Nu kan hjemmesider spore dit blik med dit webcam
Når dit blik udforsker en hjemmeside, kan dit webcam holde øje med, om du ser på kiosk-basker overskriften, anmeldelsen af en ny film eller reklamen for et rejseselskab.
Teknikken bag ’eye-tracking’ er kendt og benyttet af blandt andet reklamefirmaer, der vil skabe størst mulig blikfang, men det er nyt, at teknologien nu er blevet nemt tilgængelig for hjemmeside-ejere, skriver digi.no.
Forskere på Brown University på Rhode Island har skabt et JavaScript-bibliotek, hvor teknologien benytter webcam.
Nu passer eye-tracking også til små budgetter
Det hedder WebGazer.js og er ifølge forskerne nu klar til, at de fleste hjemmesider med få linjer af kode kan tage det i brug. Så er det blot op til brugere, om de giver samtykke til, at deres blik må spores.
»Vi anser dette som en demokratisering af eye-tracking. Alle kan lægge WebGazer på deres hjemmeside og få et meget rigere sæt analysedata end blot ved at spore klik og musebevægelser,« siger Alexandra Papoutsaki, der har ledt udviklingen af programmet, til digi.no.
Tidligere kostede eye-tracking enheder flere titusinder dollars og ofte skulle eye-tracking foregå i test-situationer med en bestemt afstand til skærmen, og hvor test-personen i tilfælde har et hovedsæt på.
WebGazer bruger ansigtsgenkendelse til at lokalisere brugerens ansigt og øjne, samt sort/hvid billeder til at lokalisere iris. Det rapporterer hele tiden tilbage til serveren, hvor personens blik falder, og det er ifølge Alexandra Papoutsaki billigere samt en mere naturlig situation sammenlignet med tidligere.
Mangler endnu præcision
Men den billige og nemme løsning er endnu ikke helt på linje med de ældre og dyrere systemer. WebGazer har en nøjagtighed på 100 til 200 pixels:
»Det er ikke lige så nøjagtigt som specialiserede, kommercielle eye-trackere, men det giver dig alligevel et godt estimat af, hvor brugeren ser hen,« fortæller Alexandra Papoutsaki.
Formålet er at hjemmeside-ejere bruger WebGaxer.js til at prioritere populært indhold, sælge reklamer efter placering og optimere brugervenlighed.
Stor fremtid men også risiko ved eye-tracking
Og der er stor fremtid inden for eye-tracking, skriver Gerd Berget lektor i Oslo ved Institut for arkiver, biblioteker og information til digi.no. For eksempel er det en essentiel teknik i forhold til folk med funktionsnedsættelse.
Hun roser derfor WebGazer. Men.
Der er en risiko for at eye-tracking kan misbruges til overvågning – og det er ikke sikkert, at brugerne ved, hvad de siger ja til, pointerer Gerd Berget.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.