Norsk Smittestop-app opdager fire ud af fem nære kontakter

Illustration: petovarga / Bigstock
Fire ud af fem gange registrerer den norske smittestop-app de kontakter, der står inden for en meter af hinanden i en butikskø eller i en bus, konkluderer appens udgiver i et forskningsprojekt.

Den norske smittestop-app er nu blevet testet i noget, der ligner situationer fra det virkelige liv. Her fanger den 80 pct. af de kontakter, der eksempelvis står op ad hinanden i en kø eller sidder tæt på hinanden i en bus. Det konkluderer en undersøgelse fra det norske Folkehelseinstituttet, der også er appens udgiver.

Undersøgelsen har benyttet sig af 40 forskellige telefoner og konkluderer ovrordnet, at Android-telefonerne detekterer kontakter bedre end iOS-telefonerne. Desuden blev flere kontakter opdaget, hvis brugerne havde telefonerne i hånden, end hvis de lå i lommen, konkluderer forskerne videre.

»Baseret på andre undersøgelser ved vi, at der er en vis usikkerhed forbundet med præcisionen i Bluetooth-baserede infektions-sporingsapps. Vi ville derfor undersøge det under realistiske scenarier og i situationer, hvor det kan være svært at vide, hvem du har været tæt på, eksempelvis i offentlig transport eller i butikken. Det er i sådanne situationer, at vi tror, ​​at appen kan have den største nytteværdi,« siger forsker og seniorrådgiver Elisabeth Madslien fra Folkehelseinstituttet ifølge en pressemeddelelse.

»Vi testede to forskellige konfigurationer og kom til den konklusion, at det bedste, der er i brug i Smittestopp i dag, registrerer 80 procent af de nære kontakter. Dette er et meget positivt fund og antyder, at appen kan være et godt supplement til manuel infektionssporing, forudsat at nok folk har downloadet den,« fortsætter hun.

Resultaterne er indtil videre udgivet i en foreløbig version – et såkaldt preprint. Den bygger på data fra før den norske app baseret på Google og Apples framework GAEN blev lanceret i december 2020.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere