Norsk vejdirektorat vil styrke brugen af vejdata med bedre API'er

Tung it-arkitektur skal moderniseres hos det norske vejdirektorat. Desuden skal adgangen til vejdata fra 3. partsleverandører forbedres.

Inden for to år bliver det teknisk nemmere at få adgang til data i den norske vejdatabase, NVDB, med historik og fakta om alle norske veje. Det sker ved at forbedre grænseflader eller API'erne i et it-drifts og udviklingsprojekt.

Dermed følger den norske myndigheder trop på en tendens med at åbne offentlige data med - gode - API'er, som også er set herhjemme hos DSB og Danmarks Statistik.

Projektet i Norge er beskrevet i en artikel på digi.no i forbindelse med, at Statens vegvesen har indgået en aftale om drift og videreudvikling af Nasjonal vegdatabank, NVDB.

NVDB blev etableret i 1987 og har siden været videreudviklet. Nå står løsningen foran en omfattende modernisering.

Videreudvikling af API'er er en central del af it-udviklingen.

»Løsningen har en del tung arkitektur, fordi den blev udviklet for længe siden. For at gøre data lettere tilgængelig, samt forenkle løsningen, ønsker vi at gøre APIer tilgængelige, som også kan skrive til databasen. De omkringliggende fagsystemer og andre aktører i markedet skal kunne koble sig på og hente data fra REST-baserede grænseflader,« fortæller IKT fagleder Bjørn Roar Eriksen til digi.no. (REpresentational State Transfer, red.)

Målet er en endnu større anvendes af vejdata i kommuner, amter, konsulenter og entreprenører.

»Data er afgørende for vegvesenets beregninger af eksempelvis budgetter og som kontraktgrundlag og til tredjepart gennem snitfladespecifikationer (API'er),« siger Bjørn Roar Eriksen til digi.no.

Nu skal der moderniseres

Den nye driftsaftale er indgået med det Oslo-baserede softwarehus Kantega, som med underleverandørerne Triona og Vianova, skal videreudvikle og drifte løsningen de kommende år.

Kontrakten har en værdi på 75 80 millioner norske kroner. Leverancerne strækker sig over to år med en option på op til to yderligere år.

For de ansatte i Kantega med cirka et hundrede medarbejdere og en årsomsætning på godt 100 millioner kroner, er kontrakten angiveligt en betydelig sejr.

Andre område, som kontrakten omfatter, er at udvikle flere datafangstmetoder, hvor Vegvesenet blandt vil undersøge anvendelsen af droneteknologi og bilen som sensor, oplyser fagleder Eriksen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Kommentarer (0)

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 15:06

Welcome to Free course to learn about the combined power of Alteryx and Qlik!

Affecto invites to a free course, where we want to share our knowledge of this self-service analysis platform together with the power of Qlik.
20. apr 2017

Robotics Process Automation (RPA) changes the way organizations think about and perform work at a reduced cost, higher efficiency and greater productivity

Join us for this exiting seminar, which Affecto hosts with our business partner SmartRPA May 3rd, 2017 at 13.00 in Copenhagen.
30. mar 2017