Nu er det blevet testet, om iPhones bliver langsommere med tiden

Illustration: Kerdkanno/Shutterstock
Nej, din iPhone er ikke bygget til at blive langsommere med tiden - men alligevel kan den godt føles tungere at danse med.

Det er blevet påstået, at Apple med vilje gør gamle iPhone-modeller langsommere for at presse folk til at købe selskabets nyeste modeller. Men er det sandt?

Nu har selskabet Futuremark sammenlignet flere end 100.000 ydelsesmålinger for syv forskellige iPhone-modeller på tværs af tre forskellige versioner af iOS. Futuremark laver software, som måler ydelsen i mobiltelefoner, og står bl.a. bag testprogrammet 3DMark, som bruges af rigtig mange medier til ydelsestests.

3DMark-versionen, som er blevet benyttet, hedder Slingshot Extreme og sætter telefonenerne på en rimelig hård prøve ved at køre en række CPU- og GPU-intensive ydelsestests. Testprogrammet findes både til iOS og Android.

Ingen tegn på, at telefonerne bliver langsommere

Ifølge ydelsestestene fra Futuremark er der intet, der tyder på, at Apple med vilje gør gamle iPhone-modeller langsommere over tid.

Selskabet så først på ydelsestallene for iPhone 5S fra april 2016 og frem til september i år. I løbet af perioden blev telefonerne opgraderet først fra iOS 9 til iOS 10 og for nylig til iOS 11.

Målingerne for både GPU-ydelse og CPU-ydelse viste sig at være forholdsvis konsistente over tid – og iOS-opgraderingerne havde ingen signifikant indvirkning på telefonens ydelse.

GPU-ydelsen for iPhone 5S ved tre forskellige iOS-versioner. iOS 11 er i orange, iOS 10 i blåt, iOS 9 i gråt. Illustration: Futuremark

Heller ikke ydelsesmålingerne for iPhone 6, 6S og 7 viste nogen nævneværdig ændring i ydelsen over tid, ej heller ved opgraderinger til nye iOS-versioner.

GPU-ydelsen holdt sig ganske stabil, mens grafen for CPU-ydelse viser en svag reduktion over tid – muligvis på grund af små iOS-opdateringer eller andre faktorer.

Men ændringerne er så små, at Futuremark anser det for usandsynligt, at brugerne vil mærke det.

CPU-ydelsen for iPhone 5S ved tre forskellige iOS-versioner. iOS 11 er i orange, iOS 10 i blåt, iOS 9 i gråt. Illustration: Futuremark

Så hvorfor mener vi, at gamle iPhones bliver langsommere?

»Vore ydelsestests viser, at frem for bevidst at forringe ydelsen i gamle modeller gør Apple faktisk et godt stykke arbejde for at understøtte gamle modeller med jævnlige opdateringer. De gør, at der holdes et konstant ydelsesniveau på tværs af iOS-versioner,« skriver Futuremark.

Selskabet udelukker imidlertid ikke, at der er faktorer, som gør, at vi føler, at gamle telefoner bliver langsommere over tid.

Den ene faktor er den psykologiske effekt - at man ved, at der findes en hurtigere og bedre model, og at det i sig selv kan gøre, at ens egen model føles forældet.

En anden – og lige så reel – er, at nye iOS-versioner kan have nye funktioner, som bruger flere ressourcer og kræver mere processorkraft. Noget af skylden ligger også hos app-udviklerne.

Dem, som udvikler apps, optimerer dem gerne til de nyeste iPhone-modeller, og appsene kører derfor måske ikke lige så godt på telefoner med ældre hardware.

Det kan også være, at apps udviklet til tidligere versioner af iOS ikke udnytter optimeringer, som er lavet i nyere iOS-versioner.

Overblikket. Illustration: Futuremark

Denne artikel stammer fra norske digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bjarke Rodas

Jeg tror det er de færreste, der tror, at hardwaren bliver langsommere med en ny OS release. Det er vel det, de har undersøgt i testen? At transistorerne ikke fordærves. Det typiske problem er i almindelig brug hvor ting pludseligt tager mærkbart længere. Fx gik min iPhone 5 fra fuldt ud anvendelig til hyppig 10 sekunders frysning ved dens sidste opdatering.

 • 7
 • 2
#2 Baldur Norddahl

Jeg har ikke iPhone så kan ikke udtale mig om det brand. Men min Google Nexus 9 tablet bliver langsommere. Det er et kendt problem som kan fikses ved at formatere filsystemet. Det kan gøres i en særlig boot mode. Bagefter er den så god som ny.

Antagelig er det noget i stil med fragmentering der er problemet. Et andet problem kan være at brugeren med tiden simpelthen har fået hentet for mange skidt apps.

 • 4
 • 0
#3 Christoffer Kjeldgaard

Jeg giver ikke meget for benchmark programmer. Telefonproducenter er før blevet taget i at detektere programmerne og tildele dem ekstra systemressourcer normalt reserveret til systemet / afvikle disk benchmark i virtuelt oprettede RAM drev til formålet. Det eneste der virker er comparison tests ved normal brug. Se flere. Eks. Denne http://www.redmondpie.com/ios-11-beta-1-vs-ios-10.3.2-benchmarks-speed-p... hvor telefonen tydeligt i visse brugsscenarier er langsommere - i kameraapplikationen er det endda meget tydeligt at der er forskel. En konspirationstænker vil sige, at det er fordi ingen gider at vente på kameraet fordi det bruges i situationer hvor reaktionsevnen på telefonen er vigtig. Derfor påvirkes kunden ubevidst til at udskifte telefonen med en nyere model.

 • 4
 • 1
#4 Magnus Jørgensen

Det faktum at man nemt kan gøre selve operativ systemets menuer og grafiske overflade langsommere uden at det går ud over det enkelte program, gør at denne analyse er totalt ubrugelig. Hvis man skulle lave en relevant analyse skulle de lave test af operativ systemets brugergrænsefladen og ikke en test af en app.

 • 6
 • 0
#5 Martin Sørensen

Ja, dem der har lavet undersøgelsen har da helt misforstået problematikken.

Selvfølgeligt bliver CPU, GPU osv. ikke objektivt langsommere hvilket er hvad de tester her, men pga. nye features bliver operativsystemet typisk større og tungere hvilket gør brugerfladen sløvere efter en opgradering.

Min Commodore 64 kører også præcist lige så hurtigt som da jeg fik den i 1986 (mere eller mindre dikteret af CPU clocken på 985.248 Hz), men jeg skal nok ikke gøre mig de store forhåbninger om at køre et moderne operativsystem på den, selv om vi for en kort stund antog at den rent faktisk havde tilstrækkelig hukommelse til det. :-)

 • 1
 • 1
#6 Heini Lindenskov Samuelsen

Hvis du kigger på graferne, vil du se at de har testet med tre forskellige iOS-versioner; iOS 9, 10 og 11. Dermed er det altså ikke kun hardware der er blevet testet, men styresystem også.

Derudover er det ikke resultater fra deres egen laboratorietest der er tale om, men derimod over 100.000 benchmark resultater fra 'rigtige' iPhones i real-world brug.

Link til den originale artikel: https://www.futuremark.com/pressreleases/is-it-true-that-iphones-get-slo...

 • 0
 • 2
#7 Bjarke Rodas

Selvfølgelig har de testet igennem styresystemets API, men CPU eller GPU micro benchmark giver intet som helst billede af den reelle brugeroplevelse. Det er ren manipulation / sensations-opsøgning at konkludere som de gør. Det eneste benchmark der fungerer for at give et billede af om en telefon føles langsom er på applikations niveau. Fx ved at tage tid på hvor lang tid det tager inden bestemte apps er brugbare.

 • 0
 • 0
#8 Christoffer Kjeldgaard

Hej Heini,

Der er ikke tale om test af brugsscenarier, men om hvorvidt en iPhone / iPad har samme ydelse i programmer, der f. eks. tester hvor hurtigt data kan læses / skrives til RAM, CPUens registre, grafikchippens ydelse - og så videre. Det ville sådan set være en fin parameter for reel ydelse i brug, hvis altså ikke det var fordi producenten detekterer softwaren og tildeler det ekstra systemressourcer, sådan at ydelsesforskellen på tværs af operativsystemversioner bliver ubetydelig. Jeg vil nærmere sige, at hestens resultater netop underbygger indignationen for at der er fiflet med tallene. Aldrig har jeg set så pæn, næsten vandret, lineær en kurve når der er tale om flere større opdateringer. Enten er Apple bare verdens bedste til at få "gratis" ydelse ved introduktionen af nye features, eller også er der ugler i mosen - hvilket forstærkes af at der er rigtigt mange brugsscenarietests der ikke korrelerer med disse testresultater. Jeg har faktisk ikke kunnet finde en der underbygger artiklens resultater her.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere