Intel tabte 64-bit-kapløbet til AMD: Nu frigives deres sidste Itanium-processor

Itanium 9700 bliver den sidste Itanium-processor fra Intel. Den storstilede satsning på en ny 64 bit arkitektur måtte se sig overhalet af AMD's videreudvikling af Intels egen x86.

Intel har sendt den sidste processor i Itanium-familien på markedet. Det skriver PCWorld.com.

Det er en mindre opgradering, men den er betydningsfuld, fordi den afslutter fortællingen om, hvordan både Intel og HP skød ved siden af i deres vurdering af, hvordan it-udviklingen ville gå, mens deres langt mindre rival AMD så rigtigt.

Omkring årtusindskiftet stod det klart, at selvom skiftet fra 16 til 32 bit stadig var undervejs, så ville der ikke gå mange år, før 64 bit ville være en nødvendighed. Ligesom Moore's lov for cpu'er, så var der en eksponentiel vækst i hukommelsen i servere og pc'er, så der var et kommende behov for 64 bit.

Intel havde sådan set arbejdet på, hvordan en 64 bit version af i386-arkitekturen kunne se ud, men endte med at indgå et samarbejde med HP om at udvikle en helt ny arkitektur, som blev født til 64 bit og ville kunne bruges i både servere og workstations - og senere også almindelige pc'er.

Linux på i386

På dette tidspunkt var servere baseret på Intels pc-processorer stadig en kuriøsitet.

I de store virksomheder var det stadig arkitekturer som IBM's Power, HP's PA-RISC eller Suns Sparc, som dominerede. Men det var på vej til at ændre sig dramatisk - ikke mindst takket være udbredelsen af open source styresystemet Linux, som var et alternativ til de Unix-systemer, som var fundamentet på de klassiske arkitekturer.

Udviklingen af HP og Intels fælles design ramte ind i flere vanskeligheder og forsinkelser. Det betød, at det, der skulle blive Itanium-processoren, endnu ikke var kommet på markedet, da skiftet kom, og Linux og i386-processorer blev accepteret som platform til servere.

Mens HP og Intel kæmpede for Itanium, så var den betydeligt mindre konkurrent AMD, som især havde leveret billige processorer til desktop-pc'er, gået i gang med sin egen 64 bit-processor, som var baseret på Intels oprindelige udkast til en 64 bit version af i386.

Det blev til først Opteron-serien og siden også i AMD's almindelige pc-processorer, som ramte både pc- og servermarkedet på et tidspunkt, hvor hukommelsesbehovet var tippet til 64 bits fordel.

Itanic

Denne arkitektur hed først AMD64, men blev siden til x86-64, for Intel svarede hurtigt igen med sin egen version baseret på den standard, AMD nu havde skabt.

AMD fik altså ikke udnyttet 64 bit-forspringet til at vælte Intel, men at Intel nu måtte udvikle på to 64 bit-platforme var med til at skabe yderligere tvivl om Itanium.

Itanium var ikke nødvendigvis en dårlig processorarkitektur, men forsinkelserne gjorde, at den i visse dele af it-branchen blev et symbol på en gigantisk satsning, der gik galt. It-mediet The Register kaldte konsekvent Itanium for 'Itanic' som en direkte reference til den forliste luksusliner.

Markedet endte med at vælge x86 og Linux som den nye serverstandard, og Itanium endte med at være en niche, som primært blev holdt oppe af HP's produktserie for særligt robuste servere. Intel satsede selv på Xeon-familien af x86-64-processorer til servere, som i dag dominerer, men dog på det seneste har set tegn på at kunne udfordres af nye arkitekturer baseret på ARM.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Martin Kristiansen

Itanium var ikke nødvendigvis en dårlig processorarkitektur, men forsinkelserne gjorde, at den i visse dele af it-branchen blev et symbol på en gigantisk satsning, der gik galt

Jo, IPF er en decideret dårlig processorarkitektur. Den blev til som svar på at man ikke kunne skalere skedulerne i selv-skedulerende CPUer (OOOe) ud over nogle få instruktioner fordi tid- og strøm-forbrug i forbindelse med de CAMs man brugte ville blive for stort. Løsningen skulle være eksplicit erklæret parallelisme i instruktionsættet og masser af ny kompiler teknologi.

Men kompilerteknologien manifesterede sig aldrig, og så kom Pentium Pro med sin SRAM baserede data-capture scheduler og vendte op og ned på alt.

Tilbage var så et instruktionsformat med rekordlav densitet, en meget stor afhængighed af hurtige caches, med lav arbejdstakt og stort strømforbrug som resultat.

Der var et par smarte ting, som f.eks ALAT, hvor man spekulativt kunne fortage en load før adressen på en store var kendt (og dermed ikke vidste om den tidlige load ville blive invalideret af den senere store). Men ALAT loads krævede manuel oprydning, og kompilerne kunne aldrig finde ud af hvornår det var en gevinst at bruge ALAT loads. - Igen blev den eksplicitte, manuelle tilgang til tingene indhentet af virkeligheden da Core 2 lancerede med spekulative loads. Pludselig var alle loads på en x86 en ALAT load, men uden oprydningsomkostningerne.

Hvis IPF var lanceret ti år før, ville den muligvis ikke have været en fiasko, men som tingene flaskede sig fra starten i 1993 og frem, var det én stor katastrofe. Den lave ydelse gør den ubrugelig hvor man kræver høj ydelse, det høje strømforbrug i indlejrede/mobile løsninger.

IPF, en elefant med indlæringsvanskeligheder: Big, but not clever!

  • 6
  • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

. . . var sådan set ikke dens manglende succes, men det faktum, at Intel fik overtalt HP til at standse udviklingen af PA-RISC, Silicon Graphics til at standse udviklingen af MIPS (som de havde rettighederne til på det tidspunkt), Compaq til at standse udviklingen af Alpha (som de havde overtaget, da de købte resterne af Digital).

Så på en måde var Itanium faktisk en succes for Intel: Den fik ryddet et antal potentielle konkurrenter af banen, så x86 serien blev dominerende på servermarkedet. Det er først nu, mere end 20 år senere, at Intel har fået en seriøs konkurrent på servermarkedet: ARM-64.

SPARC eksisterer ganske vist stadig, men den blev aldrig en seriøs konkurrent. Det kunne Alpha eller MIPS måske godt have blevet, hvis der var investeret tilstrækkeligt i deres udvikling, og hvis nogle store serverleverandører havde brugt dem.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere