Novell: Virtuelle applikationer kunne løse sygehuses IE-konflikt

Sundhedsstyrelsens system til sagsbehandling af fejl på sygehusene kræver en nyere udgave af Internet Explorer, men sygehusene holder fast i Internet Explorer 6. Virtualisering kunne let løse konflikten, mener Novell.

Den bedagede browser Internet Explorer 6 spøger stadig på danske sygehuse, og det giver problemer for et nyt it-system, som skal bruges til at forhindre fejlbehandlinger. Men virtualisering af individuelle applikationer kunne løse problemet.

Det mener i hvert fald it-leverandøren Novell, som nu har taget kontakt til Sundhedsstyrelsen for at foreslå selskabets Xenworks Virtual Applications som et bud på en hurtig løsning.

»Sådan som problemet er blevet præsenteret, så vil det være 'piece of cake' at løse det. Jeg ved godt, det er en floskel, men her kunne det vise sig at være sandt,« siger senior systems engineer Flemming Steensgaard fra Novell Danmark til Version2.

Problemet ligger i en konflikt mellem forskellige udgaver af Internet Explorer og det nye system Dansk Patientsikkerhedsdatabase 2, som er udviklet af CSC Scandihealth for Sundhedsstyrelsen.

**Læs også **CSC sender IE6-aben videre: Sundhedsstyrelsen har fået, hvad de bad om.

Det nye system kræver en nyere browser. Det vil konkret sige, at systemet er designet til at fungere med Internet Explorer 7 eller nyere eller med Firefox 3. Imidlertid anvender mange sygehuse fortsat Internet Explorer 6.

Den oplagte mulighed er derfor at anvende Firefox ved siden af Internet Explorer 6, men hvis det ikke kan lade sig gøre på grund af eksempelvis it-politikken, så er det muligt at køre flere udgaver af Internet Explorer på den samme pc.

»Vi har faktisk snakket med Region Hovedstaden i forbindelse med nogle røntgensystemer, som er afhængige af Internet Explorer 6, og vi har også snakket med kommuner omkring KMD-applikationer. Vi har tonsvis af kunder i USA, men troede ikke, det var et problem i Danmark,« siger Flemming Steensgaard.

Novells Xenworks Virtual Applications gør det muligt at konfigurere en enkelt applikation og pakke det hele i en kørbar programfil, som kan afvikles på pc'en, uden det er nødvendigt at installere noget. På den måde kan man køre en virtuel Internet Explorer 7 eller 8 på en pc, hvor Internet Explorer 6 ellers er installeret som standardbrowser.

Selve applikationen kan konfigureres med eksempelvis forskellige plugins som Adobe Flash eller bestemte ActiveX-komponenter. Når selve den virtuelle applikation kører, vil den opføre sig som en almindelig Windows-applikation.

Det er blandt andet blevet brugt på skoler, hvor eleverne medbringer deres egne bærbare pc'er. I stedet for, at skolen skal installere software på elevernes pc'er, så kan eleverne få en kørbar virtuel applikation, som kan afvikles uden installation.

Novells løsningsforslag er dog ingen gratis løsning på problemet med Sundhedsstyrelsens system, da der skal betales en licens enten per bruger eller per maskine og eventuelt begrænset for en tidsperiode.

Men Flemming Steensgaard påpeger, at løsningen kan være langt billigere, end hvis man skal lave gamle webapplikationer om, så de er kompatible med nyere browsere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Esben Nielsen

Den simple, realistiske løsning:

Brug Firefox, Chrome eller andet (tidlige foreslået her på version2).

Men i realiteten falder det hele tilbage på Microsoft, som ikke kan finde ud af at lave så, man kan have flere versioner af IE på én gang. Men, hvis folk "truer" med at bruge en helt anden browser, fikser de det måske...

 • 0
 • 0
#2 Thomas Bøge

Der findes en række applikations-virtualiseringssoftware, der kan løse problemet. Vi i ITX har mange års erfaring med Microsoft App-v (tidligere softgrid), og en af de ting vi har taget med til salgsmøder har gerne været en demonstration af forskellige stykker sw i forskellige versioner der kørte samtidig på den samme maskine. Det kunne f.eks. være Office eller Internet Explorer med forskellige konfigurationer og plugins.

Licensstrukturen og pris er, som alt andet Microsoft, en jungle. Hvis man benytter RDS CAL'er er App-V inklusiv, og der vil ikke være yderligere licensomkostninger. Hvis man i stedet skal afvikle applikationerne direkte på workstations eller laptops, skal man have MS DOP, der i sig selv er meget billig, men kræver, at man først anskaffer sig SA på operativsystemet. Har sygehusene allerede SA på deres Windows OS eller benytter RDS CAL'er er det altså en minimal ekstraomkostning for at komme igang med noget softwarevirtualisering.

 • 0
 • 0
#3 Flemming Steensgaard

ZENworks Application Virtualization kræver ingen agenter, ingen specielle licensformer, ingen backend servere - enhver der får fat i den virtuelle application kan afvikle den. Samtidig er den virtuelle applikation en ægte Windows applikation når den afvikles og kan integreres til "andet" - stadig uden at der installeres noget på den enkelte PC - nå ja, på Windows 2000, XP, Vista og Windows 7

 • 0
 • 0
#6 Flemming Steensgaard

I har ret alle sammen. jeg arbejder for Novell - Jeg elsker Linux (især SuSE) men som problemet er beskrevet kan jeg forestille mig at man ikke er interesseret i at sætte terminal servere op til de rigtig mange maskiner der er omfattet eller at lave nogen større ændringer på de eksisterende maskiner, som jo trods alt virker idag og udfører et job. Det er jo det "nye" der ikke kan virke i det eksisterende miljø

 • 0
 • 0
#8 Christian Schmidt Blogger

Den oplagte mulighed er derfor at anvende Firefox ved siden af Internet Explorer 6, men hvis det ikke kan lade sig gøre på grund af eksempelvis it-politikken, så er det muligt at køre flere udgaver af Internet Explorer på den samme pc.

En anden mulighed var at justere sin it-politik.

Det er beskæmmende så tit, jeg oplever, hvordan en it-politik står i vejen for en teknisk god løsning, så resultatet i stedet bliver en klytløsning, der måske nok følger it-politikkens bogstav men ikke ligefrem dens ånd (eller almindelig sund fornuft).

 • 0
 • 0
#10 Michael Falstrup

Enig, jeg kan så bare undre mig over, hvorfor leverandører af systemer, der er web baseret ALTID KUN udvikler til IE. Verden ser meget anderledes ud og IE er ikke længere så toneangivende som den engang har været.

Jeg er klar over, at det er en kundespecifik opgave som har stillet kravet om IE, men web udvikling, der ikke understøtter W3C standarderne og de mest brugte browsere der bruges, er for userøst.

 • 0
 • 0
#12 Claus E. Thorsen

Region Hovedstadens projekt 'Effektiv systemadgang' aftester denne type produkter (og der er flere udbydere). Ud over browser uafhængighed er der også gevinster eksempelvis lettelse af applikations distribution samt at undgå dll-konflikter. Løsningen er cool, men produkterne koster KASSEN!

'Effektiv systemadgang' har i øvrigt til formål at fjerne spildtid og sikre en langt bedre oplevelse af it for det kliniske personale.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere