Norsk politi advarer mod 5G: Øger risiko for cyberangreb

7. februar 2020 kl. 09:313
Norsk politi advarer mod 5G: Øger risiko for cyberangreb
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Det voksende antal af forbundne enheder vil stille store krav til sikkerheden, mener norsk politis efterretningstjeneste.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Implementeringen af et 5G-netværk vil øge risikoen for cyberangreb oplyser det norske politis efterretningstjeneste i deres årlige trusselsvurdering.

Det skriver Mobilsiden.dk

Stigningen i antallet af forbundne enheder, som et 5G-netværk forventer at hive med sig, er årsagen til, at det norske efterretningsfolk slår alarm over fremtidens mulige netværk. Med et 5G-netværk får kommercielle virksomheder og udenlandske stater også bedre mulighed for at få adgang til norsk infrastruktur. Det fortæller det norske efterretningsvæsen i trusselsvurderingen.

»Kommercielle virksomheder vil i stigende grad have adgang til og kontrol over information, tjenester og infrastruktur, der er kritiske for samfundets funktion. Fx For en udenlandsk stat med en særlig interesse i Norge og norske forhold, kunne ejerskab af sådanne virksomheder give store muligheder for efterretnings- og indflydelsesaktiviteter. Vores stigende afhængighed af digitale løsninger betyder, at de, der kontrollerer norsk økom, har en meget høj magt over samfundet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også hos danske Center for Cybersikkerhed er man nået frem til lignende konklusioner.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
8. februar 2020 kl. 13:20

Når URLLC implementeres får man et 5G netværk med en latency ned til 1mS - dvs. et netværk som er i stand til at styre alt i realtid.

Hvad der mangler i fortællingen er, at 1 mS forsinkelsen ligger i radio interfacet - og kun der. Den forsinkelse der ligger i et front haul og et back haul net, WAN net og processering, skal lægges til, og så begynder realtiden at få problemer.

Derfor er forventningen, at rigtig mange af de kritiske realtids applikationer flyttes til servere i mobilnetværkets "kant", dvs. edge computing. Her vil tusindvis af kritiske servere skulle spredes ud over landet - meget tæt på de basestationer (og basestations clustre) som bygges. Og det er det der giver sikkerhedsmæssige udfordringer.

Dels bliver opgaven med at sikre kant servere meget mere kompleks. Dels kommer hele co-lokerings problemstillingen til at stå i et helt nyt lys. De virksomheder som driver kant computerne er ikke teleselskaber, men udstyr og personel kommer i meget tæt kontakt med infrastrukturen i 5G, og det er den probelmstilling som får de respektive myndigheder til at advare. Både Europol og teleindustrien er klar over, at der skal gøres noget drastisk i forhold til sikkerhed, hvis 5G skal spille på dette edge computing område.

Læg dertil, at 5G er et polylitisk radiosystem, hvor flere radioteknologier (5G NR, 4G, 3G, 2G, WiFi og 5GNR GC) kan være i drift samtidig. De værktøjer som anvendes i dag til overvågning af sikkerheden på radiointerfacet og backhaul kan reelt ikke bruges på et multi RAT 5G net.

2
7. februar 2020 kl. 19:47

Jeg finder det meget ærgeligt, at Version2 omskriver artikler fra andre websider og begrænset artiklens kontakt.. mobilsidens artikel var der meget mere guf i end den version2 har viderebragt...

1
7. februar 2020 kl. 13:45

Faren ligger vel i digitaliseringen og Internet of Trash.

Hvilken netværksteknologi man bruger er vel ret ligegyldigt?