Norsk vejdirektorat vil styrke brugen af vejdata med bedre API'er

Tung it-arkitektur skal moderniseres hos det norske vejdirektorat. Desuden skal adgangen til vejdata fra 3. partsleverandører forbedres.

Inden for to år bliver det teknisk nemmere at få adgang til data i den norske vejdatabase, NVDB, med historik og fakta om alle norske veje. Det sker ved at forbedre grænseflader eller API'erne i et it-drifts og udviklingsprojekt.

Dermed følger den norske myndigheder trop på en tendens med at åbne offentlige data med - gode - API'er, som også er set herhjemme hos DSB og Danmarks Statistik.

Projektet i Norge er beskrevet i en artikel på digi.no i forbindelse med, at Statens vegvesen har indgået en aftale om drift og videreudvikling af Nasjonal vegdatabank, NVDB.

NVDB blev etableret i 1987 og har siden været videreudviklet. Nå står løsningen foran en omfattende modernisering.

Videreudvikling af API'er er en central del af it-udviklingen.

»Løsningen har en del tung arkitektur, fordi den blev udviklet for længe siden. For at gøre data lettere tilgængelig, samt forenkle løsningen, ønsker vi at gøre APIer tilgængelige, som også kan skrive til databasen. De omkringliggende fagsystemer og andre aktører i markedet skal kunne koble sig på og hente data fra REST-baserede grænseflader,« fortæller IKT fagleder Bjørn Roar Eriksen til digi.no. (REpresentational State Transfer, red.)

Målet er en endnu større anvendes af vejdata i kommuner, amter, konsulenter og entreprenører.

»Data er afgørende for vegvesenets beregninger af eksempelvis budgetter og som kontraktgrundlag og til tredjepart gennem snitfladespecifikationer (API'er),« siger Bjørn Roar Eriksen til digi.no.

Nu skal der moderniseres

Den nye driftsaftale er indgået med det Oslo-baserede softwarehus Kantega, som med underleverandørerne Triona og Vianova, skal videreudvikle og drifte løsningen de kommende år.

Kontrakten har en værdi på 75 80 millioner norske kroner. Leverancerne strækker sig over to år med en option på op til to yderligere år.

For de ansatte i Kantega med cirka et hundrede medarbejdere og en årsomsætning på godt 100 millioner kroner, er kontrakten angiveligt en betydelig sejr.

Andre område, som kontrakten omfatter, er at udvikle flere datafangstmetoder, hvor Vegvesenet blandt vil undersøge anvendelsen af droneteknologi og bilen som sensor, oplyser fagleder Eriksen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017