Nu bliver vælgererklæringer digitale
Fremover kan nye partier formentlig se frem til mindre administrativt arbejde i forhold til at håndtere de nødvendige vælgererklæringer, der skal til, for at komme på stemmesedlen. I morgen, 12. januar klokken 12, lancerer Social og Indenrigsministeriet lancerer nemlig den digitale vælgererklæring.
Det vil sige et system, hvor partier, der ønsker at blive opstillingsberettigede, kan klare processen digitalt. Hidtil har det forløb blandt andet involveret, at partierne har skullet indsamle fysiske underskrifter, som desuden har skullet en tur forbi vælgernes bopælskommune.
»Muligheden for digitale vælgererklæringer er for det første helt lavpraktisk smart: Det bliver lettere for borgerne at afgive og for partierne at indsamle erklæringerne. For det andet sparer vi kommunerne for en administrativ opgave.
Og sidst, men ikke mindst er det - set i et større perspektiv - et positivt og naturligt skridt i et moderne demokrati,« udtaler Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) ifølge en pressemeddelelse og fortsætter:
»Danmark har et af verdens bedste valgsystemer, som er et vigtigt fundament for danskernes stærke engagement i demokratiet. Det er en styrke, vi skal huske at forsvare og videreudvikle.« Fakta Vælgeren giver partiet sin e-mailadresse, som partiet indtaster på vælgererklæring.dk. Efter 7 dage modtager vælgeren en e-mail retur med et link til systemet, hvor man logger sig ind med NemID og afgiver sin vælgererklæring. Derefter får man en kvittering med Digital Post. Som noget nyt kan man via sin kvittering trække erklæringen tilbage, hvis man ønsker det. Man kan også som hidtil afgive en vælgererklæring på papir. En vælger kan fortsat kun støtte ét parti ad gangen med én vælgererklæring. En vælgererklæring gælder 18 måneder eller indtil næste valg, hvis partiet er opstillingsberettiget. For at stille op til folketingsvalg skal et parti indsamle 20.109 vælgererklæringer svarende til stemmerne til ét folketingsmandat. Hjemmesiden vælgererklæring.dk er partiernes indgang til systemet. Vælgere skal kontakte det enkelte parti for at afgive en vælgererklæring. Kilde: Social og Indenrigsministeriet
Med de digitale vælgererklæringer kan partierne nøjes med at få en mail-adresse fra den pågældende vælger. Eksempelvis ved at vælgeren sende mail-adressen via partiets hjemmeside.
For at give vælgeren betænkningstid, er det Indbygget i systemet, at der først efter syv dage bliver sendt et link til mail-adressen. Linket kan bruges til at logge sig ind på en side via NemID for så at afgive sin vælgererklæring.
Når erklæringen er afgivet, bliver der sendt en kvittering til vælgeren via Digital Post.
Som Version2 tidligere har fortalt, så foregår den (nu tidligere) analoge proces ved at vælgeren i hånden afgiver navn, personnummer og bopæl, samt en underskrift og dato til partiet.
Partiet sender så oplysninger til vælgernes bopælskommune, hvor de bliver valideret (attesteret). Kommunen sender den attesterede vælgererklæring tilbage til borgeren, som så skal sende den til partiet, før den er endeligt gyldig. Dermed kan vælgeren også nå at fortryde erklæringen ved ikke at sende den tilbage til partiet.
Den nye digitale proces skulle bevirke, at kommunerne ikke længere er involveret i forløbet omkring vælgererklæringerne. Selvom partierne vil skulle
Kan trækkes tilbage
Kvitteringen, som bliver sendt med Digital Post indeholder desuden information om, hvordan man trækker sin vælgererklæring tilbage, skulle man ønske det.
Det er kun muligt at støtte et parti ad gangen med en vælgererklæring. Erklæringen gælder i 18 måneder for henholdsvis Europaparlamentsvalg og Folketingsvalg - det er to forskellige erklæringer.
Hvis man ønsker at støtte et andet parti end det, man oprindeligt har støttet i forhold til et af de to valgtyper, skal den vælgererklæring, man allerede har afgivet, trækkes tilbage via informationerne i kvitteringen.
Det vil fortsat også være muligt at afgive en vælgererklæring på papir. Partierne skal dog fremover indberette vælgererklæringerne digitalt i backend.
Ifølge Version2's oplysninger kommer det ikke til at koste partier, der ønsker at blive opstillingsberettigede, noget at benytte systemet. Oprindeligt var det planen, det skulle have været i drift 1. januar 2015.
Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Social- og indenrigsminister Karen Ellemann eller fra andre i ministeriet.
Bekendtgørelsen, der ligger bag de digitale vælgererklæringer, kan læses her. Og på hjemmesiden for systemet, vaelgererklaering.dk ligger en PDF med praktisk info til vælgere og partier, der skal anvende systemet, som KMD leverer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.