventionelle internetforbindelser - så burde Cybercity vel have haft væsentligt mere vind i sejlene med deres support- & kundeserviceløse "Solo" koncept.

ISP'er sælger i lige så høj grad support og andre ydelser (Telefoni osv.) som den rene internet adgang.

  • 0
  • 0
Ove Andersen

Har de ikke også godt vind i sejlene med Solo?

De fleste af mine kammerater + en del af familien har CC Solo nu, både pga. de forholdsvise lave priser samt de forholdsvise høje hastigheder..

Nogen der har nogle statestikker over hvor mange der f.eks. har Solo?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere