Norsk tv ligger som torrent i HD ? dansk net-tv halter bagefter

10 kommentarer.  Hop til debatten
De svenske og norske licensbetalere bliver forkælet med net-tv i forhold til danskerne. Norsk national-tv lægger nu programmer i high definition ud til download via bit-torrent-tjenester.
25. marts 2009 kl. 14:55
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Misser svenskerne et afsnit af deres favorit-tv-show, kan de meget nemt få det at se i god kvalitet via nettet. Og nordmændene er endnu bedre stillet ? de kan nu hente nogle programserier i High Definition-kvalitet via fildelingsteknologien bittorrent, allerede inden programmet er sendt.

I Danmark får licensyderne serveret en noget gennemsnitlig og halvsløv tv-kvalitet, hvis bruger Windows, da DR som standard afspiller via Windows Media Player. Mac- og Linux-brugere må nøjes med en nødløsning, der kun kan ses i en skramlet kvalitet på 250 kilobit/sekund.

Vurderingen kommer fra Steven Snedker, webudvikler og konsulent, der dykkede ned i net-tv-junglen, da han skulle levere en video-løsning til webavisen journalisten.dk.

»Den ultimative løsning er jo det, Norsk Rikskringkastning bruger, med HD-udsendelser lagt ud som torrents. Det drejer sig om måske 5 gigabyte data for en udsendelse, og det ville koste dem cirka fem kroner pr. seer, hvis de selv skulle streame det. Men i stedet lader de folk selv betale for internetkapaciteten og kan bruge deres penge på at producere godt indhold,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

NRK har siden januar 2008 lagt naturprogrammet Nordkalotten ud til download, og nu introducerer den nationale tv-station en programserie om teknologi, hvor net-seerne får HD-udgaven i hænderne allerede inden programmet er løbet over skærmen, skriver Teknisk Ukeblad.

Forsøget med som den første store tv-station i verden at distribuere tv-programmer via torrents har været en succes med i alt 150.000 downloads, fortæller Steven Snedker, der dog ikke kan anbefale indholdet i programmet Nordkalotten til andre end nordmænd med stærk hjemve.

I alt har det kostet NRK 1.700 norske kroner at distribuere de anslået 750 terabyte data.

Svenskere satser proprietært

Sveriges Television, SVT, har valgt en anden tilgang og bruger Move Networks som leverandør. Denne løsning giver en lynhurtig streaming af tv-billeder i høj kvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er hverken Flash eller Quicktime, men noget proprietært snask. Interfacet er lækkert, det er i HD, og det går hurtigt. Move Networks er gode til at splitte indholdet op på servere over hele verden,« siger Steven Snedker og tilføjer, at også store amerikanske tv-stationer som Fox og ABC bruger denne løsning. Move Networks er dog ikke en specielt billig måde at sende net-tv på, vurderer han.

Firmaet er i øvrigt støttet af Microsoft, ifølge Steven Snedker for at stække udbredelsen af Flash.

»Så sammen med deres egen Silverlight spiller de på to heste, som ikke er Flash,« siger han og ærgrer sig lidt over, at det er nødvendigt for svenskerne at installere et ekstra plugin, når nu Flash kan vise H.264-video i høj kvalitet.

Dansk tv i dårlig kvalitet på Mac og Linux

Tilbage i Danmark lægger DR en hel del tv ud på nettet, via en Windows Media Player-løsning. Her er det ikke muligt at se tv i High Definition-kvalitet, og bruger man en Mac eller Linux, må man nøjes med den mest skrabede kvalitet.

Steven Snedker nøjes med at rose mulighederne for at downloade podcasts fra DR's radiokanaler som mp3-filer og nævner det barokke i, at man skal søge andre steder hen end DR's webside, hvis man vil se tv-programmer fra DR i god kvalitet.

»Nogle klip fra sidste års X-factor blev jo set på Youtube 2,5 millioner gange, og det kom DR selv ikke i nærheden af. For hvis man vil se tv nemt og i god kvalitet, skal man gå til amatørerne, der optager fra deres tv-signal og lægger det på nettet, ikke til kilden selv,« mener Steven Snedker.

Hvis han fik lov at bestemme over DR's net-tv-tilbud, ville han gå torrent-vejen, som de er begyndt på i Norge, bare med alle programmerne.

»Jeg ville sige, at nu har seerne eddermame betalt mange penge i licens, så nu skal de have noget for pengene, og så lægge alle afsnittene af Sommer og alle de andre programmer ud til download. Men så ville jeg blive fyret med det samme, for så forsvandt en stor del af dvd-salget,« vurderer han.

Som eksempel nævner han, at der er solgt to millioner dvd'er med Matador trods en hel del genudsendelser.

»Det har DR og de medvirkende tjent gode penge på. Men hvis man havde lagt det ud på den behagelige Nordkalotten-måde via torrents, så kan man nok ikke forvente, at folk køber dvd'erne længere,« siger Steven Snedker.

Prøv tjenesterne fra norsk og svensk tv via fanen 'eksterne links' - og skriv din vurdering i debatten.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den ons, 03/25/2009 - 16:39

Hvad er det der gør at jeg skal betale for et produkt mere end een gang, og ovenikøbet er tvunget til at købe et andet blot for at kunne anvende det første i nogenlunde tålelig kvalitet ?

DR må have nogle meget tætte bånd til Microsoft, for deres måde at distribuere video som Public Broadcast station, stinker af dødt svin!

2
25. marts 2009 kl. 16:53

Er DR jo klart nr 1 når det gælder om at kradse licens penge ind og bygge koncertsale ;-)

3
25. marts 2009 kl. 18:16

men jeg er måske ikke helt enig i stevens antagelser. Det er ganske vist rigtigt at bagkataloget er temmelig dårligt, men går man en tur i deres betalab så får man egentlig 1mbit h.264 og dermed en ok acceptabel kvalitet.http://www.dr.dk/betalab/Projekter/H.264.htm

Men jeg er også meget imod at de bruger windows media formater til at skulle levere information til HELE den danske befolkning. det er ret forkasteligt. Der så jeg også hellere en ordentlig h.264 som de arbejder med nu i live tv-udgaverne, der kan det i det mindste køre i vlc og dermed stort set platformuafhængigt.

5
25. marts 2009 kl. 22:16

Jeg kan ikke rigtig forstå DRs satsning på streaming TV. Jeg kan godt forstå at de gerne vil have det til at fungere - men de virker til at have en lettere skizofren udviklingsafdeling, måske pga problemer med ophavsret og lignende.

  1. For ikke windows brugere har de en åben beta-test af h.264 kørendehttp://www.dr.dk/betalab/Projekter/...

DR har været igang med deres betatest i RIGTIG lang tid - og jeg synes at der er sørgeligt at der ikke sker mere. Vi har ikke rigtig kabelantenne og har forsøgt at bruge denne løsning gennem vlc (hvor det er pænt ustabilt, selvom vi har en hurtig forbindelse) og quicktime, som lider af de samme problemer bortset fra at den også forvrænger proportionerne af billedet.

  1. Bonanza fungerer til gengæld upåklageligt (i hvert fald på mac, jeg har ikke prøvet på linux) - og har den facilitet at hvis streamingen mistes, så går hele molevitten ikke ned - men der ventes til der igen er en strøm igennem.

  2. Endelig har DR bebudet live streaming til iPhone i slutningen af marts (dog er det vist blevet udskudt igen, se http://mobilsiden.dk/?aId=7876). Jeg er selv macbruger - og også rigtig glad for iPhonens muligheder. Men jeg har svært ved at se hvorfor de satser på denne platfom før de får gængse platforme som linux og mac op at køre?

  3. Deres arkiv har været rædselsfuldt at få til at fungere på andre platforme end windows.

  4. Andre udsendelser bruger igen andre formater - hvor man nogle gange kan få noget der faktisk fungerer.

Så de har 5 forskellige platforme, hvor jeg kun synes bonanza platformen fungerer tilstrækkeligt godt. Jeg er egentligt ligeglad med HD kvalitet - jeg vil bare gerne kunne se de forskellige tilbud uden at alting hakker, eller man tvinges til at se de i et vindue der er 320*200 stort. Så jeg fatter ikke hvorfor der ikke bliver satset på en enkel platform der er platformsuafhængig og som faktisk virker.

Jeg mener at BBC har lavet en sådan projekt iPlayer der også tilgodeser rettighedsindehaverne: http://www.bbc.co.uk/iplayer/. Jeg håber at noget lignende kunne komme til Danmark.

Endelig, er der nogle der faktisk ved hvad der kræves af DR for at medieforliget der lå bag opkrævningen af medielicensen er opfyldt. Skal DR bare igangsætte lidt betatest af åbne standarder - eller skal de lave noget der faktisk fungerer for folket.

Det kunne også være sjovt at tage op i Kontant eller andre kritiske forbrugermagasiner.

6
26. marts 2009 kl. 00:32

"Det kunne også være sjovt at tage op i Kontant eller andre kritiske forbrugermagasiner."

Journalister der kritiserer journalister? well...