Nu er det officielt: Google stopper Flash-reklamer fra i dag

1. september 2015 kl. 09:179
 Nu er det officielt: Google stopper Flash-reklamer fra i dag
Illustration: MI Grafik.
Google har gjort alvor af sin trussel, og fra i dag vil verdens mest benyttede browser, Google Chrome, automatisk stoppe alt flashindhold, der ikke er en direkte del af den side, man besøger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den 5. juni annoncerede Google, at man ikke var tilfreds med Adobe Flash, og at man agtede at minimere den påståede dårlige indflydelse, Flash har på Google Chrome. Den trussel er nu en realitet, skriver theregister.co.uk.

Kort sagt vil ikke-essentielt Flash-indhold, som for eksempel reklamer, fra i dag blive blokeret automatisk i Google Chrome. Chrome vil altså gøre sin blokeringsfeature til standard og vil dermed automatisk sætte en stopper for eventuelt irriterende, bevægelige annoncer ude i kanten af siderne.

Google siger, at beslutningen bunder i performance-orienterede overvejelser. Med for mange Flash-apps kørende samtidig kompromitteres Chromes drift. Derudover er der ifølge Google tale om et forøget batteriforbrug for bærbare, når de kører Flash-reklamer fra sider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google er ikke alene om at blokere Flash, der i sidste måned også blev blokeret af Firefox i forbindelse med en sikkerhedsfejl. Derudover er Facebook gået fra Flash til HTML5-kodning i deres videoafspiller.

Man håber også på, at tiltaget vil minimere antallet af pop-up-reklamer og de skadelige filer, de kan indeholde.

Til folk i reklamebranchen, der er irriterede over, at deres reklamer blokeres, er Googles budskab klart: Skift til HTML5 i stedet.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
2. september 2015 kl. 11:23

Javascript er langt fra et godt sprog, men det er et mindre onde end Flash.

Ideelt set burde man lave et meget simpelt og veldefineret sprog til brug i browsere. Et som nemt kan JIT-oversættes til effektiv kode, uden at man skal lave avancerede analyser eller fokusere på delmængder (som man gør for at få Javascript til at køre nogenlunde hurtigt).

7
2. september 2015 kl. 09:58

Nu har jeg haft flash blokeret i en del år efterhånden, og har ikke savnet det. Efter NemID kom i js har Java også været væk her. Vi skal bare passe på at js ikke bliver det nye store skrummel. 500kb her og der, til diverse tracking, optimering, layout og skalering osv osv osv. Og det er lettere bare at sende hele libraryet, end de få elementer man reelt skal bruge. Det løber op.

6
1. september 2015 kl. 18:17

Nu blev det ikke specificeret, hvilket Google site der havde et javascript på

omkring 500 kilobyte

men det kunne godt lyde som om, at det er et script der bruges på mange sider (qua dets størrelse). Hvis det samtidig ligger på et CDN eller bare bruges generelt på Googles sider, så vil browseren hente det fra sin cache i stedet for serveren. Derfor vil det have minimal indflydelse under indlæsningen af siden. Det er således ét roundtrip til serveren, hvor det kan konstateres at det indholdet i cachen er uændret, og browseren vil således bruge hvad den allerede har hentet. Flash derimod, bliver næppe genbrugt i samme grad som JS. Så selvom det caches, så vil det påvirke indlæsningshastigheden.

5
1. september 2015 kl. 17:01

Flere af de forrige indlæg skriver som om det er scriptstørrelsen der betyder noget. Artiklen skriver "Med for mange Flash-apps kørende samtidig kompromitteres Chromes drift", og "kørende" må vel betyde efter man har loadet, og dermed ikke handle om loadtid for kodestørrelsen. Nogen der kender flere detaljer om hvad det er der "kompromitteres" i drift, dvs. efter load? Er det virkelig fx 500 kB fra eller til der kan genere her i dag? På min pc fylder Chrome lige nu 310 MB ram med 8 åbne faneblade (har hver sin proces, 0% cpu), og er dermed kun nr. 4 på listen hvor nr. 1 og 2 hver fylder over 1 GB. Hvis alle 8 faner havde 500 kB ekstra, ville det stadig kun være 4 MB ekstra samlet, ingenting i forhold til de nuværende 310 MB.

4
1. september 2015 kl. 15:30

Okay!, så Google mener altså at Flash er for tungt, der er jo så også fint, men det som Google også glemmer er at javascript filer også kan sløve et system temmelig meget, jeg tjekkede på et tidspunkt et af Googles javascript filer og størrelsen var på omkring 500 kilobyte, hvilken må siges at værre temmelig meget, så det ville også være en fordel hvis Google ligeledes også gik foran og slankede deres javascript filer til en mindre størrelse.

2
1. september 2015 kl. 11:25

Tror bare at det er af sikkerheds hensyn, da flash bryder sandbokse grænsen.

1
1. september 2015 kl. 11:12

Jeg har lavet en række mindre flashmoduler, og min erfaring er, at flash er særdeles kompakt og effektivt. F.eks. har jeg benyttet en række JavaScript moduler, som Flash uden ændringer kan kompilere til en .swf fil, der måske fylder en tredjedel.

Mit gæt er, at det må have opmuntret programmørerne til at svine med ressourcerne. Et flashmodul, der er nødt til at skrive "loading" og "skip intro" trænger til en tur tilbage til tegnebrættet.

At plugin'en er utæt er jo en sygdom, som den har tilfælles med Orcacles Java og Adobe Reader.