Nu er 64-bit Windows blevet standard

12 kommentarer.  Hop til debatten
Efter en sløv start med børnesygdomme for fire år siden, er 64-bit-udgaven af Windows nu blevet standard på markedet. Producenten Zepto vil kun sælge Windows 7 i 64-bit-version.
14. august 2009 kl. 06:59
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

64-bit-styresystemer har været 'det næste store' i nogle år, men nu rykker det for alvor.

Hos Europas største producent af bærbare computere, danske Zepto, går man nu væk fra at tilbyde 32-bit-udgaven af Windows.

»Stort set alle de computere, vi sælger, vil have fire gigabyte RAM, og for at udnytte det, skal du bruge en 64-bit-version,« siger produktchef Morten Beutelmann.

Et 32-bit-styresystem kan kun udnytte tre gigabyte RAM samt en halv gigabyte til grafik, så alt derudover vil være spild, hvis man kører med et 32-bit-styresystem. Med en 64-bit-version kan man omvendt fylde RAM i computeren til man skammer sig. I øjeblikket er grænsen i praksis 128 terabyte RAM, men på papiret kan millioner af terabyte hukommelse udnyttes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når nu fire gigabyte RAM er blevet standard, vil Zepto helt droppe Windows 7 i 32-bit, når det nye styresystem frigives til salg i slutningen af oktober.

»Da Windows kom i 64-bit-version i 2005, var det helt uhørt at have fire gigabyte RAM. Men det er blevet meget billigere, og nu er det normalt,« siger Morten Beutelmann.

Derudover var der mange problemer for dem, der kastede sig ud i 64-bit-versionen af Windows for fire år siden. Den berømte blå skærm, når Windows gik kold, var en fast følgesvend.

»I starten var der mange børnesygdomme. Der manglede drivere, som understøttede 64-bit, men nu virker alle nye drivere i 64-bit,« siger produktchefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Zepto sælger mest til private, og i erhvervslivet er der mere træghed i forhold til at opgradere til næste teknologi-generation inden for styresystemer, fortæller Morten Beutelmann.

Apple klar som de sidste

Også hos Apple er tiden kommet til et skifte mod 64-bit. Næste version af OS X, Snow Leopard, bliver det første 64-bit-styresystem til Mac-platformen og lanceres til efteråret.

Linux-lejren har omvendt kunne bruge 64-bit-versioner i mange år.

Kravene for at bruge et 64-bit-styresystem er en processor, som understøtter de dobbelt så store 'bidder', som data behandles i. Derudover skal drivere være skrevet til 64-bit. Alle programmer til 32-bit-styresystemer skulle virke uden problemer, mens gamle 16-bit-applikationer må sendes på pension.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger