Nu er Google begyndt at glemme

27. juni 2014 kl. 07:588
Nu er Google begyndt at glemme
Illustration: Jesper Kildebogaard.
41.000 europæere har henvendt sig til Google med henblik på at få fjernet specifikke søgeresultater efter opsigtsvækkende dom i EU. Nu er Google så gået i gang med at slette.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Torsdag begyndte Google at fjerne resultater fra sin søgemaskine som følge af EU-Domstolens kendelse, der betyder, at personer skal have ret til at efterspørge sletning af søgeresultater, der dukker op, når man googler sit eget navn.

Det skriver The Wall Street Journal.

Hen over natten til torsdag opdaterede Googles ingeniører selskabets tekniske infrastruktur for at begynde at kunne implementere fjernelserne, og torsdag begyndte Google at sende de første e-mails ud til personer for at informere dem om, at de links, de havde bedt om at få fjernet, var i gang med at blive taget ned.

Google skal have hyret et særligt hold, der udelukkende vurderer, hvornår en henvendelse er alvorlig nok til at fjerne et resultat fra søgemaskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det her er en ny proces for os. Hver henvendelse skal vurderes individuelt, og vi arbejder så hurtigt som muligt på at komme gennem køen,« lyder det fra en af Googles talsmænd ifølge The Wall Street Journal.

Og det er ikke en lille kø, de skal igennem. For en måned siden havde Google modtaget 41.000 henvendelser fra europæere, der havde hørt om EU-Domstolens nye kendelse og derfor via webformularer anmodede om at få slettet dele af sig selv fra nettet.

Googles hast med at fjerne folk fra deres søgeresultater er et direkte resultat af en klage fra den spanske mand Mario Costeja González, der i fem år kæmpede mod Google for at få dem til at fjerne søgeresultater, som viste, at han havde været i stor gæld.

Efter den langvarige juridiske kamp lykkedes det Mario Costeja González at vinde sagen ved EU-Domstolen, der altså tvinger Google til at tage hensyn til sådanne henvendelser fra europæiske borgere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge The Wall Street Journal skulle det netop være de centrale søgeresultater for Mario Costeja González, som Google skulle have fjernet som de første.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
28. juni 2014 kl. 13:38

Så vidt jeg kan se, så har google tilføjet:

"Some results may have been removed under data protection law in Europe. Learn more"

Til stort set alle almindelige navne der søges på.

8
28. juni 2014 kl. 20:37

Så vidt jeg kan se, så har google tilføjet:
"Some results may have been removed under data protection law in Europe. Learn more"</p>
<p>Til stort set alle almindelige navne der søges på.

Google skriver

Når du søger efter et navn, får du muligvis vist en meddelelse, hvor der står, at resultaterne kan være ændret i henhold til Europæisk databeskyttelseslovgivning. Vi viser denne meddelelse i Europa, når en bruger søger på de fleste navne, ikke kun sider, der er blevet påvirket af en fjernelse.

Det ville være bedre, hvis Google kun skrev det hvis der var blevet fjernet noget.

Så ville man vide at personen havde en skummel fortid, man så måtte forsøge at finde andre steder. Baidu? :-)

7
28. juni 2014 kl. 13:42

Ah, den havde jeg ikke lige overvejet. Men det kunne se ud til, at du har ret.

2
27. juni 2014 kl. 12:05

Nogen der ved om Google kun censurerer i EU? (dvs. bliver resultaterne også censurerede i frihedens eget land?) Vil Google også følge andre diktaturlignede staters påbud om at fjerne upassende materiale fra deres søgemaskiner?

1
27. juni 2014 kl. 10:01

Jeg er ved, at vende vrangen ud på mig selv hver gang jeg hører om den her sag. At fjerne søgeresultaterne om noget der allerede findes er, at censurer internettet. Det kan godt være, at noget af indholdet rent journalistisk falder uden for reglerne om presseskik stk. B1, men man går fra, at lade google videreformidle internettets indhold til, at gøre dem ansvarlige for det. Det svarer lidt til, at kører hjem til alle hjem hver søndag morgen og hive x antal sider ud af folks aviser. Den rigtige approach måtte være, at få udgiverne af indholdet til, at fjerne indholdet, og så bagefter bede google slette alt cachet info om den post/side.

3
27. juni 2014 kl. 13:32

Jeg vil give dig ret i at det er en glidebane som vi skal være meget varesom med, og hvis vi ikke passer på, kan det misbruges.

Kort version: Jeg mener at firmaer skal have et vist ansvar, for hvad deres produkter har af betydning.

Lang version: Grunden til at jeg ser, at det i dette tilfælde er en god løsning, er fordi Google ikke bare indexere internettet, de vælger (vigtigt ord: vælger) hvilke resultater der skal vises på en given søgning. Også selvom det er en algoritme der laver de hårde beregninger, så vælger Google stadig at bruge den algoritme, og derved vælger de også at de vil vise de pågældende resultater. Da google har den støresle de har, så har de også et vist ansvar i hvilke informationer de viser, da de informationer de vælger at give tilbage kan påvirke folks fremtid. I tilfældet med Mario Costeja González, så handler det om noget der skete for lang nok tid siden at det ikke skal påvirke ham fremadrettet. Men Google vælger at en af de vigtigste ting om ham er at han har været i gæld, og videre giver denne information. Grunden til at den artikel google linker til, ikke nødvendigvis skal fjernes, er fordi at den artikel ikke aktivt videreformulere sigselv, det er google der videreformulere artiklen.

Mvh