Nu kan hjemmesider spore dit blik med dit webcam

3. juni 2016 kl. 15:3111
Et hold af forskere har nu gjort det muligt for hjemmesider billigt at samle data om, hvad deres brugere kigger på på deres side. Hemmeligheden er at benytte webcams som eye-trackere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når dit blik udforsker en hjemmeside, kan dit webcam holde øje med, om du ser på kiosk-basker overskriften, anmeldelsen af en ny film eller reklamen for et rejseselskab.

Teknikken bag ’eye-tracking’ er kendt og benyttet af blandt andet reklamefirmaer, der vil skabe størst mulig blikfang, men det er nyt, at teknologien nu er blevet nemt tilgængelig for hjemmeside-ejere, skriver digi.no.

Forskere på Brown University på Rhode Island har skabt et JavaScript-bibliotek, hvor teknologien benytter webcam.

Nu passer eye-tracking også til små budgetter

Det hedder WebGazer.js og er ifølge forskerne nu klar til, at de fleste hjemmesider med få linjer af kode kan tage det i brug. Så er det blot op til brugere, om de giver samtykke til, at deres blik må spores.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi anser dette som en demokratisering af eye-tracking. Alle kan lægge WebGazer på deres hjemmeside og få et meget rigere sæt analysedata end blot ved at spore klik og musebevægelser,« siger Alexandra Papoutsaki, der har ledt udviklingen af programmet, til digi.no.

Tidligere kostede eye-tracking enheder flere titusinder dollars og ofte skulle eye-tracking foregå i test-situationer med en bestemt afstand til skærmen, og hvor test-personen i tilfælde har et hovedsæt på.

WebGazer bruger ansigtsgenkendelse til at lokalisere brugerens ansigt og øjne, samt sort/hvid billeder til at lokalisere iris. Det rapporterer hele tiden tilbage til serveren, hvor personens blik falder, og det er ifølge Alexandra Papoutsaki billigere samt en mere naturlig situation sammenlignet med tidligere.

Mangler endnu præcision

Men den billige og nemme løsning er endnu ikke helt på linje med de ældre og dyrere systemer. WebGazer har en nøjagtighed på 100 til 200 pixels:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er ikke lige så nøjagtigt som specialiserede, kommercielle eye-trackere, men det giver dig alligevel et godt estimat af, hvor brugeren ser hen,« fortæller Alexandra Papoutsaki.

Formålet er at hjemmeside-ejere bruger WebGaxer.js til at prioritere populært indhold, sælge reklamer efter placering og optimere brugervenlighed.

Stor fremtid men også risiko ved eye-tracking

Og der er stor fremtid inden for eye-tracking, skriver Gerd Berget lektor i Oslo ved Institut for arkiver, biblioteker og information til digi.no. For eksempel er det en essentiel teknik i forhold til folk med funktionsnedsættelse.

Hun roser derfor WebGazer. Men.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er en risiko for at eye-tracking kan misbruges til overvågning – og det er ikke sikkert, at brugerne ved, hvad de siger ja til, pointerer Gerd Berget.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
5. juni 2016 kl. 18:29

Hvad har du gjort med mikrofonen, det er da om noget endnu mere problematisk, da den kan aflytte et helt rum, men webcam kun tager det som ligger indenfor "fejl 40 området."

Også kvalt på en sådan måde at ikke er tilgængelig på pc'erne, så der er ingen adgang, selv ikke malware kan aktivere mic og cam, mm det er muligt for malware at finde ud af hvilken hardware min pc indeholder og efterfølgende installere drivers, uden at jeg opdager det, ikke vildt sandsynligt men jeg vil ikke afvise muligheden så jeg holder øje !

10
5. juni 2016 kl. 09:31

Der var for et par år siden meget oppe om at, hackere på forskellige måder (som var dokumenterede) havde skabt sig adgang til pc'ens cam,. og ad den vej skaffet sig brugernavne og passwords mm. og det uden at aktivere det eventuelle ledlys

Hardwaren bør laves sådan at driveren skal sætte strøm til webcam, og derved tændes led.

Jeg er personligt gået hele vejen, og har i OS undladt at installere drivers til cam. samt i de installerede browsers valgt at sites ikke har adgang til cam. og tapet det til !

Hvad har du gjort med mikrofonen, det er da om noget endnu mere problematisk, da den kan aflytte et helt rum, men webcam kun tager det som ligger indenfor "fejl 40 området."

Og hvis der er nogen inde at snage, så er skærm og keyboard capture endnu mere guf.

9
5. juni 2016 kl. 00:18

Der var for et par år siden meget oppe om at, hackere på forskellige måder (som var dokumenterede) havde skabt sig adgang til pc'ens cam,. og ad den vej skaffet sig brugernavne og passwords mm. og det uden at aktivere det eventuelle ledlys der er på nogle af pc'erne, vil i sige at de mange tilfælde, 1 er fortid 2 er opspind ? Jeg er personligt gået hele vejen, og har i OS undladt at installere drivers til cam. samt i de installerede browsers valgt at sites ikke har adgang til cam. og tapet det til ! Det er ligeledes en stærk mulighed at brugeren "tvinges" til at tillade adgang til cam. på div sider hvis de vil bruge siden, på linie med at flere og flere sider ikke vil tillade brugeren adgang mm de tillader sætning af cookies, eller for den sags skyld forlanger at adblocker deaktiveres for at lade brugeren ind, jeg har set masser af eksempler på den slags shit, og det bliver kun værre fremover, da det jo ikke er borgerene der har midler til at lobbyere regeringerne for et privatliv der ikke konstant undermineres fra alle sider ! Der hvor den største "udvikling" foregår lige nu, på AI kvantecomputere og lignende, er, for virksomhederne, at blive langt bedre til at "kende" brugeren og på den baggrund servere materiale som brugerens historik set "sikkert" også fremad vil være interesseret i, på den måde vil brugeren fastholdes i en frossen virkelighed uden nye indtryk og uden udfordringer, kik på fjæsbogs målsætning om at brugere, så vidt muligt IKKE skal behøve at gå udenfor FB's side efter noget som helst, og som det her på siden er skrevet, at FB vil begynde at sende reklamer til borgere der ikke er på FB, og iflg FB er eneste måde at slippe for deres reklamer at blive FB.medlem og skjult i indstillinger fjerne tilladelse til at sende reklamer !

8
4. juni 2016 kl. 00:57

Det er allerede over en uge siden det trendede paa hackernews.. :|

Derudover, det kraever - som allerede naevnt - at du har webcam aktiveret. Det er noget din browser spoerger om i en popup som et website ikke styrer. Derudover er der jo en groen lampe ved siden af kameraet naar der rent faktisk filmes.

Webgazer har lidt problemer ift. lyskilder, og samme hvis du har briller, og ellers bare ikke har kalibreret kamera via deres model (det kan ske 'semiautomatisk' via andre UI interaktioner).

Naar det er sagt saa er det utroligt interessant ift f.eks. at at highlight visuelle UI elementer e.l (taenkt CTA elementer) - jeg ville personligt elske at implementerer det, men som kunde ville jeg sku nok taenke mig om en gang eller to, qua privacy implications; stadig lidt overskridende, men det kunne maaske taenkes at vaere en mulighed hvis browser kunne give dig (website ejer) eye-coordinater i browser-vindue. Det ville aabne nye muligheder uden at folk at-will kan optage alt hvad der sker i dit hjem.

7
3. juni 2016 kl. 22:01

Nu tog jeg chancen og prøvet, og som forventet virker det ikke super godt hvis man har briller - lidt ligesom med Snapchat filter osv...

6
3. juni 2016 kl. 21:15

Men derfor er der stadig mange andre grunde til at tape sit webcam til :)

Selvom min fedora ikke er fremstillet af sølvpapir, så er jeg tilbøjelig til at give dig ret.

Det er ret naivt, at whiteliste selv et sympatisk site, som v2.dk pr. automatik.

Betænk alt det skrammel, som din browser henter fra 3. part når du tilgår v2.dk.

Og dette er jo naturligvis ikke affødt af ond vilje fra v2.dk, men blot ... må jeg kalde det naivitet, og hensyn til produktiviteten?

5
3. juni 2016 kl. 17:46

Ikke rigtig. Dialogen kommer fra browseren og ikke fra hjemmesiden. Dens tekst er rimelig entydig.

Men derfor er der stadig mange andre grunde til at tape sit webcam til :)

3
3. juni 2016 kl. 16:50

Browseren vil altid bede dig om lov til at benytte kameraet. Jeg ved ikke hvorfor det ikke var relevant at nævne i denne artikel.

2
3. juni 2016 kl. 16:23

Sat klistermærke over kamera linsen, andre der får samme lyster?

1
3. juni 2016 kl. 15:56

... at alle disse spiontiltag kan være lovlige....

"Der er en risiko for at eye-tracking kan misbruges til overvågning – og det er ikke sikkert, at brugerne ved, hvad de siger ja til, pointerer Gerd Berget."

Er det ikke lidt af en underdrivelse?