TDC bliver som det første teleselskab herhjemme slæbt i retten med krav om at stoppe den omfattende registrering af oplysninger om kunderne, som i praksis gør det muligt at følge danskernes færden i tykt og tyndt.
Sagen vil blive anlagt af en gruppe internetaktivister, som er oprørte over, at logningen fortsætter. EU-Domstolen kendte allerede for godt et år siden en tilsvarende logning i Sverige ulovlig, men Justitsministeriet med minister Søren Pape (K) i spidsen har afvist at ændre reglerne.
Nu har internetaktivisterne fået nok, og der skulle en leder på Version2 og Ingeniøren til at bringe dem sammen. Lederen argumenterer for, at netop Justitsministeriet har et særligt ansvar for at respektere domstolene, og den blev fra morgenstunden diskuteret flittigt på Twitter.
I første omgang besluttede internetaktivisten Peter Kofoed sig efter nogen overvejelse for at gå ind i sagen. Han kontaktede it-fagforeningen Prosa, som ikke på Twitter gav løfter om at støtte sagsanlægget økonomisk, men som dog mener, at der snart skal ske noget i sagen. Det lykkedes ikke umiddelbart at fange Prosa for en kommentar til denne artikel.
Vores linje er at der meget snart skal ske noget nyt ellers er vi med på at rykke
— Mikkel Nonboe (@MikkelNonboe) January 5, 2018
Dernæst blandede Rasmus Malver sig. Han er uddannet jurist og hjælper for tiden til på blandt andet Radio 24syvs program 'Aflyttet'. Han forberedte allerede i maj sidste år et sagsanlæg mod TDC, som han selv er kunde hos, men havde i første omgang svært ved at få en advokat til at føre sagen og at rejse de nødvendige midler.
Ifølge Rasmus Malver har it-advokaten Martin von Haller Grønbæk lovet at føre sagen, hvis Rasmus Malver, som han selv foreslog, kan rejse 100.000 kroner. Det havde indtil i dag ikke været muligt.
I første omgang har Rasmus Malver besluttet at bruge 30.000 kroner af sine egne midler på sagen.
»Jeg er specialiseret i menneskerettigheder, men ingen tænker på dem længere. Jeg vil prøve at gøre det her til en offentlig sag, og jeg har råd til selv at bidrage,« siger han.
Ifølge EU-Domstolen overtræder masseovervågningen af vores mobiltelefoner EU-chartrets grundlæggende frihedsrettigheder.
Bitbureauet melder sig klar til sagsanlæg
Senere fredag meldte også Bitbureauet sig på banen med 20.000 kroner til et sagsanlæg.
Vi tømmer krigskisten og støtter med kr 20.000
— Bitbureauet (@bitbureauet) January 5, 2018
Der er i virkeligheden ikke tale om et bureau, men om en gruppe, som har været aktive i debatten om rettigheder på internettet herhjemme, blandt andet med udgangspunkt i den senere afskaffede sessionslogning.
Internetaktivisten Christian Panton er et af medlemmerne af Bitbureauet. Han har selv været kilde i flere af Version2's artikler om TDC's masseovervågning, fordi hans egen registerindsigter har været med til at dokumentere den.
»Vi har ikke så mange aktiviteter længere, og vi har lidt penge på kistebunden til sådan nogle ting,« siger han om beslutningen om at støtte sagsanlægget.
I marts skrev Version2 ellers til Christian Panton og en håndfuld andre aktører for at høre, om der på det tidspunkt var interesse for et sagsanlæg. Det var ikke tilfældet.
»I marts skulle vi lige se tiden an. Men nu har Justitsministeriet haft et år til at gøre noget ved den danske lovgivning. Det er ikke i orden,« siger han i dag.
Både Christian Panton og Rasmus Malver forventer, at de i næste uge vil finde ud af de praktiske forhold omkring sagsanlægget og den økonomiske støtte til det. Flere twitterbrugere har tilkendegivet, at de vil støtte sagen, og Rasmus Malver forventer derfor at sætte en side op på et crowdfundingsite.
Han advarer dog allerede nu om, at det er langt fra givet, at folk får pengene igen, selv hvis aktivisterne ender med at vinde sagen. Omkostningerne kan sagtens vise sig at overstige, hvad retten dømmer modparten til at godtgøre.
EU er ved at forberede nye regler for logning, og regeringen har en ny logningsbekendtgørelse på sit lovprogram. Derfor risikerer retssagen mod TDC at blive overhalet af et nyt retsgrundlag. Ifølge Rasmus Malver kan retssagen vise sig at blive langtrukken, men den kan også afgøres hurtigt. Det sidste bliver tilfældet, hvis TDC anerkender, at logningen overtræder EU-retten.
»Hvis TDC stritter imod, vil det derimod tage nogle måneder,« siger han og forudser, at sagen i givet fald vil blive anket til landsretten uanset udfaldet i byretten.
Telebranchen: Læg hellere sag an mod staten
Intet tyder dog på, at TDC har tænkt sig at stoppe logningen, sådan som aktivisterne kræver. Teleselskaberne har hele tiden ladet sin brancheforening, Telekommunikationsindustrien, tale for sig om overvågning. Direktør Jakob Willer kalder sagsanlægget for »interessant og spændende«.
»Men jeg er i tvivl, om de skyder på de rigtige,« siger han.
»Staten har ansvaret for, at dansk lovgivning efterlever EU-retten, og vi står i en situation, hvor Justitsministeriet har taget aktivt stilling til at opretholde dansk ret. Et anerkendelsessøgsmål mod staten vil derfor være det rigtige,« tilføjer branchedirektøren.
»Hvis det er ulovligt at opretholde de danske regler, så er EU-Kommissionen traktatens vogter, og det er dens ansvar at rejse en traktatsag mod den danske stat. Vi har på et møde orienteret EU-Kommissionen om den danske retstilstand,« forklarer Jakob Willer.
Dermed bruger han samme argument som Søren Pape, der på et samråd i marts konstaterede, at EU netop ikke har bedt Danmark om at ændre logningsbekendtgørelsen.
En række andre EU-lande, men ikke alle, har regler, der svarer til den danske Logningsbekendtgørelse og derfor også er i strid med EU-retten.