Som det sidste mobilselskab herhjemme stopper 3 nu med at logge kundernes position, når de benytter mobildata.
3 har som TDC tidligere logget, hvilken mast kundernes mobiltelefon er koblet på, når den benytter data. Selskaberne har forsvaret sig med, at det var nødvendigt for at leve op til Justitsministeriets logningsbekendtgørelse. Den stiller krav om at lagre, hvor kunderne opholder sig, når de fører samtaler, sms'er og mms'er.
Da mms sendes som datatrafik, har TDC argumenteret med, at den eneste mulighed for at leve op til bekendtgørelsen var at gemme oplysninger om, hvor kunderne går og står, når de benytter data. Det har ført til op til 100 registreringer i døgnet, hvilket internetaktivisten Christian Panton har sammenlignet med at have en GPS-chip i nakken.
En klage fra Christian Panton har fået Datatilsynet til at tage logningen op, efter at Erhvervsstyrelsen havde afvist, at den strider mod reglerne. Tilsynet kan uddele store bøder, hvis det vurderer, at logningen strider mod GDPR, og i september besluttede TDC sig til at stoppe logningen af de mange positionsdata.
Det betyder, at TDC ikke længere lever op til Logningsbekendtgørelsen krav om at stedfæste kunderne, når de sender og modtager mms.
Nu har 3 efter flere ugers betænkningstid besluttet sig til at følge i TDC's fodspor. Version2 henvendte sig allerede før efterårsferien for at få svar på 3's praksis, men der var radiotavshed, indtil de første svar dukkede op på Twitter i dag, tirsdag.
Efterfølgende har pressechef Thilde Danielsen sendt en mail med omtrent samme formulering.
»I forbindelse med ændring af vores system til håndtering af krav i relation til logningsbekendtgørelsen stopper vi med at gemme data om, hvor kunderne er, når de sender mms'er,« skriver hun.
På Version2's spørgsmål om, hvad »i fuld gang« i praksis vil sige, svarer hun:
»Det betyder, at det ikke er teknisk muligt at gøre fra den ene dag til den anden, men at vi er gået i gang med ændringerne.«
Telia stoppede allerede i 2014 med at lagre data om, hvor kunderne befinder sig, når de benytter data.
Telenor har oplyst, at selskabet ikke har samme problem som de øvrige selskaber, da det er i stand til at koble MMS'erne med mastepositionerne, som derfor kun gemmes i en kort periode. Logningsbekendtgørelsen kræver ellers lagring af data i ét år.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.