Efter flere års forsinkelse kunne kommunernes borgerservice-centre den 1. januar introducere en ny funktion i danskernes pas: Fingeraftryk fra passets ejer, gemt på en chip i passet.
Fra årsskiftet skal alle nye danske pas nemlig rumme disse biometriske data, bortset fra hos børn under 12 år.
Men med en levetid på ti år for et pas, går der altså et årti, før alle de gamle pas uden fingeraftryks-data er udskiftet.
Fingeraftrykkene bliver aflæst med en scanner på borgerservice-centrene og gemt på chippen, men disse data bliver ikke brugt i andre sammenhænge, skriver Ritzau. For eksempel vil politiet ikke få adgang til fingeraftryk fra pas, selvom det kunne være en hjælp i politiarbejdet med et med tiden fuldt register over hele landets voksne befolkning.
Ifølge et EU-direktiv skulle fingeraftryk faktisk have været indarbejdet i danske pas tilbage i juni 2009, men projektet har været ramt af forsinkelser, aflyste udbud og andre problemer, som har skubbet lanceringsdagen med sammenlagt to et halvt år.
Mest markant måtte Rigspolitiet droppe en aftale med Siemens, efter et udbud om de såkaldte paskiosker til et tre-cifret millionbeløb.
Paskioskerne skulle kunne tage billeder af borgerne og tage fingeraftryk, men som Version2 beskrev dengang, havde mange kommuner allerede en gratis løsning fra Scan-Tech, hvor udstyret blev betalt gennem brugerbetaling for fotografering.
Siden vandt Siemens så et langt mere skrabet udbud, der kun omfattede fingeraftryks-scannerne.
Prisen for et pas er på grund af fingeraftryks-indsamlingen steget med 25 kroner. Dermed koster det nu 625 kroner for en voksen i alderen 18-64 år at få et nyt pas, mens børn, unge og pensionister slipper billigere.