Slut med NemID i Chrome på Mac

Mac-brugere, som foretrækker Googles browser Chrome, kan ikke længere bruge NemID. Chrome understøtter nemlig ikke 64-bit Java, og Apple har fjernet Java fra styresystemet.

Er du Mac-ejer, glad for Chrome og har netbank eller bruger digital selvbetjening?

Så må du fremover finde Safari eller Firefox frem, når du skal logge ind i netbanken eller andre sider, som bruger NemID.

NemID kræver nemlig Java 7, og det findes ikke til Googles browser i Mac-version. Chrome er nemlig en 32-bit-browser, og Oracle bruger en 64-bit-opbygning af Java-plugin’et.

På Oracles hjemmeside bliver det formuleret som om, at det er Google, som har valgt ikke at have Java i Chrome til Mac:

»Chrome does not support Java 7 on the Mac platform. A 64-bit browser (Safari or Firefox, for example) is required to run Java 7 on Mac OS X. 32-bit browsers such as Chrome do not support Java 7 on the Mac platform,« skriver Oracle på en support-side.

Med seneste nye version af Mac OS, 10.8 Mountain Lion, som kom i juli, fjernede Apple i øvrigt Java fra systemet som standard. Derfor skal danskere, som vil bruge NemID på deres Mac, selv installere Java Runtime Environment på maskinen.

Brugen af en Java-applet til NemID-login har helt fra starten været udsat for meget kritik, blandt andet fordi man giver Nets DanID fuld adgang til ens computer, når man accepterer appletten. Men dette teknologivalg, som blev foretaget før smartphones og tablets indtog verden, plager nu NemID-løsningen.

Hverken iOS, Android, Windows Phone eller det nye tablet-system Windows RT kan nemlig køre Java, og dermed er næsten samtlige mobile enheder på markedet lukket land for NemID.

Java har også været plaget af mange sikkerhedshuller og langsom opdatering, så sikkerhedseksperter anbefaler generelt, at man helt skaffer sig af med teknologien. Det kan danskerne bare ikke gøre, fordi de har brug for NemID.

Læs også: Officiel sikkerhedsadvarsel: Slå Java fra – og brug særlig browser til NemID

Problemerne har fået Digitaliseringsstyrelsen og Nets DanID, som driver NemID, til at arbejde på en Javascript-løsning, der kan køre alle vegne. Det er foreløbigt blevet til et proof-of-concept med Javascript.

Læs også: NemID med Java på vej ud? Styrelse tester løsning i Javascript

Opdateret 2. november 09.50: Uklar formulering i manchetten præciseret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jan Friberg

Hvorfor er det et pusigt krav. Men det er det der står i 3. afsnit: "NemID kræver nemlig Java 7" Det er altså det samme som 1.7.

Kravet har været meldt ud fra DanID for længe siden. Men ja de har endnu ikke effektueret.

 • 1
 • 1
Dennis Thrysøe

Jeg synes det er et lidt pudsigt krav, brugerbasen taget i betragtning. Og 1.6 (på andre platforme end mac) burde i princippet være ligeså sikker, da disse versioner vel stadig vedligeholdes.

Men sådan er der jo så meget med NemID og deres krav og betingelser.

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Fra Mac os X for over et år siden.

Mere korrekt formulering ville være at "Oracle tilbyder ikke en 32-bits version af java 1.7 på Mac os X" hvis man holdt sig til at rapportere nye historier.

Apple tilbyder stadig java 1.6 men da Oracle tilbyder java 1.7 nu med et webplugin valgte Apple af afinstallere webpluginet til Apples udgivelse af java 1.6...

Men hvis man vil kan Apples java 1.6 plugin stadig installeres, så artiklen er stadig faktuel ukorrekt...

 • 4
 • 2
Jan Lunddal Larsen

Fra Mac os X for over et år siden.

Nej de gjorde ikke. Java var ikke installeret som default, men blev automatisk hentet, når det skulle bruges - ganske som printerdrivere oa.

I dag sender browseren dig til java.com, hvis du forsøger at køre en applet.

Ja, Java 1.6 kan stadigvæk benyttes, men det er ikke lige en fremgangsmåde, som Hr. og Fru Jensen lige finder frem til, og derudover forsvinder det workaround inden længe.

 • 1
 • 0
Jakob Damkjær

"Nej de gjorde ikke. Java var ikke installeret som default, men blev automatisk hentet, når det skulle bruges - ganske som printerdrivere oa. "

Så hvordan er det ikke fjernet ? Og for mere. End et år siden blev java fra Apple dekomisioneret som apple supportet API... Desuden er det kombinationen af at Google der ikke har en opdateret 64-bit browser og Oracle der ikke levere et 32-bit plugin... Så når selv Firefox kan levere en sådan... Så er det ret meget Google der har sovet i timen og ikke fulgt med... Men alt muligt andet er der tid til at udvikle men en 64-bit binary det er for meget forlangt... Free => non premium development investment...

Måske kan V8 holdet komme med en forklaring på det... Eller måske bliver alle pengene/tiden brugt på dart som er lige så dødfødt som WebM og jpeg "erstatningen"...

Og version2 må jo komme med en forklaring på hvordan de kom frem til at NemID "understøtter kun java 1.7 på Mac" Reference needed...

 • 0
 • 3
Kent Damgaard

Da jeg skiftede til OS X understøttede Nordea ihvertfald hverken Chrome eller Safari til deres netbank, så jeg har altid brugt Firefox. Det har virket både på Leopard, Snow Leopard og Mountain Lion.

Hvis man som Mac-bruger er teknisk begavet nok til at installere Chrome i stedet for Safari som følger med, så kan man også godt installere Firefox. Så problemet er for mig at se mere af principiel end af praktisk karakter.

Men var Java 1.6 på Snow Leopard ikke også 64 bit? Jeg mener på et tidspunkt at have læst at grunden til at Apple var så langt bagud med at levere en Java 6 var at de skulle udrede en masse 32/64 bit problemer som lå i deres gamle kodebase?

 • 1
 • 0
Jakob Damkjær
 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere