Norsk sundheds-it anno 2011: Sender 4.000 disketter med posten hver måned

Patientlister til praktiserende læger i Norge bliver hver måned sendt ud på diskette i stedet for via internettet. Strid om regningen har stoppet udviklingen, men nu vil minister stoppe farcen.

Selvom netværket Helsenettet i årevis har givet den norske sundhedssektor sikker kommunikation over nettet, sidder ansatte hos de norske sundhedsmyndigheder stadig hver måned og pakker 4.000 disketter i kuverter og sender dem til læger landet over.

Disketterne rummer patientlister, og ekstraudgifterne ved at sende dem ud med brevpost løber hvert år op i 1,3 millioner norske kroner. Det skriver Digi.no.

Den ikke helt moderne fremgangsmåde har været til diskussion mange gange de seneste år, men alligevel er der ikke blevet fundet en smartere løsning. Hverken staten eller de praktiserende læger vil nemlig betale for ændringerne i lægernes journalsystem. Hvad en opgradering vil koste, er ikke blevet opgjort.

Nu går den ikke længere, lyder det fra Norges sundhedsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som har annonceret en række tiltag, der blandt andet skal stoppe diskette-farcen.

»Vi har blandt andet set, at sundhedsoplysninger bliver sendt rundt på disketter. Sådan kan vi ikke have det. Elektronisk samarbejde forudsætter, at alle kommunikerer på samme 'kanal' og tager standardiserede løsninger i brug,« udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Problemet med diskette-metoden er blandt andet, at mange tidligere leverandører af den klassiske floppy disk har stoppet produktionen på grund af for lav efterspørgsel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Michael Jensen

Kan da ikke være så svært. Bare send det pakket i en zip-fil over Helsenettet til lægerne. Det burde da kunne gøre automatisk for meget små penge. Lægerne modtager så i princippet præcis den samme infomation som før, en fil-folder med infomationen i. Og så kan lægerne selv finde ud af om de vil have opdateret deres software til at håndtere det automatisk. Eller som de gør i dag, manuelt, når de modtager en floppy.

  • 0
  • 0
#5 Thomas Daugaard

Nej, det skal du sgu ikke regne med. Der sidder mange 'kloge' hoveder derude der sikkert kan se fordele i at sende disketter frem for Zip filer.

Ét argument kunne være, at modtageren af dataene ikke har forstand på at pakke en Zip fil ud, eller simpelthen at de har været vant til diskette-løsningen i så lang tid, at det er over deres forstand hvis de skulle ændre på noget "der virker".

  • 0
  • 0
#9 Michael Thomsen

Nogen der ved om data på disketterne er krypteret, eller om de mener, at en lukket kuvert er nok?

Hvis data ikke er krypteret på disketterne skal man altså lave et system, som krypterer data før det sendes over internettet. Hvis sikkerheden skal være blot nogenlunde i orden skal alle modtagerne have hver deres private nøgle. Det er et system som kunne laves for små penge; men mon ikke problemet er, at der er andre features som også er ønskelige, og derfor vælger man at vente på den "store forkromede løsning", som er dyr, og som ingen gider financiere.

Så spørgsmålet er: Hvor mange resourcer skal det offentlige kaste efter små projekter, som bliver udfaset efter få år? Hvis det fx koster 3 mil. at udvikle og de sparer 500.000 kr/år, så kan det ikke betale sig hvis det kun skal køre i få år før afløseren kommer.

Eller måske endda: Er det mest optimale at lave en masse små løsninger, eller een stor samlet løsning?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere