Det er blevet påstået, at Apple med vilje gør gamle iPhone-modeller langsommere for at presse folk til at købe selskabets nyeste modeller. Men er det sandt?
Nu har selskabet Futuremark sammenlignet flere end 100.000 ydelsesmålinger for syv forskellige iPhone-modeller på tværs af tre forskellige versioner af iOS. Futuremark laver software, som måler ydelsen i mobiltelefoner, og står bl.a. bag testprogrammet 3DMark, som bruges af rigtig mange medier til ydelsestests.
3DMark-versionen, som er blevet benyttet, hedder Slingshot Extreme og sætter telefonenerne på en rimelig hård prøve ved at køre en række CPU- og GPU-intensive ydelsestests. Testprogrammet findes både til iOS og Android.
Ingen tegn på, at telefonerne bliver langsommere
Ifølge ydelsestestene fra Futuremark er der intet, der tyder på, at Apple med vilje gør gamle iPhone-modeller langsommere over tid.
Selskabet så først på ydelsestallene for iPhone 5S fra april 2016 og frem til september i år. I løbet af perioden blev telefonerne opgraderet først fra iOS 9 til iOS 10 og for nylig til iOS 11.
Målingerne for både GPU-ydelse og CPU-ydelse viste sig at være forholdsvis konsistente over tid – og iOS-opgraderingerne havde ingen signifikant indvirkning på telefonens ydelse.

Heller ikke ydelsesmålingerne for iPhone 6, 6S og 7 viste nogen nævneværdig ændring i ydelsen over tid, ej heller ved opgraderinger til nye iOS-versioner.
GPU-ydelsen holdt sig ganske stabil, mens grafen for CPU-ydelse viser en svag reduktion over tid – muligvis på grund af små iOS-opdateringer eller andre faktorer.
Men ændringerne er så små, at Futuremark anser det for usandsynligt, at brugerne vil mærke det.

Så hvorfor mener vi, at gamle iPhones bliver langsommere?
»Vore ydelsestests viser, at frem for bevidst at forringe ydelsen i gamle modeller gør Apple faktisk et godt stykke arbejde for at understøtte gamle modeller med jævnlige opdateringer. De gør, at der holdes et konstant ydelsesniveau på tværs af iOS-versioner,« skriver Futuremark.
Selskabet udelukker imidlertid ikke, at der er faktorer, som gør, at vi føler, at gamle telefoner bliver langsommere over tid.
Den ene faktor er den psykologiske effekt - at man ved, at der findes en hurtigere og bedre model, og at det i sig selv kan gøre, at ens egen model føles forældet.
En anden – og lige så reel – er, at nye iOS-versioner kan have nye funktioner, som bruger flere ressourcer og kræver mere processorkraft. Noget af skylden ligger også hos app-udviklerne.
Dem, som udvikler apps, optimerer dem gerne til de nyeste iPhone-modeller, og appsene kører derfor måske ikke lige så godt på telefoner med ældre hardware.
Det kan også være, at apps udviklet til tidligere versioner af iOS ikke udnytter optimeringer, som er lavet i nyere iOS-versioner.
