LibreOffice 4.0 klar til download - millioner af kodelinjer ændret

Bedre integration med Microsoft-produkter og en slankere kodebase er blandt nyhederne i LibreOffice 4.0.

Version 4.0 af den åbne og gratis kontorpakke LibreOffice meldes torsdag klar til download.

Ifølge en pressemeddelelse er det den første version af kontorpakken, der lever op til målene, folkene bag softwaren satte sig ved LibreOffices fødsel i efteråret 2010.

»En renere og slankere kodebase, en bunke nye funktioner, bedre samspil med andre formater og et mere alsidigt og inkluderende økosystem,« er resultatet i version 4.0, fremgår det af pressemeddelelsen.

LibreOffice 4.0 er nu blevet bedre til at spille sammen med flere af Microsofts produkter, hævder folkene bag.

Det gælder primært Office-pakken, hvor LibreOffice nu bedre kan arbejde med Microsofts dokumentformat, OOXML. LibreOffice 4.0 kan desuden indlæse filer fra Microsoft Publisher og samtlige versioner af Microsoft Visio. Også Sharepoint-integration er det blevet til.

LibreOffice har eksisteret siden og udspringer af OpenOffice.org-projektet.

Læs også: OpenOffice-folk i Oracle-skilsmisse: Stifter LibreOffice

Kontorpakken som fællesskabet har drømt om længe.

København, den 7 februar 2013 – The Document Foundation annoncerer LibreOffice 4.0, kontorpakken som fællesskabet har drømt om længe. LibreOffice 4.0 er den første version som afspejler de mål som fællesskabet satte sig i september 2010: En renere og slankere kodebase, en bunke nye funktioner, bedre samspil med andre formater og et mere alsidigt og inkluderende økosystem.

LibreOffice er vokset dramatisk til i dag at være et af de største uafhængige open source software projekter i verden, som fokuserer på den almindelige brugers computer. Vores inkluderende ledelsesform i kombination med en attraktiv licensform, har været en målrettet strategi, som har tiltrukket mere end 500 programmører, hvoraf tre fjerdedele er uafhængige individualister. Sammenlagt er der afleveret mere end 50.000 ændringer til koden på mindre end 30 måneder.

Resultatet er et produkt som under overfladen er meget anderledes end det udgangspunkt vi startede med for godt 2 år siden. Kodebasen har gennemgået et gennemgribende eftersyn og mange forældede og unødvendige unødvendige hjælpeprogrammer, moduler og biblioteker er fjernet. Sammenlagt er der ændret i adskillige millioner kodelinjer. 25.000 kommentarlinjer er oversat fra tysk til engelsk, hvilket gør arbejdet med koden meget lettere for nybegyndere.

Nye funktioner
LibreOffice frigives med en lang række nye funktioner. En række af disse nyheder er oplistet her: https://da.libreoffice.org/om-libreoffice/features/ . Blandt de vigtigste nyheder kan nævnes:
* Integration med dokumenthåndteringssystemer som f.eks. Sharepoint og Alfresco ved hjælp af CMIS-protokollen. En demonstration af LibreOffice CMIS integration kan opleves her: https://www.youtube.com/watch?v=WRojA0TgWIY
* Bedre samspil med Micosoft produkter. Ud over bedre håndtering af OOXML-dokumenter, kan LibreOffice nu også læse filer fra Microsoft Publisher og samtlige versioner af Microsoft Visio.
* Mulighed for at dekorere værktøjslinjen med baggrund ved hjælp af Firefox Personas.
* Introduktion af en helt ny måde at udvikle brugergrænseflade på, kaldet widgets. Widgets gør det muligt fremover at udvikle dialogerne dynamisk.
* Forskellig sidehoved og sidefod på første side i tekstbehandling.
* Adskillige forbedringer i håndtering af indlejret grafik, blandt andet mulighed for at komprimere billeder inde i dokumenter.
* Mærkbare hastighedsforbedringer i regneark

Her kan en række af de nye funktioner ses demonstreret: https://www.youtube.com/watch?v=VdczxDTohBM

Som nævnt er der desuden en lang række ændringer som primært har interesse for de programmører, som arbejder med koden. En lang række forældede elementer i UNO API'et, hvilket kan have indflydelse på ældre makroer og udvidelser. Professionelle brugere af LibreOffice bør derfor afprøve de makroer og udvidelser, som benyttes.

Hent LibreOffice – den er gratis!
Kontorpakken kan hentes her: https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/
Der findes en lang række udvidelser og skabloner til Libreoffice her: http://extensions.libreoffice.org/extension-center
Du kan yde et økonomisk bidrag til The Document Foundation her: http://donate.libreoffice.org/

Hvem står bag?
The Document Foundation er en uafhængig forening, stiftet af førende medlemmer af fællesskabet bag OpenOffice.org.
Foreningen bygger videre på fundamentet af ti års arbejde i fællesskabet.
Den blev oprettet i troen på, at den kultur der kommer ud af en uafhængig fond, bringer det bedste frem i bidragydere og vil levere den bedste software til brugerne.
Det er frit for enhver, der er enig med vores grundlæggende værdier, at bidrage til vores aktiviteter.
Foreningen byder firmaer, institutioner og organisationer velkommen til at deltage, fx ved at sponsorere personer til at arbejde på lige fod andre bidragydere i fællesskabet.

The Document Foundation er stolt af at være hjemsted for LibreOffice, den næste generation af verdens førende gratis kontorpakke. Læs mere om The Document Foundation her: http://www.documentfoundation.org .

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 John Vedsegaard

Spørgsmålet er om der er de store forbedringer i forhold til den openoffice jeg for tiden bruger, at den er mere kompatibel med MS er mig ret ligegyldigt, så måtte de hellere lave en ordentlig webeditor og et ordentligt tegneprogram indbygget.

 • 3
 • 6
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

Har prøvet det til Osx 10.8.2 men får besked om at installere Jave jre 6?

Jeg kan glæde dig med, at stort set alle Java-afhængigheder til Java (det er vist primært de forskellige wizards, der er skrevet i Java, men er nu skrevet i Python) er ved at være væk fra LO (det var i hvert fald hvad vi fik at vide på denne uges arbejdsgruppemøde i ISO-udvalget for dokumentformater).

 • 4
 • 0
#9 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det kan vi jo desværre være ligeglade med, da forudsætningen for at kunne bruge netbank (og kontakte offentlige services) osv er at der er java på maskinen, så jeg er belemret med JRE 7.13 i forvejen.

Men det gør det jo trods alt muligt at bruge LibreOffice på din primære maskine uden Java på, selvom du skulle være paranoid nok til at have en dedikeret maskine, som du tilgår netbank fra.

 • 7
 • 0
#10 René Lagoni Neukirch

Hvis vi prøver at løfte blikket lidt synes jeg der er mange spændende ting i LibreOffice, som man kan se på: Det er et ret modent produkt og dermed anvendeligt i produktion, det stiller mange faciliteter til rådighed og integrerer efterhånden bredt til øvrige data og systemer. LibreOffice er (jo) en kontorpakke og ikke blot et drev i skyen, og jeg benytter selv (med større eller mindre held) at vandre mellem MS Office formater (især tekst, regneark men også jævnligt præsentationer). Her er version 4 allerede en klar forbedring, og det er for mig et udtryk for at den meddelte grundige kode inspektion og opretning er lykkedes. Det er på denne måde jeg kan se det på "ydersiden" af produktet. Jeg benytter både en Linux og en Vista (jo !) platform og ser MANGE gode nyheder i LibreOffice 4 - prøv det!

 • 5
 • 0
#11 Leif Lodahl

Jeg kan glæde dig med, at stort set alle Java-afhængigheder til Java (det er vist primært de forskellige wizards, der er skrevet i Java, men er nu skrevet i Python) er ved at være væk fra LO (det var i hvert fald hvad vi fik at vide på denne uges arbejdsgruppemøde i ISO-udvalget for dokumentformater).

Korrekt. Målet er helt at slippe af med Java. Desværre har Sun/Oracle i tidens løb lavet en masse ting i Java.

Foreløbigt er brevfletning og dagsorden ændret til Python, men der er fortsat en del afhængigheder, specielt i databasedelen.

Kommer tid kommer råd ;-)

 • 1
 • 0
#18 Nils Bøjden

Men det gør det jo trods alt muligt at bruge LibreOffice på din primære maskine uden Java på,

Tilsyneladende er det en opsætningsdims i LibreOffice.

Hvis man vælger:

LibreOffice -> Preferences -> LibreOffice -> Advanced

er der her mulighed for at vælge om Java JRE skal bruges og hvilket bibliotek (JRE) der eventuelt skal bruges.

Og som standard er det slået til at der skal bruges JRE, men JRE er ikke korrekt detekteret selv om den er tilstede på maskinen.

Så jeg prøver en gang til.

 • 2
 • 0
#19 Thorvald Johannes Pedersen

Jeg bruger Kingsoft Office. Jeg kan godt lide den grafiske brugergrænseflade og at den er meget hurtig. Faner i programmet synes jeg også er meget smart. Så hvis man åbner flere "Word" dokumenter eller "Excel" dokumenter, åbner de indenfor programmet på forskellige faner. Der er nogle enkelte ulemper i forhold til at det er et asiatisk program, der ikke endnu er tilpasset helt godt til den "vestlige brug". Men det kommer efterhånden tror jeg. Jeg har givet dem en del input til hvad der kunne være bedre. Men interessant er det da med den nye version af LibreOffice.

 • 0
 • 0
#20 Martin M. S. Pedersen

Jeg har brugt LibreOffice 4 i et par uger. Husker ikke hvilken RC version, som jeg startede med. Ingen problemer overhovedet.

Jeg var tvunget til at bruge Microsofts Powerpoint for et par måneder siden. Selvom det var nyeste versioner så var den klart dårligere på mange områder end LibreOffice, f.eks. var PDF-export defekt.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere