Danskerne vilde med fiber: 8 procent af alle abonnementer

11,2 procent af Danmarks fastnetforbindelser er nu lynhurtig fiber med typisk over 30 megabit op og ned. Antallet af fiberforbindelser er steget med 30 procent på et år.

Mens nogle danskere stadig drømmer om at få en internetforbindelse på bare én megabit pr. sekund, vokser mængden af fiberforbundne hjem kraftigt.

Faktisk gik 11.2 procent af alle faste internetforbindelser eller knap 8 procent af samtlige internetabonnementer gennem et fiberkabel i midten af 2012. Det viser Erhvervsstyrelsens telestatistik for 1. halvår 2012.

Mere præcist fik 245.000 danske hjem internet gennem fiber, og det er en stigning på 30,4 procent i forhold til året før. Og ikke overraskende er det høje hastigheder, fiberkunderne typisk har bestilt.

Medianhastigheden ligger på 35 megabit pr. sekund downstream og 34 megabit upstream, men pudsigt nok er der også fiberkunder, der har en - i fibersammenhæng - langsom forbindelse. 3,9 procent af dem får således under 4 megabit pr. sekund igennem fiberet.

Læs også: Så er der hul igennem: Amerikanere får 700/700 megabit med Google Fiber

Også mobile bredbåndsforbindelser har fået større udbredelse, så der nu er 980.000 dedikerede abonnementer kun til data, altså typisk i form af et USB-modem til computeren, eller et SIM-kort til iPad’en. Det er en stigning på knap 15 procent i forhold til året før.

IP-telefoni i stedet for traditionel fastnetforbindelse (PSTN) er også en tendens, der har bidt sig fast. Faktisk er antallet af traditionelle fastnetkunder faldet så meget, og IP-telefonien vokset tilsvarende, at der nu næsten er lige mange af hver slags i Danmark.

1,025 millioner danskere har et gammeldags fastnetabonnement, mens 957.000 kan ringe op via IP-telefoni. Hvor mange af IP-abonnementerne, som reelt bliver brugt, er dog ukendt, da mange internet- og tv-pakker også rummer telefoni.

Læs mere i telestatistikken (pdf)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
Henning Wangerin

De IP-telefoniabonnementer der indgår i telestatistikken, har alle et aktivitetskrav inden for de seneste tre måneder inden indrapporteringen. Dette fremgår blot ikke af telestatistikken.

Jeg har lidt svært ved at se hypen omkring IP-telefoniabonnementer.

På min fiberboks kan jeg tilslutte en gammeldags telefon (faktisk to stk), men ikke mine ip-telefoner.

Derfor kan jeg da egentlig være bedøvende ligeglad med om linien ud af huset er pstn, isdn, aix, sip eller en helt 5 protokol.

Hvis jeg kunne bruge min allerede indkøbte sip-telefon og sipserver og
* koble mine telefone direkte op mod SEs sip-server....
* koble min sip-server på SEs linie, og bruge den til mine telefoner.....
* koble op mod SEs server fra min telefon når jeg er ude i byen
..... ville jeg måske bruge SE som udbyder.

Da jeg fik fiber (faktisk før jeg fik det) lagt ind, havde jeg diskutionen med SE. De reklamerede nemlig med at jeg kunne benytte min eksisterende udstyr til at koble på deres voip løsning.

Det kunne jeg selvfølgelig ikke i praksis da jeg forlængst havde smidt pstn-telefonerne ud. De røg ud da jeg mange år tidligere skiftede til ISDN - dem understøttede de heller ikke ;-)

/Henning

Jens Jönsson

Kan du ikke bare koble dine telefoner op mod din SIP server, og din SIP server op imod din IP-udbyder. Behøver IP-udbyderen være SE ?
SE tvinger dig da ikke til at købe telefoni hos dem ?

Jeg har selv en SIP server (FreePBX), som jeg kobler op imod min udbyder (Viptel) på min SE fiber. Det kører uden problemer...

Jens Jönsson

Antallet af fiberforbindelser er steget med 30 procent på et år.

Ja, når fiberselskaberne graver forbi, så vil kunderne ikke have fiber, da de sikkert har en forbindelse i forvejen de er fint tilfredse med.
Når de så en dag kommer på besøg hos naboen der lige har fået 40/40 Mbit/s fiber der kører knaldhurtigt og hamrende stabilt, ja så bliver selv hr. og fru Jensen dødtræt af deres ustabile ADSL/Kabel-TV Internet og skifter til fiber. Sådan har det været på vores vej....

Med tiden så bliver den såkaldte dårlige fiberforretning nok alligevel en ganske fin forretning...

Og så mangler vi bare at TV over fiber bliver væsentligt mere konkurrencedygtigt....

Baldur Norddahl

..... ville jeg måske bruge SE som udbyder.

Hvorfor skulle du? Folk holder fast i det kendte og internet og telefoni plejer at hænge sammen. Men det er der faktisk ingen fordelle i. Det er præcis ligeså godt at bruge en ekstern SIP-udbyder forudsat at din internetlinje er af tilstrækkelig kvalitet.

På samme måde med TV. Lige nu hænger vi stadig fast i YouSee/Stofa duopolet. Jeg forudser at der nu vil ske et skred hvor folk opdager at man jo frit kan købe TV hvor man vil: NetFlix, HBO Nordic, ViaPlay, TV2 Play, DR NU og flere er på vej.

Hvorfor være en del af pakkeræset når ovenstående tjenester faktisk giver billigere reklamefrit TV - også live-TV?

Vi er lidt i stenalderen når det kommer til bokse og smart-TV der direkte kan afspille net-TV. Det er jeg sikker på bliver bedre i den kommende tid.

En internetudbyder skal kun gøre en ting som han skal gøre rigtigt godt: Levere hurtigt og solidt internet med høj oppetid, hurtige hastigheder, lav latency, lav jitter og lavt pakketab.

Finn Christensen

Hvis 8% er vildt, hvad er så 32 %.... ultra gigantisk vildt :)
Jesper skam dig, eller smæk det fæ, der laver overskrifterne.

Men der bliver nu rart med fiber, når det kommer ind på parcellen her. Hvorfor betaler xxx kr. for noget bondefangeri, der alligevel er ~½ af lovet hastighed og derunder, så hellere betale lidt mere for ærlig og stabil hastighed.

Peter D Hansen

"Vildskaben" bør nok heller ikke bare måles i procentdel af alle abonnementer. Mindst lige så interessant kunne være udbredelsen af fiber blandt dem, der har fysisk mulighed for faktisk at få fiber.

Der er steder i København hvor TDC stadig kun kan levere 10 Mbit DSL, hvor der ikke er reel/kommerciel mulighed for fiber (selv om undergrunden er spækket med fiber), og hvor Yousee hurtige coax-bredbånd ikke er relevant hvis man ikke samtidigt køber en ligegyldig TV-pakke til absurd overpris.

Min "vildskab" efter hastighed (og lav latency) er bestemt til stede - uanset teknologi - men ingen kan/vil levere.

Henning Wangerin

Kan du ikke bare koble dine telefoner op mod din SIP server, og din SIP server op imod din IP-udbyder. Behøver IP-udbyderen være SE ?
SE tvinger dig da ikke til at købe telefoni hos dem ?

Jo jo. Det virker fint.

Men når de går ud og udbyder ip-telefoni, og at jeg kan benytte mit eksisterende udstyr, så kan jeg ikke holde kæften lukket, og forsøge mig.

Også selvom jeg på forhånd vidste at chancen for at jeg KUNNE benytte dem var yderst minimale.

Min pointe er, at hvad rager det mig hvordan mit rj11-stik på en eller anden obskur boks som udbyderen levere, bliver connected til resten af telefonnettet?

Hvis de reklamerer med ip-telefoni, hvorventer jeg at kunne koble min ip-telefon op mod deres udstyr. Måske leverer de også en boks som kan konvertere signalet til pstn, men hvad skal jeg bruge det til?

/Henning

Jesper Kildebogaard

36 procent af danske hjem har mulighed for at få fiber, så blandt dem er det cirka hver tredje, der har valgt den mulighed, skriver Dansk Energi til mig.

(og hvis fiber-klar husstande i hovedstadsområdet er regnet med, skal man huske på, at TDC har væsentligt mindre travlt med at pushe deres fiber-tilbud end energiselskaberne.)

vh.

Jesper, Version2

Thorvald Johannes Pedersen

Jeg ville gerne have fibernet, hvis jeg kunne få det. Men det kan jeg ikke, da jeg bor i boligforening og her prioriterede man ikke fibernet da de sidst for få måneder siden skiftede udbyder. Men jeg har så nu en 10/10 forbindelse, 3 gange billigere end den 20/4 forbindelse jeg havde før. Den nuværende forbindelse er dog ikke helt så stabil mht. oppetid som den jeg havde før. Til gengæld er forbindelsen tæt på det lovede når jeg måler den. Jeg får omkring 9,5 Mbit i download og omkring 8,2 Mbit i upload. Så det er fint.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017