NSA’s hemmelige base i England snager i wifi-signaler verden over

8. september 2016 kl. 11:2516
De mange indsamlede informationer har bidraget til en række mord verden over, som er i strid med menneskerettighedskonventionen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En række tophemmelige dokumenter, som Edward Snowden har lækket til det britiske medie The Intercept, beviser, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA og den britiske pendant GCHQ også er i stand til at overvåge wifi-signaler.

Det sker blandt andet fra en amerikansk-ejet base i Harrogate i det nordlige England. Basen, der nu hedder Menwith Hill, har været omdrejningspunkt for mange teorier, og journalister har længe forsøgt at finde ud af, præcis hvad der foregår på basen.

Det skriver The Intercept i en omfattende artikel.

Ifølge dokumenterne er efterretningstjenesterne i stand til med stor præcision at udpege, hvor selv svage wifi-signaler kommer fra, og aflytte kommunikationen, der foregår over dem. Disse lokationsdata er blevet brugt op til flere gange til at igangsætte militære operationer, der har kostet liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er i strid med menneskerettighedskonventionerne, der siger, at man ikke må ‘fratage andre deres liv, medmindre det sker som følge af en fair rettergang’, lyder det i The Intercepts artikel.

De britiske myndigheder nægter fortsat at udtale sig om, hvorvidt de lækkede dokumenter er sandfærdige eller ej.

»Afsløringerne lægger ellers op til en række meget alvorlige spørgsmål, vi meget gerne vil have svar på,« siger en af Englands førende menneskerettighedsadvokater, Jemima Stratford, til The Intercept.

Overvåger andre landes satellitter

Ud over evnen til at snage i wifi-signaler kan basen overvåge andre landes satellitter. Både kommunikationen mellem satellitterne og de enheder, der bruger dem, kan altså opsnappes af Menwith Hill.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Basen har også sine egne satellitter, der udvider basens rækkevidden fra Kina til Sydamerika.

Det er uvist, hvor mange linjer der kan tappes samtidig af systemet, men de britiske myndigheder fortæller, at ‘alt, der foregår på basen, foregår med vores (de britiske myndigheders, red.) vidende’.

Koldkrigsprojekt

Under kodenavnene ‘Ghostwolf’ og ‘Ghosthunter’ har det store efterretningscenter Menwith Hill faktisk kørt projekter, der har overvåget verdensborgere siden den kolde krig.

Basen var oprindeligt et koldkrigsprojekt, der skulle holde øje med fjenden i øst, men siden den kolde krigs afslutning blev basen aldrig lukket. Tværtimod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således beskæftiger basen mindst 600 mand fra det britiske efterretningsvæsen GCHQ, foruden de britiske soldater, der overvåger basen dag og nat. Hvor mange amerikanske medarbejdere der er tilknyttet basen, fremgår ikke.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
16. september 2016 kl. 19:13

Er det ikke en lidt søgt og vildt ekstrapoleret konklusion at wifi aflytningen er i strid med menneskerettighederne fordi en militær operation har kostet liv? Så kan man vel også hævde at minedrift efter jernmalm til fremstilling af stål til patronhylstre som har været brugt i bandekriminalitet det har kostet liv er i strid med samme rettigheder...

15
14. september 2016 kl. 19:28

En computer vil ikke nødvendigvis være i fare for at blive/være hacket kun fordi den trådløse mus trafik er aflyttet. Det kræver en god del mere, som for eksempel at hackeren har tilgang til dit skærmbillede når musen bevæger sig. Det er værre når det gælder trådløse tastatur.

13
9. september 2016 kl. 09:40

Benyttes wifi, hvis man anvender trådløs mus?

Hvis man har en airgapped computer (har aldrig været på nettet), men anvender trådløs mus - har man så ødelagt hele ideen med en airgapped computer?

Måske indlysende for IT-folk, men ikke for mig.

10
8. september 2016 kl. 21:07

Det er ikke wifi men derimod TDMA VSAT, som radarerne på Menwith Hill og i særdeleshed på Ayios Nikolaos Station kan opsnappe.

  1. Det er ikke "radar", men bare parabolantenner, der henter datastrømme ned fra spionsatellitter.

  2. Satelitterne har ret massive on-board regnekraft og de kan modtage og downlinke enhver frekvens eller signal fra DC og op til omkring 100 GHz.

  3. Denne type facilitet har existeret siden "jumpseat" i 1970erne.

8
8. september 2016 kl. 13:56

Anyway - det vil stadigvæk være temmelig kedelig læsning

Nu er målet måske ikke udelukkende at læse de sendte beskeder. Artiklen:

Disse lokationsdata er blevet brugt op til flere gange til at igangsætte militære operationer, der har kostet liv.

Så måske vil man bare hive en MAC adresse, og så sende nogle NAVY SEALS i hovedet på vedkommende der ejer telefonen...?

6
8. september 2016 kl. 13:10

Mit access point har slået AES kryptering til som standard med random sæt af bogstaver og tegn. Mig bekendt kræver det stadigvæk en ret stor serverpark for at dekryptere signalet via brute-force.

AES er godkendt af NSA .........

Det være sagt så er AES blevet til i en offentlig process hvor mange af verdens førende cryptoanalytikere har kigget den grundigt igennem og hvor hvem som helst har haft muligheden for at finde og offentliggøre svagheder.

Så AES er nok pt. det bedste bud på en cryptering som de fleste har sværest ved at bryde på den noble mmatematisk/datalogiske måde.

Men sandsynligheden for at et cryptosystem bliver angrebet på den noble matematiske måde er nok mindre end at man angriber andre svagheder i endepuntkerne, f.eks. inficerer en software opdatering til din wifi router eller lignende. Det er normalt langt nemmere og mere diskret.

5
8. september 2016 kl. 13:06

Så er jeg lidt mere roligt.

Mit access point har slået AES kryptering til som standard med random sæt af bogstaver og tegn. Mig bekendt kræver det stadigvæk en ret stor serverpark for at dekryptere signalet via brute-force.

Og så kommer vi ud i det klassiske dilemma: Kan det betale sig at dekryptere mit signal?

I min ydmyge mening? Nej. :-)

4
8. september 2016 kl. 13:02

Da jeg læste starten af artiklen læste jeg som at NSA i England kan lytte til mit signal i Danmark - blot ved at bruge en antenne?!

Det står ikke decideret i artiklen at de har en antenne i England som kan opfange dit Wifi-signal. Og det ville også være forkert at skrive det. Det er kun behandlingen af oplysningerne der foregår der.

Læser man originalartiklen (som jeg har snippet fra ovenfor), kan man se at de påstås at opfange wifi-signalerne via satelit, og at de så sidder i Menwith og dekoder signalerne. Så ikke noget med en super-antenne i England, der kan fange wifi fra den anden side af kloden :-)

3
8. september 2016 kl. 12:49

Nu har jeg ikke læst kilden, MEN:

Da jeg læste starten af artiklen læste jeg som at NSA i England kan lytte til mit signal i Danmark - blot ved at bruge en antenne?!

Og jeg som har problemer med at fanget mit WiFi signal - blot jeg går ud på terrassen.

I så fald er jeg vist lige dele voldsomt imponeret og voldsomt bange.

Alene på grund af at de kan se forskel på to personers WiFi signal i en tilfældig storby fra deres lyttepost i England.

2
8. september 2016 kl. 12:29

Det er ikke wifi men derimod TDMA VSAT, som radarerne på Menwith Hill og i særdeleshed på Ayios Nikolaos Station kan opsnappe.

Nå...

https://theintercept.com/2016/09/06/nsa-menwith-hill-targeted-killing-surveillance/

According to top-secret documents obtained by The Intercept from NSA whistleblower Edward Snowden, Menwith Hill has two main spying capabilities. The first is called FORNSAT, which uses powerful antennae contained within the golf ball-like domes to eavesdrop on communications as they are being beamed between foreign satellites. The second is called OVERHEAD, which uses U.S. government satellites orbiting above targeted countries to locate and monitor wireless communications on the ground below — such as cellphone calls and even <strong>WiFi traffic.</strong>