Nu er det officielt: Microsoft udnævner Satya Nadella til ny topchef

Det blev en intern kandidat, som fremover skal stå i spidsen for Microsoft: Satya Nadella, der nu er leder af Cloud og Enterprise-divisionen.

Rygtet løb i forvejen, men nu er det helt officielt. Steve Ballmer bliver afløst af Satya Nadella som Microsofts øverste chef. Det oplyser Microsoft.

I dag er 46-årige Satya Nadella leder af Microsofts Cloud og Enterprise-division, og med sine indtil videre 22 år hos Microsoft er han i den grad en intern kandidat. Han har tidligere stået i spidsen for Microsofts satsning på cloud-teknologi, for søgemaskinen Bing og for Server og Tools-divisionen.

I jagten på en afløser for Steve Ballmer i løbet af efteråret og vinteren var der flere eksterne kandidater i spil, især den succesfulde topchef hos Ford, Alan Mulally, som dog endte med at takke nej.

Læs også: Jagten på ny Microsoft-topchef spidser til - Ford-direktør er favorit

Også den tidligere topchef for Nokia, Stephen Elop, blev i lang tid nævnt som et varmt bud. Men jobbet endte altså hos Satya Nadella, som ud over at kende de fleste kroge i Microsoft også kan byde på en stærk teknisk baggrund.

Som rygterne også talte om træder Bill Gates tilbage som formand for Microsofts bestyrelse. Det er dog ikke for at få mere tid til det filantropiske arbejde, for Microsofts grundlægger og topchef frem til år 2000 skal faktisk nu bruge flere timer hos Microsoft. Han får en rolle som teknisk rådgiver for Satya Nadella.

Læs også: Medie: Gates på vej ud af Microsoft

»Microsoft er et af de sjældne firmaer, som rent faktisk har revolutioneret verden med teknologi, og jeg kunne ikke være mere beæret over at være blevet udvalgt til at lede firmaet. Mulighederne for Microsoft fremadrettet er enorme, men for at gribe dem skal vi fokusere klart, rykke hurtigere og fortsætte med at forandre. En stor del af mit job vil være at sætte mere fart på vores evne til at bringe innovative produkter til vores kunder hurtigt,« udtaler den nyudnævnte topchef.

Ifølge Wired er hans stærke sider hans tekniske baggrund, hans evne til at skabe ændringer hos Microsoft, som han gjorde det med med cloud-tjenesten Azure, hvor open source-teknologier nu er en del af produktet, og hans lederstil. Omvendt har han ikke samme stærke forretningsbaggrund som andre kandidater eller som Steve Ballmer, han afløser, og har heller ikke som Stephen Elop erfaring med mobilmarkedet, som fremover bliver en af Microsofts helt store udfordringer. Samlet set er Satya Nadella dog et helt oplagt valg, lyder vurderingen fra Wired.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Claus Jacobsen

For MS har virkelig brug for en der kan stå i spidsen for visioner. Ballmer malkede koen i en sådan grad at der ikke længere er noget at malke af mere, da han totalt glemte at udvikle virksomheden. - Nadella er klart den med de bedste forudsætninger når det nu ikke blev Mulally. Og ja - det kan godt være han ikke umiddelbart ved noget om mobiler - men han har nu bevist sit værd ved at få server/cloud konceptet op at køre, fra en position hvor MS sådan set slet ikke var med heller. Men tiden vil jo helt klart vise hvordan det kommer til at gå. - Det skal i hvert fald blive spændende. Det kan godt være Gates er en pensionist, men som Jobs altid havde det sidste ord omkring produkterne så har Gates stadig en god ide om hvordan verden hænger sammen. Ikke mindst nu hvor hans filantropi har bragt ham så meget rundt i verden. Tror faktisk han kan se på tingene med lidt andre briller nu, hvor han har set lidt hvordan verden hænger sammen. Tidligere var han nok blevet blændet af teknologien, men har lidt på fornemmeren han ser mere på hvad det kan hjælpe med nu.

 • 7
 • 0
#5 Magnus Jørgensen

Jeg er lidt spændt på at se hvad det bringer. Gates var jo den er aflivede det nytænkende tablet projekt de havde gang i før Apple kom på markedet med deres IPad. Gates har aldrig været innovativ på en måde der kan ændre markedet. Han har tilgengæld været god til at spotte hvad der var "killer apps". Han vidste at det gjaldt om at sørge for bagudkompabillitet, så man ikke mistede nuværende kunder. Han satte en strategi der sørgede for at MS kunne overtage Office markedet og browser/medie markedet. Han var så dygtig til det at det bragte Microsoft i total markeds dominans.

Det er jo rent faktisk sådan at det gratis alternativ til deres produkter ikke engang kan konkurrere.

Hvis Gates kan hjælpe med noget er det ikke teknisk innovation, men hans vinder mentalitet. Hvis de ender i en situation hvor Gates skal sidde og vender fingeren op eller ned overfor nye innoverende produkter så tror jeg ikke de får succes. Hvis de derimod ender i en situation hvor Gates kan sidde og lave en business plan for deres services, software og hardware tror jeg de kan udkonkurrere Google, Apple, facebook og Amazon.

 • 3
 • 4
#7 Marc Munk

Hvis de derimod ender i en situation hvor Gates kan sidde og lave en business plan for deres services, software og hardware tror jeg de kan udkonkurrere Google, Apple, facebook og Amazon.

Han har siddet som bestyrelsesformand. Hvis han kunne skrue sådan en businessplan sammen havde han nok gjort det allerede. For mig at se halser de efter deres konkurrenter for tiden. De har en række "vi vil også" produkter. Man kunne jo håbe på at de nu kunne blive en smule innovative.

 • 9
 • 2
#8 Christian Nobel

"Microsoft er et af de sjældne firmaer, som rent faktisk har revolutioneret verden med teknologi"

Er det ikke at stramme den?

Man kan sige, og det kan man kun have respekt for, at MS har evolutioneret (et til situationen opfundet ord) verden, og at de er fantastisk dygtige til at sælge osv.

Men revolution - naahh.

 • 11
 • 0
#12 Jacob Nordfalk
 • 6
 • 4
#16 Jens Rasmussen

Din kronik handler vist mere om hvilket mobil OS, man skal vaelge, og baerer praeg af at konklusionen er truffet foer der er skrevet et ord.

Desuden er overskriften "På hvilken mobil platform skal vi bygge fremtidens samfund?" not even wrong. Et samfund skal ikke baseres paa en mobilplatform, endsige en platform. Det skal baseres paa aabne standarder for data og dataudveksling.

 • 6
 • 1
#17 Jacob Nordfalk

der er flere faktuelle fejl (omkring WP og iOS)

Jeg har brugt en del tid på at få den faktuelt korrekt og fået en del til at kigge den igennem, så jeg vil meget gerne høre om de faktuelle fejl du ser! Send dem gerne til mig privat (jacob.nordfalk@gmail.com), så vi kan holde debatten her på sporet.

Jens: Jeg er helt enig med dig, men der er en iboende tendens til monopoler inden for IT som er svær at komme udenom - nemlig at programmer skrives til en konkret platform, hvorfor én platform på sigt kommer til at være dominerende.

Men nu vil jeg altså gerne væk fra diskussioner om hvorvidt mine indlægs form er småfesen og høre om nogen har en holdning til INDHOLDET i indlægget:

Om der for alvor kommer en ny innovativ kurs fra MS ?

Er der nogen der for alvor tror at MS vil gå "med strømmen" og lave innovative løsninger på f.eks. Android-platformen (der p.t. sidder på ~80% af verdensmarkedet) i stedet for at forsøge at tvinge Windows ned i halsen på os ?

Som sagt betvivler jeg det.

Med mindre de splitter sig selv op i uafhængige firmaer der hvor platform og programudvikling ikke varetages af samme firma. Og det kræver en meget stærk mand, og jeg tror ikke Satya Nadella er stærk nok til at tage den kamp op.

 • 4
 • 1
#20 Martin Bøgelund

Det ville da virkeligt være dumt, det er jo netop symbiosen der skal give fordelen. De eneste der kan have gavn af en opsplitning er aktionærerne

Det udsagn virker selvmodsigende.

Aktionærerne har kun gavn af en opsplitning, hvis det øger aktieværdien. Aktieværdien fastsættes (som hovedregel; glem alt om "kærlighedsaktier" såsom fodboldaktier, osv) som markedets forventning til fremtidig indtjeningsevne. Så hvis opsplitningen giver højere aktieværdi, må det være fordi opsplitningen skaber en forventning om øget indtjening. Og hvordan skulle indtjeningen kunne øges, hvis opsplitningen ødelægger den symbiose du betegner som "fordelen"?

Så må der jo være en endnu vigtigere fordel der kommer i spil ved en opsplitning.

 • 0
 • 0
#21 Jens Rasmussen

Hej Jacob,

Jeg tror den 'iboende tendens til monopoler inden for IT' er drevet af kommercielle firmaer, de vil naturligvis gerne laase deres brugere til deres produkt. Derudover skal brugere have en god grund til at skifte til et andet program (10% bedre er ikke nok, som regel skal det vaere dobbelt saa godt).

Naar data og dataudveksling kan ske via aabne protokoller, saa er konkurrencen aaben, og de bedste programmer vil blive valgt. Du ser det fx ogsaa paa web frameworks, der er i massevis, der alle er populaere. I forhold til mobilplatform/Android kan Xamarin vaere noget, der aabner muligheder for at nedbryde monopoler (hvis ikke lige det var saa dyrt).

Mht. ny innovativ kurs fra MS: det er ikke set indtil videre i firmaets historie, saa jeg tror ikke der sker noget.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere