16 unge begyndte i dag som værnepligtige med særligt fokus på it-kompetencer, der kan være med til at beskytte Danmark mod cyberangreb, hackerangreb og digitale påvirkningskampagner.
Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.
De 16 cyber-værnepligtige er udvalgt blandt de 70 personer, der mødte op til afprøvning for to måneder siden.
I dag begynder 11 af dem så hos Føringsstøtteregimentet i Fredericia, mens fem andre starter på Flyvestation Karup.
»Vi er i Danmark et højt digitaliseret samfund, og Forsvaret er ingen undtagelse. Det er vigtigt, at vi kan forsvare os på den moderne kampplads, hvor Forsvarets højteknologiske systemer og materiel er udsat for trusler,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i pressemeddelelsen.
»Derfor er cyberværnepligten et af de redskaber, vi kan tage i brug for at blive bedst muligt rustet til fremtidens udfordringer,« slutter forsvarsministeren.
Treårig forsøgsordning
I første omgang er der tale om en treårig forsøgsordning.
Ligesom almindelig værnepligt består cyberværnepligten af fire måneders basisuddannelse ved enten Hæren, Søværnet eller Flyvevåbnet.
Derefter består uddannelsen af et fem måneders forløb med en grundlæggende uddannelse i it og cybersikkerhed.
Værnepligten afsluttes derefter med en måneds 'on-the-job training' i et af Forsvarets tre værn og deltagelse i en stor øvelse om cybersikkerhed.
Forsøgsordningen vil løbende blive evalueret og tilpasset på baggrund af de erfaringer og tilbagemeldinger, der kommer, efter de første hold har gennemført uddannelsen, skriver Forsvaret.