Norsk regeringskommission: Masseovervågning uden domstolskontrol er ulovligt

Illustration: Center for Cybersikkerhed
Danmark kan være på kant med menneskeretskonventionen, fordi den masseovervågning af internet og telekommunikation, som Forsvarets Efterretningstjeneste foretager, ikke er underlagt en domstol, og data om overvågede ikke slettes hurtigt nok.

I Norge har den militære udenrigsefterretningstjeneste, Etterretningstjenesten, ikke lov til at lytte med på fiberkablerne ligesom deres danske kolleger i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det vil tjenesten dog gerne, og derfor har et udvalg nedsat af den norske regering netop vurderet, hvilken type kontrol sådan en masseovervågning skal foregå under.

For at overholde Den Europæiske Menneskeretskonvention konkluderer udvalget, at der skal være en domstolskontrol for alle nationaliteter, ligesom data om de overvågede skal slettes efter kort tid.

Det skriver Information.

Læs også: Snowden advarer nordmændene: I er blevet vildledt om statens overvågning

»De kontrolmekanismer, vi foreslår, er baseret på en juridisk vurdering af, hvad der er strengt nødvendigt for, at det her kan være folkeretligt lovligt,« siger udvalgets formand, Olav Lysne, til avisen.

Læs også: Standardorganisation afviser NSA-kryptering til Internet of Things

Ingen af de to forhold er er til stede i Danmark, hvor menneskeretskonventionen ellers ligesom i Norge er indskrevet direkte i den nationale lovgivning.

Udvalgets rapport omtaler ikke direkte Danmark, men rapportens konklusioner sætter spørgsmålstegn ved reguleringen af danske FE. For en række af de kontrolmekanismer, som det norske udvalg anser som minimumskrav for at overholde Den Europæiske Menneskeretskonvention, er skrappere end dem, FE er underlagt i Danmark.

Læs også: Seriøs razzia fra it-sikkerhedsmyndighed: Sniger sig ind i bygning og gemmer sig på wc

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Finn Christensen

..vinket med vognstangen..

De saligt troende men totalt lykkelige it-analfabeter, de kan da aldrig i deres perfekte selvbillede se hverken vink eller vognstang, men har modsat et fremragende blik for splinten i alle andres øje ;)

Politikerne mfl. typer synes at lever efter devisen "Tåber finder altid endnu større tåber, som kan beundre ham."

Ak ja, så fik jeg liiige grovkvæstet nogle stykker af de gamle ordsprog, som yngre gerne voldtager men sjældent fatter indholdet af. ..https://nordsprog.dk/kilde/Biblen/5

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere