Nu afliver NemID de gamle pin-koder fra Skat og KMD

10. marts 2011 kl. 10:5718
Fra og med marts måned vil KMD, ATP og Skat udfase lokale pinkoder og fokusere på NemID.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I en aftale med Finansministeriet blev det besluttet, at KMD, ATP og Skat fra marts måned 2011, ikke længere må udstede pinkoder såsom KMD's ?Den Fælles Pinkode? og Skats ?Tast-selv-kode?. Det skriver KL i en pressemeddelelse.

De allerede udstedte koder vil kunne bruges til efteråret 2011, men Skat vil dog følge udviklingen, før det besluttes, hvornår adgangen via tast-selv-koden helt lukkes ned.

Aftalen er en del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som er en del af eDag3.

Her blev det besluttet, at borgernes selvbetjeningsløsninger udelukkende skal kunne tilgås via NemLog-in med Digital Signatur eller NemID.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. marts 2011 kl. 11:18

Så er der åbenbart tid til at få sat sin skat.dk "konto" op til at alt bliver sendt på papir igen :-(.

6
10. marts 2011 kl. 14:38

Jeps. Hvor bliver alting besværligt uden online adgang, men SlemID er og bliver en ommer både sikkerhedsmæssigt og brugervenlighedsmæssigt, og jeg vil ikke røre det med en ildtang.

Tilbage til papir og telefonbank.

7
10. marts 2011 kl. 16:35

I en tidligere version af KL's pressemeddelelse (som der linkes til i artiklen) var der følgende interessante passus om SKAT og TastSelv koden

SKAT har dog meldt ud, at de løbende evaluerer brugen af NemID i forhold til Skattemappen, inden de tager endelig stilling til at lukke for Tast-selv-koden helt. Bl.a. følger de tæt antal af borgere, der ser deres årsopgørelse via NemID. Pt. har omkring 60 % af dem, der har logget ind brugt NemID. KL vil følge sagen, således at hele det offentlige medvirker til at fremme brugen af NemID.

Jeg studsede lidt over dette, men det lyder da meget fornuftigt at man skal lytte til borgernes ønsker (kunden har altid ret!), og hvis 40% ønsker at bruge den gode gamle (og mere sikre) TastSelv kode, er det et rigtigt godt argument for at bevare den.

SKAT frygter måske også at der vil være et par hundrede tusinder som ikke lader sig true til at bruge NemID (jeg er ikke den eneste kan jeg heldigvis se), og så vil papir- og portoudgifterne vokse. Money talks, sikkert også hos SKAT. Med økonomiske incitamenter kommer man langt, og markedsøkonomiens succes i forhold til planøkonomien worldwide beviser dette.

SKAT er ikke e-Boks A/S, hvor det hele hviler på samtykker og "frivillige" aftaler, som e-Boks ensidigt kan ændre med få dages varsel (efter aftalen). Når vi har pligt til at indgive selvangivelse, kan staten ikke gøre indgivelse af selvangivelse afhængig af at borgerne giver et vidtgående samtykke til et privat firma (som DanID). Danmark er vel stadig et retssamfund.

Men... disse kætteriske tanker om valgfrihed, og at lytte til borgernes ønsker, var åbenbart for meget for NemID planøkonomerne. Så nu er teksten i pressemeddelelsen ændret til det mere intetsigende

De gamle koder kan stadig bruges på selvbetjeningsløsninger lidt endnu. Efter planen skal parterne lukke helt for brugen af de gamle koder fra efteråret 2011. SKAT har dog meldt ud, at de pga. tekniske udfordringer ikke kan lukke for udstedelse af den gamle "Tast-selv-kode" endnu.

Ak ja.. Så er vi tilbage ved DDR modellen for "udvikling" af den offentlige sektor. NemID kan kun blive en succes hvis der ikke er andre alternativer. Business as usual. Det virkede også fint for det kommunistiske parti i DDR indtil hele samfundet brød sammen i løbet af kort tid.

8
11. marts 2011 kl. 09:28

Sjovt der er ingen (fx journalisten) der overvejer om de rammer samme målgruppe!!

KMD pinkode har ALLE kunne få udstedt - uanset alder. NemID kan man først få som 15 årig!.

Tidligere har man dermed kunne lave en E-boks til børn - men de kan nu pludselig ikke længere logge ind. Og EBoks svarer "det er bare ærgeligt, spørg KMD". og KMD henviser til NemID... Der siger "ja man skal være 15..."

Fx skal alle offentlige ansatte jo have lønsedler til Eboks - og al kommunikation til "borgere" skal ske vi e-boks. Dermed er børn altså pludselig hverken borgere eller kan have et piccolinejob i det offentlige eller hvordan?!!

/Lasse

9
11. marts 2011 kl. 09:29

Glemte lige at det også var skat.dk der lukkes for adgang til når man er under 15...

5
10. marts 2011 kl. 13:19

Ja. Simon.

Jeg kan også kun anbefale ALLE at sikre sig SKAT sender på papir, for det kostede mig lige Kr. 750,- i straf fra SKAT. Meget kort havde SKAT sendt mig en besked om at jeg have havde fået en ny Selvangivelse fra 2006, og så tænke jeg nå ja, det er vel fint nok, det behøver jeg vel ikke at gøre noget ved, uden af gøre yderligere. Det SKAT bare ikke havde fortalt, var at de lige havde tilføjet en linje meget langt ned i selvangivelsen, hvor de havde skrevet at der skulle betales ekstra restskat fra 2006, som skulle betales over 3 gange, men disse kom ikke som beskeder hverken på papir eller mail.

Til gengæld kunne deres incasso afdeling godt finde ud af at sende opkrævning på papir med 3 gange Kr. 250,- for forsent indbetalt skat, og jeg Kr. 750,- fattigere.

Jeg kan derfor kun anbefale alle at hurtigt muligt ikke at overlade sin e-mail til SKAT, for det betyder kun at du ALDRIG vil modtage nogen girokort eller opkrævninger og lign.

13
11. marts 2011 kl. 11:51

@Jan Borup Coyle

Jeg har oplevet PRÆCIS det samme som dig! SKATs opførsel kan umuligt være lovlig. De lægger en opkrævning i "skattemappen" på deres hjemmeside, og ANTAGER så at brugeren får øje på den. Men vi kan jo ikke sidde og overvåge "skattemappen" på skat.dk konstant! Herefter sender de deres ublu rykkere på 250 pr. stk for regninger man aldrig har modtaget - hverken på e-mail eller brevpost.

Jeg vil gerne betale min skat, og har skrevet meget med dem, men de var ikke til at hukke eller stikke i, da de mente at disse rykkergebyrer var berettiget.

"Jeg kan derfor kun anbefale alle at hurtigt muligt ikke at overlade sin e-mail til SKAT, for det betyder kun at du ALDRIG vil modtage nogen girokort eller opkrævninger og lign."

JA! ALTID vælg PAPIR på skat.dk - ellers ender du i gråd og gebyrer.

2
10. marts 2011 kl. 11:56

Det var ellers en befrielse, at kunne logge på Skat, unden papkortet, som man aldrig har lige ved hånden.

3
10. marts 2011 kl. 12:02

For slet ikke at nævne muligheden for til enhver tid at få tilsendt sit password via SMS frem for at skulle vente tre dage på at få et brev med posten..

14
11. marts 2011 kl. 11:56

For slet ikke at nævne muligheden for til enhver tid at få tilsendt sit password via SMS frem for at skulle vente tre dage på at få et brev med posten..

Det hævder nemID også at de kan, såfremt man har opgivet et mobilnummer hos dem.

Men der er så meget de påstår de kan, fx. at man kun behøver een nem-id. Jeg er allerede belemret med to, og det ligner at jeg skal have en tredie snart..

4
10. marts 2011 kl. 12:53

Også surt når man plejer at lave selvangivelse for en god ven som bor i den anden ende af landet.

10
11. marts 2011 kl. 09:32

Henrik - I kan jo bare gøre dette på den "rigtige måde" i stedet for. Fremfor at du laver forfalskning og bedrageri ved at udgive dig for at være din ven (:-)) så kan denne jo blot tillade at DU får adgang til at opdatere dennes selvangivelse.

Så skal du logge dig ind som DIG selv, men kan opdatere hans/hendes selvangivelse... Det hedder "adgang med autorisation..."

11
11. marts 2011 kl. 10:29

Fik vi ikke alle sammen at vide af DanID at det var helt frivilligt om man ville bruge NemID som OCES signatur eller ej?

Hvor absurd kan den her forestilling egentlig nå at blive før der er en journalist, der tager fat om nældens rod istedet for at fedte i nedetider?

12
11. marts 2011 kl. 11:09

Jeg sad tidligere på året og kiggede lidt på tal Dansk Statestik er en guld gruppe af info:)

En notis jeg gjorde mig var at der var omkring 750.000 offentlige fuldtidsstillinger i 2010, Sådan henover hele året. Det er 0,75 millioner...

Lidt kig i tal fra DanID så var der 3 millioner bank entiter. Altså individer som har en bankkonto, mere præcist en "NemKonto".

Så vidt jeg ved skal alle der har noget med penge at gøre i kombination med det offentlige (Skat f.eks.) have én, og kun én NemKonto. Og hvis du ikke selv har valgt en har din bank gjort det for dig...

Så kan man slynge om sig med finurligheder... det betyder jo rent statistisk vel at noget der ligner en 1/3 af danmark er offentlig ansat??? (som der jo skal skæres i)

1/3 af danmark er tvangsindlagt til eBoks??? Kan man få sin lønseddel fra det offentlige på andre måder?

Det bliver sjovere når nu man så tager dem på overførelses indkomster med, Pension, efterløn, Bistand, A-kasse osv osv: (De kan ikke være offentlig ansatte så læg dem oven i de 0,75M). Disse er velsagten også indlagte til at have en eBoks? Der er vel en real mulighed for at de får møde indkaldelser og ligende fra det offentlige. Engang kom det i postkassen og ofte så man skulle troppe op et eller andet sted lige nu eller dagen før (jeg var nok svær at finde for posten?).

Men nu skal det vel komme på eBoks??? Hvordan skal befolkningen se det? Vide det?

Jo jo, jeg ser det som interressante iagtagelser, tendensen er stigende. Jeg er lidt spændt på hvornår det hele kollapser. Resultatet bliver selvfølgelig kaos for 75-90% af danmark.

17
12. marts 2011 kl. 09:08

@Maxx og andre der kigger på "e-boks monopol".

Bemærk lige at der er 2 elementer i dette.

Eboks henter principielt selv kunder og det er principielt frivilligt. Da bankerne så er medejer og med til at presse deres kunder den vej.

Offentlige Lønsedler og breve etc ender i "den offenlige dokumentboks", (Nem-Dokument kunne man kalde den), som er en offentlig og påtvungen løsning! Denne løsning drives pt i licitation af E-Boks. (og tak for det, for så skal jeg som bruger ikke forholde mig til 2 løsninger...)

/Lasse

18
12. marts 2011 kl. 12:08

"ikke forholde mig til 2 løsninger" - nej, det vil være træls at skulle forholde sig til 2 løsninger. Det dur naturligvis ikke. Men sådan skal det jo heller ikke være.

Vi har veje, hvor man kan køre med Volvo og Skoda efter eget valg. Og vi køber Volvo og Skoda i fri konkurrence.

Eboks-princippet kunne være lavet på samme måde: Vi bestemmer selv hvordan vi vil modtage det. Skal det være via eboks' webgrænseflade? En anden webgrænseflade fra et andet firma? Skal det tilsendes som krypteret email? Skal set printes ud, og sendes med posten (mod gebyr)? Der kunne være et valg, som lod forbrugeren vælge, hvor afsenderen respekterer dette. Men nej.

NemID-princippet kunne være lavet på samme måde: Vi bestemmer selv hvordan vi vil identificere os, hvilket firma vi stoler på, hvor vi får den bedste og sikreste tjeneste. Men nej.

Det giver alt sammen nul konkurrence, de facto monopoler. Og historisk set har det vist sig at være dårligt.

Det er ren DDR-lovgivning, som kommer fra en af navn liberalt orienteret regering. Kan de ikke selv se det?

15
11. marts 2011 kl. 12:21

@Maxx Frøstrup

Du skriver:

Så kan man slynge om sig med finurligheder... det betyder jo rent statistisk vel at noget der ligner en 1/3 af danmark er offentlig ansat???

Det er godt nok mange år siden jeg lærte brøkregning, men 0,75 ud af 3, er altså lige præcis 1/4!

16
11. marts 2011 kl. 13:57

Jeg er teoretikker ikke matematikker. Plus jeg har for vane at runde op til lige pæne tal :)

Synes nu stadig 1/4 af lagkagen er et noget stort stykke.

Udover det så er de 0,75M jo "Fuldtidsstillinger", prøve lige at tjekke med jeres lokale pædago f.eks. om det er en fuldtidsstilling de har?

Hvis jeg skal skyde med mennesker så tror jeg faktisk vi lander tættere på 1,25M end 1/3.

Jeg gad seriøst godt se nogen grave sådanne tal frem og vise dem i en sammenhæng uden fordomme. Det er jo egentlig kun de økonomiske vismænd der gør det, også venter vi på deres dom istedet for at skimme det igennem selv.

Jeg savner rå tal man kan kigge på, bare se på en ledighedsstatestik. God fornøjelse med at lure hvor mange mennesker vi snakker om, og hvad deres status EGENTLIG er. Ja bare den her med Offentlige fuldtidsstillinger. Den er jo "lige tilpasset" noget andet.

Jeg lever måske bare i en fanatisk OO verden.