Novozymes i krig mod lang opstartstid

Højst to minutter fra tænding til computeren er klar til brug. Novozymes har med dette krav givet it-leverandøren sved på panden, men fordelene ved at arbejde med opstartstiden giver pote på mange områder.

Hente kaffe. Lidt kontorsladder. Læse avis. Og stadig er computeren ikke klar til brug. Det er en velkendt start på arbejdsdagen mange steder, men hos enzymproducenten Novozymes er der erklæret krig mod alenlange opstartstider.

Fra powerknappen trykkes ind, til maskinen er helt klar til brug, må der højst gå to minutter på en almindeligt konfigureret, ny computer, har firmaets it-ansvarlige besluttet. Ældre maskiner vil dog i sagens natur kunne være langsommere.

»It må ikke føles som en hindring. Hvis det tager fem minutter at komme i gang med arbejdet, så starter alle med en dårlig it-oplevelse hver dag. It skal i stedet ses som en service,« forklarer Anders Brøns Petersen, der er direktør for Novozymes' it-afdeling.

Ingen forståelse hos leverandøren

At spare nogle minutter for hver af Novozymes' mange tusinde ansatte med computer lyder måske som en forholdsvis enkel idé at sælge. Men forståelsen for, at det var et væsentligt problem at arbejde med, var der ikke fra starten hos leverandøren, Siemens IT Solutions and Services, fortæller Anders Brøns Petersen.

»Forståelsen var sådan 'hvad betyder fem minutter ud af en hel arbejdsdag'. Så det har været op ad bakke at få ændret indstillingen til, at opstartstiden er en væsentlig del af brugeroplevelsen,« siger it-direktøren.

Da projektet med at bringe opstartstiden ned blev startet for et års tid siden, gik Siemens og Novozymes i gang med at gennemgå proceduren nøje. Men udover at luge ud i unødvendige processer, bragte hovedrengøringen også andre fordele med sig.

»Udover selve startup-proceduren fandt vi en mængde ting, der kunne være bedre. For eksempel sikkerheds-settings og policies, og hele den måde, vi driver vores startup-script,« forklarer Anders Brøns Petersen.

I det hele taget har det været sundt at anskue it-systemerne fra den vinkel, for det gør også maskinerne hurtigere at arbejde på resten af arbejdsdagen.

»Når du ser på boot-tiden, kan du ikke undgå også at fokusere på performance generelt. Det er en meget håndgribelig måde at få fat i systemets performance på,« siger han.

Script måler opstartstid

Undervejs er computerne også blevet udstyret med et lille script, der dagligt måler opstartstiden hos alle. Det betyder, at it-folkene kan holde øje med, om der sker ændringer i den forkerte retning, og automatisk sende en mail ud til brugeren, der giver besked om ændringen.

»Så kan de kontakte support, hvis de har problemer. På den måde kan vi give dem bedre vejledning og fange, hvis de har installeret noget, der driver opstartstiden op og giver en dårligere brugeroplevelse,« siger it-direktøren.

På de computere, hvor brugeren selv kan installere løs, er det selvfølgeligt svært at garantere en kort boot-tid.

»Vi er ikke særlig stalinistiske med, hvad folk lægger på, så det er lidt af en udfordring. Men så må vi måle på en basis-installation og så fortælle, at hvad der kommer på derudover er deres eget valg,« siger Anders Brøns Petersen.

Lidt hovedregning viser, at et par minutter sparet hver dag for alle computerbrugerne i firmaet hurtigt kan løbe op i gode besparelser i arbejdstid. Men det har ikke været motivationen for at sætte fokus på opstarten, lyder det fra Anders Brøns Petersen.

»Det er ikke en kosteffektivisering. Det handler om at få en bedre brugeroplevelse og fjerne nogle daglige frustrationer. Men vi har sat et relativt ambitiøst mål, og selvom vi er nået langt, er vi ikke i land endnu,« siger it-direktøren, der regner med at opstartstiden på to minutter er nået inden for et par måneder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Hvis man nu bad clienten om at sove i stedet for at lave rigtig nedlukning og bagefter opstart, så ville det gå MEGET hurtigere. Min mac vågner fx. på få sekunder fra sleep.

Eller hvis de nu brugte tyndere klienter i stedet for en fed windows på hvert bord.

Endelig så kunne de jo også bare sætte bios op til at tænde maskinen lidt før medarbejderen møder på arbejde, så er den parat når den skal bruges.

 • 0
 • 0
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er et længe tiltrængt fremskridt at IT kunder begynder at stille funktionalitetskrav som disse, istedet for blindt at finde sig I at "sådan er det bare" holdningen fra dagens defakto monopol.

Bravo Novozymes!

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#3 Jørgen Henningsen

»Forståelsen var sådan ’hvad betyder fem minutter ud af en hel arbejdsdag’. Så det har været op ad bakke at få ændret indstillingen til, at opstartstiden er en væsentlig del af brugeroplevelsen,« siger it-direktøren.

Opstartstiden er jo bare een responstid, som er let at måle. Generelt lange responstider dræber simpelthen kreativiteten og produktiviteten.

Der er meget focus på 3d brugerflader og ribbon menuer og andet smart pynt. Det nytter bare ikke hvis man skal vente i sekunder fra man trykker på en knap til der sker noget.

 • 0
 • 0
#4 Morten K. Thomsen

Endelig så kunne de jo også bare sætte bios op til at tænde maskinen lidt før medarbejderen møder på arbejde, så er den parat når den skal bruges.

...hvilket fik mig til at tænke på et system, der var koblet op på husets adgangskontrolsystem. Når medarbejderen bipper sig ind gennem hoveddøren om morgenen, sendes besked til computeren om at tænde (Wake-on-LAN). På den måde er man ikke låst til faste mødetider.

 • 0
 • 0
#6 Jan Keller Catalan

Tjah - det meste af min opstartstid går fra jeg logger ind og til Windows er startet ordentligt op (sammen med Outlook, browser, IDE og hvad jeg ellers bruger i mit arbejde).

Jeg vil ikke tro, vores it afdeling ville bryde sig om, at maskinerne startede [i]og loggede ind[/i] automatisk.

For ikke at snakke om det besværlige i at starte en computer op automatisk, hvis jeg har den i tasken på skulderen.

 • 0
 • 0
#7 Michael Coene

Det som er mest irriterende er at man skal være tilstede 2 gange. Første gang til at tænde for l*rtet (glem wake on Lan, vi skal indtaste harddisk password), og efter 2 minutter skal jeg komme tilbage til at logge på, og så går der IGEN 2 minutter inden jeg kan lave noget. Det betyder jeg kan ikke bare tænde og gå at snakke med kollegaerne eller drikke kaffe. Kan logon ikke flyttes helt til starten eller helt til enden af opstart proceduren?

 • 0
 • 0
#10 Niels Jensen

Dvs. det meste foregår efter login. Hvilket også er grunden til at jeg ikke gider slukke for den når jeg går hjem. Sommetider sætter jeg den bare til sleep mode. Så bliver den godt nok kastet af netværks drevene, men det er ikke noget en lille batch fil ikke kan klare.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere