NRK-data afslører højtrangerende personale i militæret: Norsk Datatilsyn går ind i sagen

Illustration: Rawf8, BigStock
NRK har købt data fra 140.000 enheder gennem virksomheden Tamoco. Det har i de sidste par uger ledt til afsløringer om både sygehusvæsenet og militæret. Det har fået Datatilsynet i Norge til at starte en undersøgelse af Tamoco.

NRK har i løbet af den seneste uge vist, hvordan data købt fra den London-baserede virksomhed Tamoco, kan bruges til at spore ejernes færden.

Datatilsynet i Norge har valgt at gå ind i sagen og vil nu undersøge selskabet Tamoco. Det skriver NRK.

Sektionschef i Datatilsynet Tobias Judin udtaler til NRK, at sagen er ’meget alvorlig’ og ’groft og krænkende’ for dem, der har fået købt deres data.

Læs også: Data fra 8.500 enheder afslører patienter på norske sygehuse

Tamoco har ikke villet deltage i interviews eller komme med udtalelser til NRK i forbindelse med artiklerne.

Sidste uge blev det påvist, hvordan den data, man har købt for 35.000 norske kroner, kan bruges til at se, hvordan enheder bevæger sig på hospitaler og krisecentre. Enheder, der tilhører både personale, indlagte og besøgende.

Militærpersonale afsløret af

Nu er turen så kommet til militæret. Det norske public service-medie har nemlig fundet frem til flere højtrangerende militæransatte, der har adgang til områder og viden, der er meget sårbare for det norske militær. Blandt andet eliteenheder og efterretningstjeneste.

Deres færden er blevet sammenholdt med de nationalt definerede forbuds-zoner, der er beskyttet mod overvågning og kortlægning af hensyn til rigets sikkerhed.

Læs også: NORDEFCO, CFCS, Rigspolitiet og vores pivåbne it-dør …

Dataene afslører, hvilke baser de har befundet sig på, og hvornår de har været der.

For at finde identiteten på militær-personalet, har man kigget på, hvor enhederne især befandt sig om natten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bjarne Nielsen

Hvor mange her er overraskede over, hvor nemt det er at reidentificere ud fra positionsdata? Og hvor billigt det er at erhverve dem?

Fra NRK artiklen (om militærfolkene):

I dataene NRK har kjøpt finnes det ingen navn eller telefonnummer, men en unik identitet for hver mobil.

Mao. pseudonymitet.

Et datasæt bliver ikke anonymt af, at man vasker det for direkte identifikatorer, som f.eks. navn og telefonnummer. Hvad vi går og gør (adfærdsdata) er langt mere identificerende end det, som vi eller andre går og kalder os.

PS:

Informasjonen stammer fra apper nordmenn har installert.

(min fremhævning) - smart-phones virker mere og mere som en dum ide.

  • 7
  • 0
#2 Kristian Klausen

The New York Times kørte en artikel med samme tema i december måned, hvilket bl.a. afstedkom en del diskussion på HN. Men det er da glædeligt at NRK har sat fokus på det, måske der rent faktisk sker noget nu.

Man sidder dog tilbage med spørgsmålet: Hvilke apps er det der sladre? Hvortil svaret nok er, at det er en masse forskellige apps. Man kan i hvert fald tjene okay på at sladre (hvis man har nok brugere), og hvilken udvikler vil ikke tjene lidt ekstra penge? (brugerne er jo "ligeglade")

Der var også en sag for nogle år siden med fitness appen Strava, hvor man kunne lure hvordan bl.a. militærbaser var opbygget, ved at kigge på bevægelsesmønstrene.

PS: NRK artikel er også blevet diskuteret på HN, hvis folk savner lidt flere indspark.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere