Nu går Max Schrems efter Google: Anmelder ulovlig sporing af Android-brugere

Max Schrems er privacy-aktivist og stifter af organisationen Noyb (None of Your Business). Illustration: Noyb
Max Schrems har klaget til det franske datatilsyn over Google, som han mener bryder med europæiske privacy-regler ved at tracke Android-brugere uden deres samtykke. Google har ingen kommentarer.

Den østrigske privacy-aktivist Max Schrems har klaget over Google til det franske datatilsyn, da hans organisation, None of Your Business (NOYB), mener, at tech-giganten ulovligt tracker Android-brugere, uden deres samtykke.

Det skriver Financial Times.

Mobil-enhederne genererer unikke annonce-koder, som Google og tredjeparter benytter til at følge brugerens browser-adfærd. Ifølge NOYB, bryder Google med EU’s privacy-regler ved at generere koderne uden eksplicit at få brugerens samtykke først. Man opfordrer det franske tilsyn til at undersøge Googles tracking-praksis og uddele bøder, hvis virksomheden bryder loven.

Læs også: Schrems II-aktivist: »Du ville aldrig diskutere, om europæeres data kunne hostes i Nordkorea«

»Via disse skjulte identifikatorer på din telefon, kan Google og tredjeparter tracke brugere, uden deres samtykke,« fortæller Stefano Rossetti, privacy-advokat hos Noyb, til Financial Times.

»Det svarer til at have pulver på dine hænder og fødder og efterlade spor fra alt, du foretager dig, på din telefon.«

Sidste november startede Noyb en lignende sag, da man klagede over Apples tracking-praksis. Den arbejder det spanske og østrigske datatilsyn stadig på, men ifølge den amerikanske virksomhed, er NOYBs påstande »faktuelt ukorrekte«.

Google har ikke ønsket at kommentere på sagen overfor Financial Times.

Læs også: Schrems går i kødet på Apple med nye privacy-sager

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#8 Klavs Klavsen

Google tracker ALLE der har en android telefon (eller bare google maps på apple telefon?) - det kan man tydeligt se ved at de ved præcis hvor bilkøerne er på vejene i hele verdenen.

De har ikke spurgt mig om jeg ville afgive den information og jeg ved ikke om min telefon faktisk gør det.. (jeg kører lineageOS - men har ikke brugt tid på at forsøge at firewall'e mere præcist for at se hvad data telefonen afsender).

 • 0
 • 1
#9 Carsten Bogelund

Ærligt talt - jeg synes det er skønt. Så får man en dejlig effektiv GPS i bilen, så kan kan undgå bilkøer.

Ja, man deler mange oplysninger, men til gengæld så får man en masse fede, dejlige services den anden vej som bare gør livet lettere.

Jeg har for længe siden solgt min sjæl fuldstændig til Google, og nyder i dag bare de ting jeg får retur.

Men - de kan godt steppe lidt op på reklamerne. Hvorfor skal jeg se reklamer for ting jeg har søgt på og allerede HAR købt. Hvis de også fik mine bon'er, når jeg handler, så kunne de istedet give mig reklamer for ting som jeg måske nu har brug for - det ville da være fedt. For eksempel, hvis jeg køber en ny seng, så kunne de da godt lige give mig en reklame for nogle nye madrasser e.lign. Måske man skulle gå over til GPay - ved ikke om det gør det bedre.

 • 1
 • 10
#10 Klavs Klavsen

Ærligt talt - jeg synes det er skønt. Så får man en dejlig effektiv GPS i bilen, så kan kan undgå bilkøer.

Det er da super smart - og giver dem en KÆMPE fordel over andre maps konkurrenter der ikke også lige ejer det mest udbredte operativsystem på markedet :)

Der kunne muligvis være tale om noget monopolsag.. Men uanset - så BØR de spørge folk først - det er det loven kræver.

 • 11
 • 0
#11 Martin Dahl

Den almindelige location tracking kan disables således: https://support.google.com/accounts/answer/3467281?hl=en

Det burde betyde, at man siger nej til, at der foretages periodiske GPS opslag.

Når man benytter en specifik korttjeneste eller en vikårlig anden app, og den benytter GPS for at afgøre hvor man er, så har man selv aktivt tilvalgt den service ved at benytte den. Man kan ikke både få formidable trafikoplysninger og samtidig afvise at geolokation trackes. Men man kan let smide appen i trashcan, hvis man ikke kan lide lugten i bageriet.

Schrems erinde er et helt andet. Der bliver med sikkerhed etableret personhenførbare IDer af OSet til marketingformål, når man benytter Android eller iOS. Disse IDer er at sidestille med cookies, da de er persistente nøgler på brugerens devices, eller kan udledes persistent af andre unikke data på ens device.

Spørgsmålet er hvad Google og andre beriger disse IDer med bag gardinet, og hvad man med rimelighed kan sige at brugerne har givet samtykke til.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere