Norsk politi bryder bevidst loven med mobilovervågning

Det norske politi har konsekvent undladt at orientere det norske folketing om brugen af falske mobilmaster til brug af overvågning, selv om loven kræver det.

Siden 2013 har det norske politi og sikkerhedstjeneste (PST) haft bemyndigelse til at bruge falske mobilmaster til at kunne overvåge mobiltelefoner. Et af kravene fra politikernes side var dog, at politimyndighederne underrettede politikerne hver eneste gang, en falsk mobilmast blev etableret. På trods af, at flere falske mobilmaster er blevet sat op, undlader politiet gang på gang at orientere politikerne, skriver norske Aftenposten.

Politiet og den norske sikkerhedstjeneste PST, der svarer til dansk PET, benytter sig af såkaldte IMSI-catchere. Enheden optræder for mobiltelefoner som en rigtig mobilmast, men er i virkeligheden i stand til at udføre man-in-the-middle-angreb og opsnappe informationer mellem mobiltelefonen og teleudbyderen.

Ifølge Aftenposten argumenterer det norske politi og PST for, at den pligt, de har til at underrette den norske pendant til Folketinget, Stortinget, strider mod myndighedernes tavshedspligt.

Politienhederne skal indberette brugen til den nationale kommunikationsmyndighed, Nkom, og det skete kun én gang i 2014. I år er der dog løbet flere indberetninger ind.

Ud over, at det åbenlyst strider imod loven ikke at indrapportere brugen af de falske mobilmaster, skaber det også problemer i mobilnetværket. Enhederne kan nemlig være med til at få mobilbrugere til at opleve netværksfejl, som herefter skal undersøges af teleselskaberne samt de nationale kommunikationsmyndigheder, der har ansvaret for de forskellige frekvenser.

Ifølge Aftenposten kan den manglende information betyde, at en tekniker fra et mobilselskab kan blive sendt ud for at reparere, hvad der tilsyneladende er en defekt basestation, og reelt ende med at havne midt i en aktiv politioperation.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ebbe Hansen

til at antage, at det samme ikke foregår i Danmark. Måske burde jeg begynde at interessere sig en lille smule for mobiltrafik og hvordan man finder ud af, om der er falske master i området. Men jeg gider ikke rigtig, HTS vil til enhver tid berolige mig med, at vi ingen grund har til at antage, at noget sådant foregår i Danmark.

 • 10
 • 0
#2 Christian Nobel

Den her passus er da godt nok noget af det mest skræmmende jeg længe har læst:

Ifølge Aftenposten argumenterer det norske politi og PST for, at den pligt, de har til at underrette den norske pendant til Folketinget, Stortinget, strider mod myndighedernes tavshedspligt.

Hvis det virkelig er det de sagde, så er der da vist et ret stort demokratisk problem.

 • 17
 • 0
#3 Ulrik Suhr

tror ikke PET kan holdet ansvarligt for noget når de ikke er forpligtiget til at informere politikerne. Politikerne har heller ikke mulighed for at hente oplysninger da disse er underlagt fortrolighed.

Tror ikke HTS reelt ved hvad hun siger på området. Hvis man tvivler kunne man vel egentlig sætte det på spidsen ved at lade minister pensioner bortfalde Hvis PET benytter en særlov uden at befolkningen ved det og politikeren ikke gør opmærksom på dette.

Så en besvarelse på et terror spørgsmål og PET fra HTS med "de handler inden for loven" vil automatis fjerne en pension når man ikke nævner hvilke love. Hvilke undtagelser er benyttet etc...

Men tror Politikere vil omgå dette ved ikke at besvare spørgsmål på området eller lade en embedsmand besvare. Reelt så tror jeg langt hen af vejen PET operere på tro og love princippet.

 • 5
 • 0
#5 Henrik Nielsen

Thomas Eriksen cand. polit. 22. jan Hvis man er i et ondt lune kunne man hævde at Bin Laden har sejret ad helvede til. Den åbenhed og frihed i Vesten, som han tilsyneladende hadede så inderligt, er bid for bid blevet indskrænket siden 2001. Hvis vore politikere gennemfører det de taler om i øjeblikket, er det desværre et sørgeligt bevis på, at terror virker. http://politiken.dk/debat/ledere/ECE2517762/bliver-et-dansk-guantnamo-de...

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere