Nu går Max Schrems efter Google: Anmelder ulovlig sporing af Android-brugere

7. april 2021 kl. 17:0711
Nu går Max Schrems efter Google: Anmelder ulovlig sporing af Android-brugere
Illustration: Noyb.
Max Schrems har klaget til det franske datatilsyn over Google, som han mener bryder med europæiske privacy-regler ved at tracke Android-brugere uden deres samtykke. Google har ingen kommentarer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den østrigske privacy-aktivist Max Schrems har klaget over Google til det franske datatilsyn, da hans organisation, None of Your Business (NOYB), mener, at tech-giganten ulovligt tracker Android-brugere, uden deres samtykke.

Det skriver Financial Times.

Mobil-enhederne genererer unikke annonce-koder, som Google og tredjeparter benytter til at følge brugerens browser-adfærd. Ifølge NOYB, bryder Google med EU’s privacy-regler ved at generere koderne uden eksplicit at få brugerens samtykke først. Man opfordrer det franske tilsyn til at undersøge Googles tracking-praksis og uddele bøder, hvis virksomheden bryder loven.

»Via disse skjulte identifikatorer på din telefon, kan Google og tredjeparter tracke brugere, uden deres samtykke,« fortæller Stefano Rossetti, privacy-advokat hos Noyb, til Financial Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det svarer til at have pulver på dine hænder og fødder og efterlade spor fra alt, du foretager dig, på din telefon.«

Sidste november startede Noyb en lignende sag, da man klagede over Apples tracking-praksis. Den arbejder det spanske og østrigske datatilsyn stadig på, men ifølge den amerikanske virksomhed, er NOYBs påstande »faktuelt ukorrekte«.

Google har ikke ønsket at kommentere på sagen overfor Financial Times.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
9. april 2021 kl. 10:42

Den almindelige location tracking kan disables således:https://support.google.com/accounts/answer/3467281?hl=en

Det burde betyde, at man siger nej til, at der foretages periodiske GPS opslag.

Når man benytter en specifik korttjeneste eller en vikårlig anden app, og den benytter GPS for at afgøre hvor man er, så har man selv aktivt tilvalgt den service ved at benytte den. Man kan ikke både få formidable trafikoplysninger og samtidig afvise at geolokation trackes. Men man kan let smide appen i trashcan, hvis man ikke kan lide lugten i bageriet.

Schrems erinde er et helt andet. Der bliver med sikkerhed etableret personhenførbare IDer af OSet til marketingformål, når man benytter Android eller iOS. Disse IDer er at sidestille med cookies, da de er persistente nøgler på brugerens devices, eller kan udledes persistent af andre unikke data på ens device.

Spørgsmålet er hvad Google og andre beriger disse IDer med bag gardinet, og hvad man med rimelighed kan sige at brugerne har givet samtykke til.

9
8. april 2021 kl. 13:56

Ærligt talt - jeg synes det er skønt. Så får man en dejlig effektiv GPS i bilen, så kan kan undgå bilkøer.

Ja, man deler mange oplysninger, men til gengæld så får man en masse fede, dejlige services den anden vej som bare gør livet lettere.

Jeg har for længe siden solgt min sjæl fuldstændig til Google, og nyder i dag bare de ting jeg får retur.

Men - de kan godt steppe lidt op på reklamerne. Hvorfor skal jeg se reklamer for ting jeg har søgt på og allerede HAR købt. Hvis de også fik mine bon'er, når jeg handler, så kunne de istedet give mig reklamer for ting som jeg måske nu har brug for - det ville da være fedt. For eksempel, hvis jeg køber en ny seng, så kunne de da godt lige give mig en reklame for nogle nye madrasser e.lign. Måske man skulle gå over til GPay - ved ikke om det gør det bedre.

8
8. april 2021 kl. 13:44

Google tracker ALLE der har en android telefon (eller bare google maps på apple telefon?) - det kan man tydeligt se ved at de ved præcis hvor bilkøerne er på vejene i hele verdenen.

De har ikke spurgt mig om jeg ville afgive den information og jeg ved ikke om min telefon faktisk gør det.. (jeg kører lineageOS - men har ikke brugt tid på at forsøge at firewall'e mere præcist for at se hvad data telefonen afsender).

4
8. april 2021 kl. 07:29

Det er Apples udtalelse.

Sidste november startede Noyb en lignende sag, da man klagede over <strong>Apples</strong> tracking-praksis.

3
8. april 2021 kl. 07:26

Fordi de har kommenteret det til et andet medie, end Financial Times ?

2
8. april 2021 kl. 06:52

men ifølge den amerikanske virksomhed, er NOYBs påstande »faktuelt ukorrekte

Hvordan ved Version2's journalist det, når de samtidig skriver at:

Google har ikke ønsket at kommentere på sagen overfor Financial Times.

1
8. april 2021 kl. 06:48

Jeg synes det er brilliant at han bliver ved og vinder!

Jeg kan godt være lidt bekymret for hans sikkerhed. USA har historisk set ikke stået tilbage for at kidnappe og torturere opponenter af deres styre.