Norske soldater hacket i Afghanistan

14. november 2011 kl. 12:02
En "organiseret tjeneste" fik i 2008 adgang til norske soldaters it-systemer i Afghanistan. Trods cyberangrebet valgte det norske forsvar at fortsætte med at bruge systemerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Cyberkrig er mere end angreb på et lands it-infrastruktur. Det kan Norge skrive under på.

For i 2008 blev det norske militærs it-systemer for de udsendte soldater i Afghanistan hacket så grundigt, at der var fri adgang til de operative informations- og kommunikationssystemer. Det skriver Digi.no.

Oplysningerne kommer frem nu, idet oberstløjtnant Roger Johnsen fra det norske forsvar havde dem med i et indlæg på den såkaldte Paranoia-sikkerhedskonference torsdag i uge 45.

»I 2008 skete det, som jeg regner for det hidtil alvorligste cyberangreb på det norske forsvar. Hemmelige systemer i Ghormach blev infiltreret. De havde direkte adgang ind i systemerne,« citerer it-mediet Roger Johnsen for at sige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Digi.no's oplysninger fortsatte det norske forsvar med at bruge it-systemerme vel vidende, at de var blevet hacket. Der var simpelthen ikke noget alternativ

»Fordi de var operativt vitale. Det er det vigtigste. Det var helt nødvendig for os at bruge systemer for at kunne gennemføre operationene som forudsat i Afghanistan. Det handler om at vurdere risikoen ved at have modstanderen til stede i systemet kontra den militæroperative fordel ved at bruge systemerne,« siger Roger Johnsen til digi.no.

Roger Johnsen ønsker ikke at gå i detaljer med, hvordan angrebet blev udført, men bekræfter, at bagmændene tilhører en "organiseret tjeneste".

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger