NSA deler metadata med Google-agtig søgemaskine

NSA bruger en søgemaskine til at tegne profiler af folk ved hjælp af enorme mængder metadata.

Når NSA skal dele metadata med andre amerikanske efterretningstjenester, sker det ved hjælp af en søgemaskine. Søgemaskinen kan søge mellem 850 milliarder registrerede telefonopkald, e-mails, chat-beskeder, telefoners geodata og en række andre typer metadata, skriver The Intercept.

Søgemaskinen går under navnet Icreach og bliver beskrevet som et Google-agtigt program. Icreach bliver brugt af hele det amerikanske efterretningsvæsen - blandt andre FBI, CIA og DEA.

Programmet er i stand til at tegne profiler af både amerikanske statsborgere og udlændinge ved hjælp af de store mængder metadata. Og der er ikke tale om data fra kendte lovovertrædere, men data, der hovedsagelig stammer fra lovlydige borgere.

Selvom Icreach ikke kan søge direkte i indholdet af samtaler og e-mails, er det muligt at danne sig en nøjagtig profil af en persons kommunikationsmønster. Søgemaskinen kan nemlig tegne et kort over, hvem der har kommunikeret med hvem, hvor og hvornår.

Det kommer næppe som en nyhed for nogen, at efterretningsvæsener deler data med hinanden, men det er første gang, at offentligheden får indsigt i, hvordan det reelt sker, og i, hvor stort et omfang NSA deler metadata.

Illustration: firstlook.org
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere