Nu bliver vælgererklæringer digitale

11. januar 2016 kl. 17:5711
Fra i morgen er det slut med fysiske underskrifter og papir frem og tilbage, når nye partier forsøger at blive opstillingsberettigede.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fremover kan nye partier formentlig se frem til mindre administrativt arbejde i forhold til at håndtere de nødvendige vælgererklæringer, der skal til, for at komme på stemmesedlen. I morgen, 12. januar klokken 12, lancerer Social og Indenrigsministeriet lancerer nemlig den digitale vælgererklæring.

Det vil sige et system, hvor partier, der ønsker at blive opstillingsberettigede, kan klare processen digitalt. Hidtil har det forløb blandt andet involveret, at partierne har skullet indsamle fysiske underskrifter, som desuden har skullet en tur forbi vælgernes bopælskommune.

»Muligheden for digitale vælgererklæringer er for det første helt lavpraktisk smart: Det bliver lettere for borgerne at afgive og for partierne at indsamle erklæringerne. For det andet sparer vi kommunerne for en administrativ opgave.

Og sidst, men ikke mindst er det - set i et større perspektiv - et positivt og naturligt skridt i et moderne demokrati,« udtaler Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) ifølge en pressemeddelelse og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Danmark har et af verdens bedste valgsystemer, som er et vigtigt fundament for danskernes stærke engagement i demokratiet. Det er en styrke, vi skal huske at forsvare og videreudvikle.«

Fakta

Vælgeren giver partiet sin e-mailadresse, som partiet indtaster på vælgererklæring.dk. Efter 7 dage modtager vælgeren en e-mail retur med et link til systemet, hvor man logger sig ind med NemID og afgiver sin vælgererklæring. Derefter får man en kvittering med Digital Post.

Som noget nyt kan man via sin kvittering trække erklæringen tilbage, hvis man ønsker det.

Man kan også som hidtil afgive en vælgererklæring på papir.

En vælger kan fortsat kun støtte ét parti ad gangen med én vælgererklæring. En vælgererklæring gælder 18 måneder eller indtil næste valg, hvis partiet er opstillingsberettiget.

For at stille op til folketingsvalg skal et parti indsamle 20.109 vælgererklæringer svarende til stemmerne til ét folketingsmandat.

Hjemmesiden vælgererklæring.dk er partiernes indgang til systemet. Vælgere skal kontakte det enkelte parti for at afgive en vælgererklæring.

Kilde: Social og Indenrigsministeriet


Med de digitale vælgererklæringer kan partierne nøjes med at få en mail-adresse fra den pågældende vælger. Eksempelvis ved at vælgeren sende mail-adressen via partiets hjemmeside.

For at give vælgeren betænkningstid, er det Indbygget i systemet, at der først efter syv dage bliver sendt et link til mail-adressen. Linket kan bruges til at logge sig ind på en side via NemID for så at afgive sin vælgererklæring.

Når erklæringen er afgivet, bliver der sendt en kvittering til vælgeren via Digital Post.

Som Version2 tidligere har fortalt, så foregår den (nu tidligere) analoge proces ved at vælgeren i hånden afgiver navn, personnummer og bopæl, samt en underskrift og dato til partiet.

Partiet sender så oplysninger til vælgernes bopælskommune, hvor de bliver valideret (attesteret). Kommunen sender den attesterede vælgererklæring tilbage til borgeren, som så skal sende den til partiet, før den er endeligt gyldig. Dermed kan vælgeren også nå at fortryde erklæringen ved ikke at sende den tilbage til partiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye digitale proces skulle bevirke, at kommunerne ikke længere er involveret i forløbet omkring vælgererklæringerne. Selvom partierne vil skulle

Kan trækkes tilbage

Kvitteringen, som bliver sendt med Digital Post indeholder desuden information om, hvordan man trækker sin vælgererklæring tilbage, skulle man ønske det.

Det er kun muligt at støtte et parti ad gangen med en vælgererklæring. Erklæringen gælder i 18 måneder for henholdsvis Europaparlamentsvalg og Folketingsvalg - det er to forskellige erklæringer.

Hvis man ønsker at støtte et andet parti end det, man oprindeligt har støttet i forhold til et af de to valgtyper, skal den vælgererklæring, man allerede har afgivet, trækkes tilbage via informationerne i kvitteringen.

Det vil fortsat også være muligt at afgive en vælgererklæring på papir. Partierne skal dog fremover indberette vælgererklæringerne digitalt i backend.

Ifølge Version2's oplysninger kommer det ikke til at koste partier, der ønsker at blive opstillingsberettigede, noget at benytte systemet. Oprindeligt var det planen, det skulle have været i drift 1. januar 2015.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Social- og indenrigsminister Karen Ellemann eller fra andre i ministeriet.

Bekendtgørelsen, der ligger bag de digitale vælgererklæringer, kan læses her. Og på hjemmesiden for systemet, vaelgererklaering.dk ligger en PDF med praktisk info til vælgere og partier, der skal anvende systemet, som KMD leverer.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
12. januar 2016 kl. 22:59

Jeg har ikke selv testet systemet, men baseret på de tidligere debatørers "anmeldelser" samt muligheden for at trække sin støtte tilbage, lades man vel blot tilbage med den grimme smag i munden, at det sikkert må være helt bevidst gjort for at skræmme så mange som muligt væk - og sikre, at resten ikke kan finde ud af at anvende systemet. Men hvad kan man forvente, når systemet er en trussel mod de siddende MF'ere, der blot frygter et nyt 1973...

10
12. januar 2016 kl. 22:36

Det er lang tid...

Nogle mener man kan kreere en hel verden på dén tid...

Jeg kan ikke se anden begrundelse end at "det etablerede system" ønsker 7 ekstra dage til at omgruppere sine argumenter, hvis et nyt populært parti truer i horisonten.

Og med de 7 dage, kan man med lidt IT-knas måske 'være heldig' at modstanderen snubler under slutspurten.

K

9
12. januar 2016 kl. 15:37

Tekniskt er løsningen ganske amatøragtig og temmelig ubehjælpsom.

Ideen med de syv (7) dages forsinkelse vil jeg vældig gerne se en begrundet begrundelse for. Jeg formoder, at det IKKE er partiet der sender mig en mail med ovennævnte link, men derimod en involveret offentlig myndighed ? Betyder det, at der i virkeligheden sendes mail ud 7 dage efter partiet har indsendt disse til en myndighed ? Det er da håbløst omstændeligt og bureaukratisk !

Det kan sgu' gøres simplere, medmindre man sidder med den holdning, at borgerne er børn, som skal holdes i kontrol.

1: Jeg vælger at ville støtte et parti og giver dem min email. 2: Partiet sender mig en email med et link. 3: Jeg afgiver min vælgererklæring. 4: Jeg modtager herefter en kvittering på vælgererklæringen. 5. I en periode (hvor længe? (formentlig ind til antal vælgererklæringer skal fremlægges)) kan jeg trække vælgererklæringen tilbage.

Ideen om, at man kun må støtte ét parti er fjollet. Jeg har intet imod at støtte forskellige partier, da jeg anser disse som en vital del af demokratiet, nu vi har malet os ind i et hjørne med blokpolitik. Det gør selvfølgelig, sammen med de besynderlige 7 dages forglemmeslesperiode, at eksisterende partier ikke behøver kere sig så meget om nydannelser, eller at borgerne skulle få den fjolle idé, at de faktisk gerne ser et bredt udvalg af idéer, interesser og holdninger repræsenteret i folkestyret.

8
12. januar 2016 kl. 10:38

For at give vælgeren betænkningstid, er det Indbygget i systemet, at der først efter syv dage bliver sendt et link til mail-adressen. Linket kan bruges til at logge sig ind på en side via NemID for så at afgive sin vælgererklæring.

*Man kan vel også selv vælge at logge ind og afgive sin erklæring efter x antal dage/timer?

*udløber muligheden efter nogen tid?

*Er det en beskyttelse mod man fastholder og truer en person til at afgive sin erklæring? (Dette giver så ikke nogen mening. Der er jo en indbygget mulighed for at trække erklæringen tilbage ved senere lejlighed?)

det eneste andet argument jeg kan se tilbage er: håber en person glemmer eller ikke tager stilling i fremtiden og denne erklæring går tabt....

Men nøøøøj det ville være en fantastisk mulighed i vores demokrati hvis man kunne trække sin folketingsstemme tilbage/ændre!

6
12. januar 2016 kl. 09:01

Jeg ville faktisk rigtig gerne møde det team der har stået bag det her.

Jeg foreslår en antropologisk undersøgelse; hvordan er de her menneskers kultur, hvilke forhold lever de under, har de demokrati og rent vand og el? Har de basal teknologi i den civilisation de udgør? Mange spændende spørgsmål rejser sig...

Følg med i næste afsnit: Troels Kløvedal dybt i KMD's jungle

5
12. januar 2016 kl. 08:13

Og hvis man trykker på spørgsmålstegnet i øverste højre hjørne, så åbnes der en 48 siders pdf kaldet **online-**hjælp.

Og responsive design, næh nej, det bruger vi ikke her.

Det kunne være KMD skulle til at lave bøger - de kunne passende starte med "Tilbage til fortiden" - efterfølgeren kunne så være "HTML for dinosaurer" og "Hug din egen hjemmeside i runer".

4
12. januar 2016 kl. 08:06

Hvis man klikker på knappen 'Vælger' under 'Hjælp' (nederst til højre), kommer der en (som andre har bemærket) side med Flash-fnidder frem. På denne side, er der et punkt (igen nederst til højre), hvor der står 'Det virker ikke! Oplever du problemer med teknikken? Klik her.' Klikker man på 'Klik her', kommer man frem til følgende side, som er et af de mest ubrugelige eksempler på Flash jeg nogensinde har set. Men bortset fra det, så - ud over overskriften som gengivet ovenfor - er der også en fin henvisning til, at hvis man har problemer med at opdatere (Internet Explorer, Flash og Java), så kan man kontakte sin IT-afdeling...

Jeg gætter på, at man har planket noget delvist eksisterende kursus-engine, som man så har kastet ned over denne ide, uden at konsekvensrette. Det har sikkert været dyrt...

3
12. januar 2016 kl. 02:13

Den side ligner noget der er lavet af en dårlig scammer der prøver at lokke NemId information ud af folk med et MITM angreb - det indbyder i hvert fald ikke til, at jeg indtaster mine NemId info.

Og nej, jeg ved godt, at bare selvom siden rent faktisk så professionel ud, så er det ikke en garanti for, at det ikke er et scam... Men så er NemId jo heldigvis designet så godt, så man ikke behøver stole på siden fordi, at man altid bliver redirectet til en trusted https://login.nemid.dk når man skal logge ind... nå, nej. Det var det jo forresten ikke. :-/

2
11. januar 2016 kl. 21:52

Siden er ikke mobil optimeret, hjælp fungerer ikke på tablets og smartphones fordi det er lavet i flash (som vel snart er uddød)

Har ikke afgivet en vælgererklæring, men jeg forestiller mig oplevelsen bliver fantastisk.

Passer det virkelig at man ved at give sit CPR nummer til et parti kan få tilsendt en email, hvis man slet ikke har en email-adresse (som der står på forsiden)

Men alt i alt er der rart at være tilbage i 1999 og heldigvis har det kun kostet mellem 9-13 mio kr. at lave - det kunne have været meget værre! (https://valg.sim.dk/media/611324/udbudsbekendtgoerelse-som-offentliggjort.pdf)

1
11. januar 2016 kl. 20:27

Kunne man ikke have lavet hjælpesiderne uden brug af Flash ?