Nu kan du se, hvilke virksomheder der deler dine oplysninger med Facebook

Facebook introducerer en 'Off-Facebook Activity'-oversigt, så brugere kan se, hvis eksempelvis en elektronisk boghandel fortæller Facebook om deres køb og adfærd.

Hvis du bevæger dig ind på en tøjbutik på internettet, kan det ske, at du bliver bedt om at bruge dit login fra Facebook til at kunne købe de grønne bukser, du har fået et godt øje til. Det kan ovenikøbet være, at du uden at tøve køber et par farverige badebukser, og at du efter en længere overvejelse smider en hvid blazer oveni.

Men anvender du plugins fra Facebook som eksempelvis Facebook-login, når du bevæger dig rundt på diverse hjemmesider og mobil-apps, kan hjemmesidens og appens ejere videresende al den information, de indsamler om din aktivitet, dine indkøb og din smag, tilbage til Facebook.

Og nu lancerer Facebook en ny funktion, der skal give brugerne indblik i, hvilke organisationer og virksomheder, der deler deres viden med tech-giganten. Det skriver Facebook selv på sin hjemmeside, hvor de introducerer funktionen.

Læs også: Derfor bruger Amnesty overvågningscookies trods egen kritik af samme: »De fungerer som gatekeepers«

Den nye oversigt over en Facebook-brugers 'aktivitet uden for Facebook' skal bruges til at give den enkelte person et indblik i, hvad der sker med deres data, når de eksempelvis logger ind på en app via Facebook eller gemmer varer i en indkøbskurv på en hjemmeside via Facebook-plugins.

Som dr.dk også skriver, kan du som en del af de nye funktioner også rydde historikken for din aktivitet uden for Facebook. Det påpeges dog, at en historierydning ikke stopper hjemmesider og apps med Facebook-plugins i fortsat at videresende de oplysninger, de indsamler om dig. Man kan dog sætte en stopper for fremtidige sporinger fra førnævnte hjemmesider og apps under menuen 'Flere Indstillinger'.

Læs også: Privacy-forkæmpere: Amazons 'Ring' sender beboeres persondata til Google og Facebook

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Jeg fandt også først for nyligt ud af, at jeg selv skal opt-out ved mine kreditkort. - https://www.mastercard.us/en-us/about-mastercard/what-we-do/privacy/data... - https://usa.visa.com/legal/privacy-policy-opt-out.html

Hvis man er nysggerig på hvad man ellers kan opt-out ud af, tjek: Opt out of all the data sharing you wouldn't opt in tohttps://simpleoptout.com/

Der var i et tidligere indlæg på V2 en, der efterspurtge et program til blokering af tracking på mobiler. Tænker det er oplagt i denne sammenhæng med FB, at henvise igen:

Jeg anvender selv Disconnect (https://disconnect.me/) der både virker til IOS og Android. Den forsøger at blokere tracking, fingerprint (og cryptomining), og så er der mulighed for DNS kryptering.

Bruger selv krypteret DNS funktionen sammen med en anden VPN-udbyder, og så kan man ellers importere flere blokeringsregler, hvis man har lyst. Meget funktionel app.

  • 0
  • 0
#2 Bo S. Mortensen

Jeg bruger ikke Facebook-login til andet end Facebook (trykker f.eks. aldrig på "Continue with Facebook" som login på en webside), og alligevel indeholder min "Off-Facebook Activity" oversigt 11 navne; herunder SAS, Parkman, Billetto og Too Good To Go. Allesammen nogen jeg har interageret med, men jeg har med 100% sikkerhed ikke logget ind med Facebook credentials på nogen af dem.

Måske kan de sende data til Facebook hvis de har en facebook-funktionalitet (f.eks. en like-knap eller et kommentarspor) og man besøger websiden fra den samme browser som man er logget ind i Facebook med ?

  • 1
  • 0
#5 Martin Storgaard Dieu

Jeg bruger selv Jodel. Til dem der ikke kender det, så er det et socialt medie, hvor tanken er at man anonymt kan se hvad der sker i ens lokalområde (10 km radius-ish) ved at andre laver status opdateringer anonymt. Det er naturligvis naivt at tro at man er anonym, fx lykkedes det Politiet at finde frem til en mand, som lavede en trussel mod SDU.

Jeg blev dog overrasket over at de har sendt data om mig til Facebook og linket det til min Facebook profil. Dette er til trods for at jeg aldrig har givet dem min e-mail, associeret mit Facebook login, navn eller telefonnummer til Jodel. De skriver følgende i deres FAQ:

During the registration process we ask you to give us access to some of your phone’s technical credentials. This allows us to create an account for you with a unique user number linked to your device. You need this user number so you can access your Jodel posts, replies, etc.

We ask for this information one time to be able to create your account. After this point the account is created and we no longer need to access your phone’s technical credentials anymore.

We do not need your phone number or email contact to create your account or for you to use the app. The device credentials that we access one time do not allow us to tie them back to your account (and by the way also have no interest in doing so). You can remove the permission in your phone settings once your Jodel account is created!

For us this is the perfect mixture between privacy and convenience. It also helps the universe to know where to send those sweet karma points for all those magnificent Jodels you are posting ?

Jeg har i dag brugt min ret til indsigt i henhold til GDPR i dag med henvisning til at de har sammenkædet min data med en profileringsvirksomhed uden mit eksplicitte samtykke. Jeg glæder mig til at høre hvad de svarer.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere