NSA spionerer via Angry Birds

28. januar 2014 kl. 09:555
Hvis du spiller Angry Birds eller bruger Google Maps, så er du et let offer for efterretningstjenesternes overvågning. Det viser nye afsløringer fra Edward Snowden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Smartphone-apps som det populære spil 'Angry Birds' er et værdifuldt overvågningsværktøj for både amerikanske NSA og britiske GCHQ. Det skriver The Guardian.

Applikationernes rolle i efterretningstjenesternes massive overvågning er den seneste af mange afsløringer bragt til veje af NSA-whistlebloweren Edward Snowden, og af lækkede dokumenter kan man læse, at der er rigeligt med informationer at hente i apps, der flittigt sender brugerens personlige oplysninger rundt på internettet.

Karakteren af data varierer fra beskedne ting som telefonmodel og skærmstørrelse til mere følsomme informationer som geografisk placering, køn og seksuel orientering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De lækkede dokumenter beskriver også, hvor meget information NSA kan få ud af en situation, hvor en person uploader et billede til et socialt medie via en mobilenhed.

Efterretningstjenesten kalder situationen "det perfekte scenarie", og ud over selve billedet kan NSA da også få både geografisk placering, telefonmodel, e-mail og venneliste. I mere udbytterige tilfælde kan NSA malke et sådant scenarie for oplysninger som alder, køn, nationalitet, etnicitet, civilstatus og uddannelsesniveau.

Af de fortrolige dokumenter kan man også læse, at GCHQ effektivt overvåger korttjenesten Google Maps, og at 'alle, der bruger Google Maps, i praksis arbejder for at forbedre GCHQ-systemet'.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. januar 2014 kl. 12:23

Søde rare Version2,

hvis I vil tages seriøse som et IT medie så skal I holde op med at bruge overskrifter som denne. Det har jo intet med Angry Birds at gøre, men mere at data fra diverse programmer kan bruges til at bygge en profil over interessante personer.

Jeg savner den tid hvor I var opsøgende og nysgerrige og ikke bare oversatte artikler uden nogen former for selvstændighed.

Hvem mener I selv er jeres målgruppe med denne artikel?

Mvh Søren

1
28. januar 2014 kl. 10:12

hvis den kan finde ud af min sexuelle orientering????..... Og hvis den kan - hvordan gør den så lige det? kan den "detektere" graden af "angryness" og holde det op mod en eller anden standard som kan vise om jeg er til den ene eller anden side? - Kære Version2 - jeg synes faktisk det ville være et KÆMPE scoop for jer hvis i brugte lidt tid på at finde ud af hvordan dælan den kan finde ud af det! :-) (og så har i mulighed for at spille angry birds i arbejdstiden!)

Så har i også lavet noget reelt journalistisk arbejde frem for bare at oversætte en amerikansk artikel. - det behøver man jo ikke journalister til. det kræver bare en der kan forstå noget engelsk.

2
28. januar 2014 kl. 10:57

Tingene er blandet lidt sammen i artiklen. Men hvis man kan koble logindata fra Angry Birds med konti fra Facebook, for eksempel via sammenfald af emailadresser, er det ikke svært at gætte seksuel orientering ud fra, hvem man er venner med og hvad man like'er.

3
28. januar 2014 kl. 11:46

nu skal du jo ikke ødelægge arbejdet for dem! ;) (og godt jeg så ikke er på facebook)