Nu kan du få startknappen tilbage - Windows 8.1 er klar i Danmark

17. oktober 2013 kl. 14:0827
Microsoft har nu frigivet Windows 8.1, som kan hentes gratis via Windows Store i Windows 8. Dermed er startknappen - men ikke startmenuen - tilbage i Windows.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Lidt tidligere end ventet har Microsoft nu sluppet opgraderingen til Windows 8.1 fri i Danmark, så brugere af Windows 8 allerede nu kan opgradere.

Den officielle lanceringsdato var ellers sat til den 18. oktober, men allerede nu er Windows 8.1 altså klar og kan hentes fra Microsoft Store i Windows 8.

Microsoft betegner selv Windows 8.1 som en helt ny Windows, men hvis man har vænnet sig til at bruge Windows 8, så er de fleste forskelle forholdsvis usynlige, og det gælder især, hvis man hovedsageligt bruger det klassiske Windows-skrivebordsmiljø.

Her er der dog den lille forskel, at den meget omdiskuterede startknap er tilbage, efter Microsoft vurderede, at den var unødvendig i Windows 8. Et tryk på startknappen vil dog ikke få den gammelkendte startmenu fra Windows 7 og tidligere versioner frem, men føre brugeren til den startskærm, som blev introduceret i Windows 8.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man ikke i forvejen kører Windows 8, så skal man ikke forvente at se en decideret opgraderingsversion af Windows 8.1 i butikkerne. Microsoft har nemlig ændret sine softwarepakker, så man fremover blot køber en fuld version, som enten kan bruges til opgradering af en eksisterende Windows eller som en frisk, ren installation med samme licens.

Man kan også vælge først at opgradere til Windows 8, hvis man finder en billig licens, og derfra opgradere gratis til Windows 8.1.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
20. oktober 2013 kl. 10:56

Her i sommer under en uge før min første eksamen(Kontraktbaseret udvikling), stod min Win7 maskine af.

Jeg måtte investere i en ny maskine, som er født med Win8. På de dage jeg havde fik jeg sat mig ind i Win8, og installeret de programmer jeg skulle bruge, og bestod min eksamen.

Jeg savner ikke den gamle menu, ved at bruge Windows tast + [anden tast], kommer jeg hurtigere rundt.

23
18. oktober 2013 kl. 11:22

Startknap! I er nogle tøsedrenge i Version 2 - hvorfor ikke have som overskrift - Windows 8.1 er her og startknappen er væk - juubiiiii

I er sammen med alle andre media i Danmark med til at alt fokuseres på denne startknap. Glem det dog - den er væk og vil selv i Windows 8.1 ikke have den tidligere funktion. Jeg har haft Windows 8 i mere end et år og har ikke savnet den et sekund - med de nye søgemuligheder som er geniale i forhold til en startknap...

22
18. oktober 2013 kl. 08:31

Startknappen kommer aldrig tilbage! Til Campusdays 2013 fortalte de hvorfor! Folk brugte faktisk kun sluk funktionen dernede! Dog, så har man muligheden for at højreklikke på det nye windowsflag, eller bruge windowstast + x for at få åbnet en menu, med de mest brugte funktioner på! Her i har de tilføjet luk/sluk funktionen!

21
17. oktober 2013 kl. 19:39

Er det fordi de gerne vil efterligne Apples Launchpad? Den har jeg aldrig brugt. Derimod er Spotlight uundværligt, men den minder mere om Windows 7 menuen end Windows 8. Det er forvirrende at hele skærmen skifter indhold. Det svarer vel lidt til i gamle dage med hjemmesider, hvor det hele skulle opdateres, før man fandt på at bruge AJAX til kun at opdatere dele af indholdet. Desuden kan jeg mange ting direkte i Spotlight som jeg er sikker på mange Windows brugere ville være glade for, fx en hurtig lommeregner.

Det ville også være lækkert med et grafisk løft af Windows, så det ikke ligner et halvfærdigt produkt, nuvel skal tingene være enkle, men det kan altså også blive for enkelt. Jeg synes Google er ret gode til, at lave enkelt design, uden at det bliver kedeligt (bortset fra Android desværre, det forekommer mig lidt rodet).

Inden I skal skyde med de sædvanlige Apple vs Microsoft kommentarer, så er jeg ikke den store fan af fx iOS7 og jeg håber ikke Apple vælger at gøre OSX ligeså fladt og dødt at se på.

8
17. oktober 2013 kl. 16:09

Hvorfor skal der absolut være en "menu", som i de gode gamle dage? Hvad skal I bruge den til, og hvorfor kan Win 8 menu'en ikke benyttes i kombination med pin'ed programmer på task bar'en?

20
17. oktober 2013 kl. 19:22

Jeg er sådan set enig. Efter at have brugt Windows 8 over lang tid, finder man ud af at der som sådan ikke er det store behov. Men Windows brugere er generelt mere konservative når det kommer til UI end andre brugere.

8.1 bliver lækkert at prøve i forbindelse med søgning, men så er det vist også det.

Jeg er sgu glad for 8'eren som den er nu, og hvis der ikke var kommet en 8.1 kunne jeg sagtens leve med det. Springet til 8 er i virkeligheden så lille, men hvis man ikke giver det en chance, så lærer man ikke at finde rundt i det. For consumere kan jeg se at det er en stor omvælgtning, men for folk der er vant til at fise rundt i en ugudeligt masse genvejstaster, er det en befrielse - efter min mening.

Når man lærer at windows tast + x, efterfulgt af det bogstav det matcher menupunktet, så er man efter min mening væsentligt hurtige rundt end man var før - også hurtigere end windows 7.

Folk skal nok få følelsen med det hvis de vil, men der vil altid være en skare af konservative brugere (:

26
18. oktober 2013 kl. 20:32

Jeg er ligeglad med Windows-knappen og startmenuen.

Det jeg hader ved Win8 er, at man ikke kan have multiple vinduer fra forskellige applikationer, når et eller andet smart nyt program "app" skifter hele skærmen til "metro"-tilstand.

Før kunne man tage et hurtigt slag kort mens man ventede på noget andet på skærmen. Når man vil spille, insisterer den nye version på at overtage hele skærmen. Inden man kan spille, skal man først indrulles i Microsoft's økosystem med konto og shopping.

Kære Microsoft: AppleStore og AndroidMarkets er en fejl, som jeg ville ønske I ikke prøvede at efterligne. Metro's design er også en fejl til PC. Stå dog ved den strategi, som har gjort Windows stort og som stadig har millioner af tilhængere.

15
17. oktober 2013 kl. 17:07

hvorfor kan Win 8 menu'en ikke benyttes i kombination med pin'ed programmer på task bar'en?

Fordi jeg har rigtig rigtig mange programmer installeret og flere af dem i forskellige versioner - men med samme exe navn. Program menu'en afspejler min disks opbygning, således at jeg nemt kan vælge det rigtige program. Det er ikke lykkedes mig at bruge søgning fra metrofladen til at gøre dette. Hvis der er kommet en tile/knap i den nye win 8.1 som kan åbne den gamle "All programs" menu, så er det da en positiv ting, men det får mig nok ikke til at slette Classic Shell lige med det samme.

18
17. oktober 2013 kl. 18:26

@Michael - så er mit svar enkelt; behold Windows 7 ;-)

12
17. oktober 2013 kl. 16:52

Præcis - og i 8.1 kan man "boot to desktop", så slipper man for menuen.

2
17. oktober 2013 kl. 15:32

Det er jo ikke startknappen i sig selv som er problemet men den manglende menu.

7
17. oktober 2013 kl. 16:09

Jeg købte Startisback som giver licens til install på 2 pc'er for sølle 3 dollers, alt ser ud som 7'eren og har ikke givet nogen problemer whatsoever, har kørt siden sommerferien - kan ikke huske hvor jeg fandt anbefaling af samme, men mange tak hvis det var herhttp://startisback.com/

6
17. oktober 2013 kl. 16:05

Det er jo ikke startknappen i sig selv som er problemet men den manglende menu.

Helt enig!

Når man nu ikke har behov for touch, så giver startskærmen med de store ikoner ikke ret meget mening.

Til gengæld HAR man brug for start-menu'en, hvis man f.eks. 3 versioner af Orcad Capture installeret (hvilket er ret normalt for dem som bruger Orcad). Det er pænt umuligt at starte den rigtige version uden brug af start-menu'en (startskærmen kan ikke skelne mellem to exe filer af samme navn, men i forskellige direktorier - det lykkedes i hvert fald ikke for mig)

Heldigvis ser det ud til at Win 8.1 er understøttet af Classic Shell http://www.classicshell.net/

Har brugt Classic Shell på win 8.0 i godt et år og er godt tilfreds. Alt fungerer hurtigt og upåklageligt (og jeg ser ALDRIG startskærmen :) Har på intet tidspunkt haft grund til at gå tilbage til Win 7 eller tidligere - altså efter at jeg fik min start menu tilbage.

4
17. oktober 2013 kl. 15:47

Jeg tror noget af problemstillingen er, at den menu den vil de ikke have tilbage. Uanfægtet om der er en stor brugerskare der gerne vil.

Så start-knappen er en mellemvej til ingenting.

Jeg skal sige, jeg vil gerne have startmenuen tilbage. Men jeg forbeholder mig så retten til slet ikke at bruge Windåse (som jeg faktisk mener det burde hedde nu, der er meget lidt brugbarhed, og rigtigt meget bling - ergo en dåse med en flot label, men ren luft indeni).

Jeg håber at den næste udgave bliver bedre, måske ikke 8.2 men Windows 9, som de forhåbentligt gør noget ved.

Ellers så må jeg jo kører på 7, indtil det vitterligt ikke kan trække mere og så er der forhåbentligt sket noget på fronten på andre kanter, så må jeg, og andre der ikke mener touch på bærbarer og til seriøst arbejde er vejen frem, skifte til noget der er mere brugbart.

3
17. oktober 2013 kl. 15:47

Jeg vil hellere vide hvordan man fjerner den igen - den er jo useless og optager bare plads på taskbaren :-)

10
17. oktober 2013 kl. 16:25

Til folk der downvoter mit tidligere indlæg kan I ikke uddybe på hvilken måde I mener den knap er brugbar?

Jeg har ærlig talt svært ved at se formålet med knappen udover et skævt forsøg på at tilfredsstille folk der råbte på at få "start knappen" tilbage, men som i virkeligheden mente "start menuen".

14
17. oktober 2013 kl. 16:58

Ikke at jeg har down-voted dig, men jeg vil da gerne give et bud på, hvorfor den er kommet tilbage - for jeg tror ikke, at et forsøg, som du beskriver.

Jeg har ærlig talt svært ved at se formålet med knappen udover et skævt forsøg på at tilfredsstille folk der råbte på at få "start knappen" tilbage, men som i virkeligheden mente "start menuen".

Jeg tror såmen bare, at det er gået op for MS, hvor ofte man skifter mellem skrivebord og start-skærm, og hvor besværligt dette er, hvis man ikke lige har et tastatur eller en mus med MS-knap. Det kan naturligvis gøres vha. det rette "varme hjørne", men min oplevelse er, at de hjørner ikke er nemme/intuitive nok at bruge.

13
17. oktober 2013 kl. 16:54

Hej Pelle,

Ja, en start-knap uden en menu er meningsløst (ud fra hvad jeg har læst). Jeg læste først din kommentar som om at du mente at menu'en var ubrugelig - hvilket jeg er 110% uenig i.

11
17. oktober 2013 kl. 16:51

Jeg har ikke downvotet dig, men kan da godt svare alligevel :) Startknappen gør det samme som i Windows 7. Nemlig at åbne systemets søgemulighed og liste over ofte brugte programmer. I Windows 8 ser det bare anderledes ud. Hvis du står på metrofladen kan du bare begynde at skrive, og så tages du væk fra listen med fliser, og over i søg, hvor der nu søges i apps, systemindstillinger, filer osv. præcis som tidligere. Det nye ved knappen er så at man nu kan ændre den, så du ikke tages til metro fliserne, men i stedet direkte til en liste over dine installerede programmer. Præcis som i Windows 7. Ja, designet er anderledes, men funktionaliteten er den samme. De navne som grupperne under Windows 7 startmenuen havde, de er der også, så eneste forskel er at det nu kører fuld skærm :)

Man kan i 8.1 i øvrigt få søg til at søge først på din computer, og derefter på nettet. Så hvis du søger efter et program, f.eks. VLC player, og dette ikke er installeret, så får du et søgeresultat fra nettet du kan klikke på for at kunne installere produktet. Ret smart.

16
17. oktober 2013 kl. 17:08

Jeg føler mig blot lidt provokeret over at man nu har vænnet sig til måden at arbejde på i Windows 8 og så skal man belemres med en startknap der optager plads på taskbaren igen (Ja der er 3. parts løsninger til at fjerne den igen, men jeg ville klart foretrække Microsoft havde tilbudt et flueben under properties for task baren).

Jeg kan fint ramme både hot-corner eller windows-tasten hvis jeg ønsker at besøge start skærmen. Det eneste sted hvor jeg er glad for knappen er i Windows Server 2012 R2 hvor remote desktop sessions nu er blevet lidt nemmere hvad dette angår.

Mængden af brugere der ikke har en Windows-tast på deres keyboard idag er nok temmelig begrænset - jeg kan forstå "brugervenligheden" og det "intuitive" i knappens tilstedeværelse, men så giv dog power-users muligheden for at slå den fra istedetfor at tvinge sådan "starthjælp" ned over hovedet på os.

1
17. oktober 2013 kl. 14:34

Vi er jo vandt til fra MS, at vente til den første Betatest er over,før vi begynder at bruge den endelige version SP1 :-)

Eller mener MS at de har lavet så meget ged i version 8, at de må kalde det noget helt andet. (Vista -> Win7). Men det er jo også først gang at MS releaser et "nyt" styresystem uden at ville have penge for dette. Synes de skal have ros, for at tage kritik til sig, og ændre disse ting, også gratis.

9
17. oktober 2013 kl. 16:13

Kan det i princippet ikke være ligemeget, hvad de kalder deres produkt / opdateringer?

Prøv se på grafikkort fabrikanterne - de kejter da også rundt i navngivningen af deres produkter.

At the end of the day, så ved du vel godt hvad de mener, når de siger 8.1? Det er jo én stor opdatering, hvilket gør at et nyere versionsnummer giver god mening.

25
18. oktober 2013 kl. 20:15

WinXP SP3 blev udsendt via Windows Update Vista SP1 blev udsendt via Windows Update Win7 SP1 blev udsendt via Windows Update

Win8 SP1 kræver man får en Microsoft konto og selv henter den i deres shop.

Microsoft er mere interesseret i at opbygge et økosystem hvor folk har konti og vænnes til at "købe" generelle opdateringer til Windows.