Nu er den her: Java 19 er på gaden

22. september 2022 kl. 09:571
Nu er den her: Java 19 er på gaden
Illustration: Bigstock/kentoh.
Alle nyhederne i Java 19 er på prøve, på nær chip-platformen RISC-V.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny udgave af Java, med versionsnummeret 19, er på gaden. Samtlige nyheder på nær en enkelt er i prøve-tilstand – enten ‘preview’ eller ‘incubator,’ som betyder, at en ny facilitet er under udvikling, og kan fjernes på et senere tidspunkt.

Færdig til brug er en ny hardware-platform. Det er den meget omtalte åbne RISC-V-arkitektur, som alle kan producere chips ud fra.

Læs også: Nye muligheder med tråde og RISC-V: Her er nyhederne i Java 19

Alibaba har allerede skabt adskillige chips på grundlag af teknologien, og sammen med Red Hat, som er ejet af IBM, og Huawei, står firmaet bag en fuld Java-version, der kan køre på RISC V-hardware med en almindelig Linux oven på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andre nyheder, som altså er i foreløbige udgaver, er virtuelle tråde, som gør det mulig at skrive serverprogrammer, hvor man benytter én tråd per forespørgsel eller opgave. Den løsning skalerer ikke godt med rigtige tråde, så i stedet kan man benytte virtuelle tråde. 

I samme genre er Structured Concurrency, som vil forenkle flertråede programmer med et bibliotek til ‘struktureret samtidighed,’ og bygger oven på virtuelle tråde. 

Mønstermatch for records er også nyt, og forener forslag om record-klasser, som er en slags værdi-typer, med pattern matching.

Derudover fortsætter en række andre forslag i prøvetilstand, såsom Foreign Function and Memory API, et vektor-api til cpu'er og pattern matching for switch-sætningen. Dermed er forslagene tættere på målstregen som færdige specifikationer.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
22. september 2022 kl. 12:14

Mønstermatch for records er også nyt, og forener forslag om record-klasser, som er en slags værdi-typer, med pattern matching.

Endnu et skridt mod at få Java til at lige Standard ML. :-)