Norsk vejdirektorat vil styrke brugen af vejdata med bedre API'er

Norge
Tung it-arkitektur skal moderniseres hos det norske vejdirektorat. Desuden skal adgangen til vejdata fra 3. partsleverandører forbedres.

Inden for to år bliver det teknisk nemmere at få adgang til data i den norske vejdatabase, NVDB, med historik og fakta om alle norske veje. Det sker ved at forbedre grænseflader eller API'erne i et it-drifts og udviklingsprojekt.

Dermed følger den norske myndigheder trop på en tendens med at åbne offentlige data med - gode - API'er, som også er set herhjemme hos DSB og Danmarks Statistik.

Projektet i Norge er beskrevet i en artikel på digi.no i forbindelse med, at Statens vegvesen har indgået en aftale om drift og videreudvikling af Nasjonal vegdatabank, NVDB.

NVDB blev etableret i 1987 og har siden været videreudviklet. Nå står løsningen foran en omfattende modernisering.

Videreudvikling af API'er er en central del af it-udviklingen.

»Løsningen har en del tung arkitektur, fordi den blev udviklet for længe siden. For at gøre data lettere tilgængelig, samt forenkle løsningen, ønsker vi at gøre APIer tilgængelige, som også kan skrive til databasen. De omkringliggende fagsystemer og andre aktører i markedet skal kunne koble sig på og hente data fra REST-baserede grænseflader,« fortæller IKT fagleder Bjørn Roar Eriksen til digi.no. (REpresentational State Transfer, red.)

Målet er en endnu større anvendes af vejdata i kommuner, amter, konsulenter og entreprenører.

»Data er afgørende for vegvesenets beregninger af eksempelvis budgetter og som kontraktgrundlag og til tredjepart gennem snitfladespecifikationer (API'er),« siger Bjørn Roar Eriksen til digi.no.

Nu skal der moderniseres

Den nye driftsaftale er indgået med det Oslo-baserede softwarehus Kantega, som med underleverandørerne Triona og Vianova, skal videreudvikle og drifte løsningen de kommende år.

Kontrakten har en værdi på 75 80 millioner norske kroner. Leverancerne strækker sig over to år med en option på op til to yderligere år.

For de ansatte i Kantega med cirka et hundrede medarbejdere og en årsomsætning på godt 100 millioner kroner, er kontrakten angiveligt en betydelig sejr.

Andre område, som kontrakten omfatter, er at udvikle flere datafangstmetoder, hvor Vegvesenet blandt vil undersøge anvendelsen af droneteknologi og bilen som sensor, oplyser fagleder Eriksen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Affecto Denmark reaches highest Microsoft Partner level

Affecto Denmark, a leading provider of data-driven solutions, has reached the highest level in the Microsoft partner ecosystem: Managed Partner.
22. jun 2017

Innovate your business with Affecto's IoT Explorer Kit

Are you unsure if Internet of Things fits your business strategy?
31. maj 2017

Big Data Lake Summit: Fast and Trusted Insights

If you want to outpace, outsmart and outperform your competition in a digital world, you need trusted data that can be turned into actionable business insights at speed.
24. apr 2017