Nu kan Google Docs oversætte tale til tekst - sådan da

29. februar 2016 kl. 19:2310
Skriv et dokument uden at røre tastaturet. Sådan lyder de - måske overdrevne - løfter fra Google.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Egentlig skulle titlen på denne artikel have været en helt anden.

Idéen var at illustrere den nye teknologi i al sin overlegenhed: »Denne artikel er skrevet uden at røre et tastatur«. Skulle der have stået.

I virkeligheden var Google ikke helt med på idéen: »Matrix3d huden at røre tastatur«, foreslog talegenkendelsessoftwaren i stedet.

Om teknologien er moden eller ej er en anden diskussion. Faktum er, at Google netop har lanceret et nyt værktøj til tekstprogrammet Google Docs, som gør det muligt at omsætte tale til tekst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan hjælpe dig med at indfange idéer, forfatte et brev eller endda skrive den næste store roman - helt uden at røre tastaturet, lyder Googles besnærende løfte.

Desuden er det nu også muligt at redigere og formatere dokumenterne med talekommandoer. Eksempelvis ved at sige ‘copy’, ‘insert table’ eller ‘highlight’. Om disse kommandoer også virker på dansk er uklart - vi kunne i hvert fald ikke få dem til at virke.

Du kan vælge tale-til-tekst-programmet ved at trykke ‘Værktøjer’ og vælge ‘Indtaling’ i Google Docs.

Remote video URL

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
11. marts 2016 kl. 18:17

Så hvem henvender det sig så til?

Her ser jeg to - forskellige - svar.

  1. Læger og hospitaler er et eksempel. Lægen vil jo skulle diktere en sygejournal til sin sekretær, men kan nu nøjes med en maskine. Elller... Nah. Nok ikke i lige denne udgave. Hvis det altså er meget vigtigt, at der kommer ned på papir præcist de ord, som bliver sagt. Hvilket en læge nok vil foretrække.

  2. Jeg så en youtube video, hvor én havde fuldstændigt sat sin computer op til at kunne programmere via udelukkende stemme/tale. MEN... det var ikke genkendelige ord. Det var korte kommandoer, som var sat op i en og tostavelsesord, som først og fremmest var korte, men dernæst nok ikke kan findes i nogen ordbog. Fordel? Jeg var vildt imponeret over, HVOR hurtigt han kunne programmere, editere, indsætte hele blokke, editere enkelte bogstaver, ord, gemme, hente, skifte vindue, hele pivtøjet. Det var rigtigt rigtigt hurtgt. Desværre... så findes det program, som han brugte kun til Windows - og Linux kan godt gå hjem og lægge sig, det har intet tilsvarende. Men igen, det var imponerende, fordi det gik sindsygt hurtigt. Hvad dette program var sat op til, var ikke så meget genkendelse af ord. Det var sat op til at forstå lyde, som var lette at udtale. Så han sagde aldrig f.eks. copy for at kopiere. Det var en speciel lyd for at kopiere i stedet.

8
11. marts 2016 kl. 17:54

Talegenkendelse er noget ordblinde bruger meget af, til hele eller halve ting. Jeg bruger det selv til engelske ord, der kan jeg have svært ved ord, over 4 bogstaver. Så jeg synes der er meget brug for det :)

7
2. marts 2016 kl. 16:30

Nogen kommune på Fyn har indført talegenkendel ved digtering i stedet for brug af tastatur og mus. Nogen er meget glade for det, andre ikke, især hvis nogen har sat en skumfidus ind under mic. Men det virker godt, hvis man tager tiden til at lade det lære ens tale. Også spare det belastning på lemmer, når man ikke bruger mus og tastatur så meget.

6
2. marts 2016 kl. 08:57

Man kunne forestille sig, at dette kunne blive brugt til journalnotater i sundhedsvæsnet. Men i så fald må man meget håbe, at læger og andre behandlere husker at læse grundigt korrektur, inden notatet ryger ind i journalen. Umiddelbart er der vist nogle store risici ved at bruge det på den måde.

5
1. marts 2016 kl. 22:54

Får i tommelfinger ned?

  • Nogle mennesker er bare så mærkelige.
4
1. marts 2016 kl. 10:07

Den egentlige målgruppe er da ikke som tastatur erstatning i et kontor miljø, men hvor tastatur ikke er en realistisk mulighed. Især på smartphone/tablet, men også fx nogen uden velfungerende hænder. Og der findes jo også dem hvor det er meget langsommeligt at finde tasterne én af gangen.

Som sædvanligt halter det noget bagefter på et lille sprogområde som her i DK.

3
1. marts 2016 kl. 07:59

Det kan blandt andet bruges til at skrive referat under møder. Hvis personerne til det møde vel og mærke er voksne nok til ikke at tale i munden på hinanden :)

1
29. februar 2016 kl. 21:29

Jeg sidder sammen med 10+ personer til hverdag. Til tider er der måske to-tre personer i dialog og to i telefon; samtidigt. Allerede her er støj niveauet højt!

Hvis vi indførte tale-til-tekst, ville der jo pludselig være otte, der dikterede ind i en mikrofon, på et givent tidspunkt. Det ville jo blive umuligt at samle sine tanker.

Ja ja, jeg kan så tage musik i ørene med mine små lukke verden ude propper. Men det er jo ikke alle der kan det.

Forestil jer en avis med 40 journalister, i samme åbne kontorlandskab, der dikterer på livet løs, op til en deadline. Hold op; det bliver jo til et støjniveau af episke proportioner.

Så hvem henvender det sig til?

Forfatteren der arbejder hjemme? Joh tak, efter fire timer, er man da helt hæs og kan ikke arbejde mere den dag eller endnu værre; ugen ud.

Hvad så med at bruge det til stemmekommandoer? F.eks. i bilen, eller i huset? Glem det - er min mening. Efter to samtaler med en anden part, bliver det nok slået fra når vinduerne åbner, tv'et tænder og slukker, eller der er blevet slukket for varmen. Igen.

Helt overordnet set; så ser jeg en del problemer, med alt det tilfældige der sker omkring én under brug.

  • Jeg kan altså ikke se, hvordan vi nogen sinde kommer væk fra fysiske knapper, der skal aktiveres/berøres, til al funktionalitet.