Ventetid foran en computer, der booter, er spild af tid, så det må kunne skæres ned til to minutter.
Sådan lød det sidste år fra Novozymes til Siemens, som leverer infrastruktur og it-drift til enzymfirmaet, og sammen gik parterne i gang med at rydde op i start-scripts og andre tidsrøvere, når computeren om morgenen bliver tændt.
Men målet på to minutter for en ny computer blev aldrig nået, og nu er projektet sat lidt i bero.
»Vi har bragt nye maskiner ned til 3-4 minutter fra power on til første mail, og det er ikke så godt, som vi havde håbet på. Det var en sværere nød at knække, end vi regnede med. Men det er stadig en forbedring,« siger Anders Brøns Petersen, direktør for Novozymes' it-afdeling.
Siden projektet begyndte, er gennemsnitstiden for opstart skåret ned med 40 sekunder for firmaets 5.000 ansatte.
Problemet var, at de lavthængende frugter ikke rakte langt nok, og så begyndte det at blive for voldsomt et projekt, når det ikke var inkluderet i den oprindelige kontrakt med Siemens.
»Vi nåede til det niveau, hvor vi gjorde det, som ikke var for økonomisk smertefuldt for os. Men skulle vi et niveau længere op, ville det koste for meget. Det var begrænset, hvad leverandøren var forpligtet til,« fortæller it-direktøren.
Når Novozymes skal udbyde kontrakten på it-drift igen, vil kort opstartstid derfor være blandt kravene til leverandøren.
»Det var ikke noget, vi tænkte på, da vi indgik aftalen for tre år siden. Men når vi i løbet af 2010 går i udbud igen, vil vi have fokus på det,« siger Anders Brøns Petersen.
Samtidigt har Novozymes besluttet sig for at opgradere fra XP til Windows 7 i løbet af 2011. Derfor ville det være tosset at bruge for mange resurser på den gamle installation lige nu.
»Så er det bedre at spare på kræfterne og optimere Windows 7-installationen til at starte hurtigt, når vi når dertil,« siger Anders Brøns Petersen.
Som en del af kampen mod ventetiden, installerede Novozymes et script, der målte boot-tiden på alle computere hver gang og sendte en rapport tilbage. Dermed kunne it-folkene finde frem til dem, der var ekstra hårdt ramt.
»Der findes mennesker med en god tålmodighed, som ikke klager, selvom det tager ti minutter. Men undervejs har vi proaktivt kunnet fange dem, der sad med en rigtig dårlig oplevelse, og hjælpe. De har måske haft en uheldig konfiguration,« siger han.
Ifølge en undersøgelse, som TDC har stået bag, venter danskerne i gennemsnit fem minutter hver dag på at computeren bliver klar. Det svarer til 20.000 fuldtidsstillinger på landsplan, hvis ventetiden regnes som spildtid.