Nu kan du blive værnepligts-hacker

Illustration: Yurich84/Bigstock
I dag satte Danmarks første cyberværnepligtige sig bag skærmen.

16 unge begyndte i dag som værnepligtige med særligt fokus på it-kompetencer, der kan være med til at beskytte Danmark mod cyberangreb, hackerangreb og digitale påvirkningskampagner.

Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.

De 16 cyber-værnepligtige er udvalgt blandt de 70 personer, der mødte op til afprøvning for to måneder siden.

I dag begynder 11 af dem så hos Føringsstøtteregimentet i Fredericia, mens fem andre starter på Flyvestation Karup.

»Vi er i Danmark et højt digitaliseret samfund, og Forsvaret er ingen undtagelse. Det er vigtigt, at vi kan forsvare os på den moderne kampplads, hvor Forsvarets højteknologiske systemer og materiel er udsat for trusler,« siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i pressemeddelelsen.

»Derfor er cyberværnepligten et af de redskaber, vi kan tage i brug for at blive bedst muligt rustet til fremtidens udfordringer,« slutter forsvarsministeren.

Treårig forsøgsordning

I første omgang er der tale om en treårig forsøgsordning.

Ligesom almindelig værnepligt består cyberværnepligten af fire måneders basisuddannelse ved enten Hæren, Søværnet eller Flyvevåbnet.

Derefter består uddannelsen af et fem måneders forløb med en grundlæggende uddannelse i it og cybersikkerhed.

Værnepligten afsluttes derefter med en måneds 'on-the-job training' i et af Forsvarets tre værn og deltagelse i en stor øvelse om cybersikkerhed.

Forsøgsordningen vil løbende blive evalueret og tilpasset på baggrund af de erfaringer og tilbagemeldinger, der kommer, efter de første hold har gennemført uddannelsen, skriver Forsvaret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 John Foley

Tine Bramsen fortæller stolt i bedste spinsprog og newspaeak stil, at disse kommende cyberkrigere skal forsvare Danmark, men undlader behændigt at fortælle, at hoveparten af de mange penge tildelt FE og CFCS (1.5 milliader kr. i første omgang) skal bruges til at udvikle og anvende cybervåben aggressivt og offensivt. I bogen "Det Digitale Armageddon" af Andy Greenberg står der bl.a. "Vi har en situation, hvor alle lande tænker, de kan bruge det her våben(cyberkrig) til at fremme egne mål, som de måske tror er gode. Men tilsammen betyder det, at ingen forsøger at begrænse den her magt og resultaterne kan være katastrofale". Det er jeg ganske enig i. I den forbindelse er det tankevækkende, at Danmark er det første land i verden, der har udarbejdet en militærdoktrin (retningslinier) for hvordan cybervåben kan anvendes offensivt, herunder investerer i og udvikler cyberangrebsvåben. Danmark er som bekendt et af de mest digitaliserede lande i verden, og er derfor et oplagt mål. Ikke mindst hvis vi selv anvender cybervåbnet først. Så cyberkrig er et tveægget sværd, som ved anvendelse kan få katastrofale følger for Danmark. Jeg tror næppe, at vores politikere har tænkt dette grundigt igennem før de nu har åbnet for Pandoras Æske.

  • 7
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere