NSAs overvågning fungerer som handelsbarriere

9. december 2014 kl. 08:233
NSAs overvågning fungerer som handelsbarriere
Illustration: europa.eu.
Når amerikanske efterretningstjenester overvåger, som de gør, opstiller de ifølge top-embedsmand i EU, en massiv handelsbarriere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

NSAs masseovervågning er en handelsbarriere for europæiske internetfirmaer, som forsøger at udbyde services i USA. Det mener en Poul Nemitz, direktør i EU's justitsministerium ifølge Reuters.

Amerikanske borgere afskrækkes fra at bruge europæiske mailudbydere, da de her ikke får den samme beskyttelse, som de ville få ved at bruge en amerikansk udbyder.

»Loven … som bemyndiger NSA til stort set at tage alt, hvad der kommer fra lande udenfor USA, er en reel handelsbarriere for et europæiske digitale virksomheder, som vil levere services for amerikanere i USA,« siger Nemitz.

Amerikaneren, som bruger en europæisk service, har ikke samme beskyttelse, som hvis han/hun brugte en amerikansk service. Informationen bliver opsnappet, hvis dataene bevæger sig ud af USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommentarerne fra Poul Nimitz understreger, at man fra europæisk side er bekymrede over virksomheders og efterretningstjenesters adgang til folks data.

Samtidig kommer kommentarerne på et tidspunkt, hvor Bruxelles og Washington genforhandler Safe Harbour datadelings aftalen, som bruges af mere end 3000 virksomheder.

Safe Harbour gør det lettere for amerikanske virksomheder at lave forretninger i Europa ved at certificere, at deres behandling af brugerdata overholder EU's databeskyttelseslove.

Ifølge amerikansk lov er bred indsamling af emails til, fra og omkring udenlandske (ikke amerikanske) statsborgere lovligt.

Kommisionen arbejder på, at få Washington til at garantere, at de kun vil benytte Europæeres personlige data af nationale sikkerhedsgrunde, som tilfældet er med amerikanske statsborgeres data.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
9. december 2014 kl. 08:50

Uanset hvad Reuters måtte mene så er der ikke noget "Justitsministerium" i EU.

En hurtig Google-søgning afslører at Poul Nemitz er "the Director responsible for Fundamental rights and Union citizenship in the Directorate-General Justice of the European Commission".

Det kan groft oversættes som, at han er direktør med ansvar for grundlægende rettigheder og unionsborgerskab i EU's generaldirektorat for retlige anliggender.

1
9. december 2014 kl. 08:41

Er der virkelig nogen, som tror, at amerikanske garantier er noget som helst værd? Hvis kommisionen tror på den, så har man vist valgt de forkerte repræsentanter.