Norsk politi advarer mod 5G: Øger risiko for cyberangreb

Illustration: Jesper Stein Sandal
Det voksende antal af forbundne enheder vil stille store krav til sikkerheden, mener norsk politis efterretningstjeneste.

Implementeringen af et 5G-netværk vil øge risikoen for cyberangreb oplyser det norske politis efterretningstjeneste i deres årlige trusselsvurdering.

Det skriver Mobilsiden.dk

Læs også: EU: Brug ikke udstyr fra Huawei til kritisk 5G-infrastruktur

Stigningen i antallet af forbundne enheder, som et 5G-netværk forventer at hive med sig, er årsagen til, at det norske efterretningsfolk slår alarm over fremtidens mulige netværk. Med et 5G-netværk får kommercielle virksomheder og udenlandske stater også bedre mulighed for at få adgang til norsk infrastruktur. Det fortæller det norske efterretningsvæsen i trusselsvurderingen.

»Kommercielle virksomheder vil i stigende grad have adgang til og kontrol over information, tjenester og infrastruktur, der er kritiske for samfundets funktion. Fx For en udenlandsk stat med en særlig interesse i Norge og norske forhold, kunne ejerskab af sådanne virksomheder give store muligheder for efterretnings- og indflydelsesaktiviteter. Vores stigende afhængighed af digitale løsninger betyder, at de, der kontrollerer norsk økom, har en meget høj magt over samfundet«.

Også hos danske Center for Cybersikkerhed er man nået frem til lignende konklusioner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Torben Rune

Når URLLC implementeres får man et 5G netværk med en latency ned til 1mS - dvs. et netværk som er i stand til at styre alt i realtid.

Hvad der mangler i fortællingen er, at 1 mS forsinkelsen ligger i radio interfacet - og kun der. Den forsinkelse der ligger i et front haul og et back haul net, WAN net og processering, skal lægges til, og så begynder realtiden at få problemer.

Derfor er forventningen, at rigtig mange af de kritiske realtids applikationer flyttes til servere i mobilnetværkets "kant", dvs. edge computing. Her vil tusindvis af kritiske servere skulle spredes ud over landet - meget tæt på de basestationer (og basestations clustre) som bygges. Og det er det der giver sikkerhedsmæssige udfordringer.

Dels bliver opgaven med at sikre kant servere meget mere kompleks. Dels kommer hele co-lokerings problemstillingen til at stå i et helt nyt lys. De virksomheder som driver kant computerne er ikke teleselskaber, men udstyr og personel kommer i meget tæt kontakt med infrastrukturen i 5G, og det er den probelmstilling som får de respektive myndigheder til at advare. Både Europol og teleindustrien er klar over, at der skal gøres noget drastisk i forhold til sikkerhed, hvis 5G skal spille på dette edge computing område.

Læg dertil, at 5G er et polylitisk radiosystem, hvor flere radioteknologier (5G NR, 4G, 3G, 2G, WiFi og 5GNR GC) kan være i drift samtidig. De værktøjer som anvendes i dag til overvågning af sikkerheden på radiointerfacet og backhaul kan reelt ikke bruges på et multi RAT 5G net.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere