Norsk it-chef: Proprietært EPJ-system fra Epic underminerer patient-sammenhæng
Den norske stats ambition om ‘Én innbygger – én journal’-strategi bliver meget vanskelig at gennemføre med valget af det amerikanske EPJ-system fra Epic til både sygehuse og kommuner i regionen Helse Midt-Norge, advarer it-chef i Trondheim Kommune Bjørn Jonny Villa. Epic står bag leveringen af Sundhedsplatformen i Østdanmark.
Advarslen kommer på baggrund af forskningschef for for sundhedssektoren i analyse– og strategiselskabet Gartner Mike Jones, der mener, at proprietære løsninger ofte resulterer i manglende interoperabilitet – og det kan betyde, at Epic-platformen til 2,7 milliarder norske kroner vil kunne få problemer med at snakke sammen med løsningerne, som benyttes i resten af det norske sundhedsvæsen.
Mike Jones mener, man skal gå væk fra traditionelle gigantløsninger og over på platforme, som er åbne og enklere at implementere med andre systemer - hvilket er i stik modstrid med deres tidligere anbefalinger.
»Gartner har set på sundhedsstrategien i 35 lande og konkluderet, at den traditionelle EHR–monolit–model, en model Gartner længe har gået i brechen for, er uddateret. Specielt hvis målet er at tilbyde gode løsninger, hvor borgerne står i centrum,« konstaterer Mike Jones.
Slagtet i Danmark
Anbefalingen er som sagt i stik modsat det råd, som rådgiverhuset gav til det norske sundhedsministerium i rapporten ‘Gartner survey of EHR suppliers and systems in the Norwegian market’ i 2014. Der anbefalede Gartner–specialisterne at satse på en lukket megaløsning – som Epic nu kommer til at levere til sundhedsregionen.
It–chef Bjørn Jonny Villa håber, at Trondheim Kommune nu foretager sine egne kritiske vurderinger, før de hopper på løsningen, som er på trapperne hos Helse Midt–Norge.
»Bare investeringerne og driftsomkostningerne, som skal til for at indføre et nyt system, er enorme. Specielt hvis vi kigger på, hvad de systemer, vi har nu, har kostet os. Min personlige vurdering er, at vi skal satse på flere systemer og gå bort fra den monolitiske tankegang, som hverken er moderne eller fremtidsrettet,« argumenterer Bjørn Jonny Villa.
Har brugt fagmiljøerne
Kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim Kommune afviser kritikken og forklarer at udbudsprocessen i Helse Midt–Norge er gennemført over flere år. Han har fuld tiltro til vurderingerne, som er blevet foretaget i disse runder.
Helge Garåsen fortæller, at der blev brugt fageksperter fra både det norske it– og sundhedsmiljø, før valget af leverandør blev afgjort.
At der har været omfattende problemer med indføringen af samme type platform i Danmark - i form af Sundhedsplatformen - tror kommunaldirektøren, at Norge har lært meget af. Han mener, at Epics platform vil blive tilpasset godt nok for at fungere i norske kommuner og sundhedssektoren.
»Det er bystyret, som vil tage en endelig beslutning om, hvorvidt den skal indføres i Trondheim Kommune, og vi venter på politisk behandling der,« siger Helge Garåsen og fortsætter:
»Det er vigtigt, at der stilles kritiske spørgsmål. Vi har benyttet os af ekstern kompetence i denne proces for at kvalitetssikre vurderingerne, som er foretaget. Alt i alt er vi meget tilfredse med processen.«
Skandalen Sundhedsplatformen
I Danmark har Version2 omtalt, at Sundhedsplatformen ifølge statsrevisorerne blev indført på danske hospitaler, selv om personalet ikke var tilstrækkeligt uddannet, systemet var ufærdigt og behæftet med fejl og mangler og ikke testet ordentligt. Desuden var forventningerne til, hvor længe hospitalerne ville opleve et fald i aktiviteten i forbindelse med indførelse, alt for optimistiske.
»Vi genkender ikke det, Villa siger«
Kommunikationschef Sigirun Berge Engen i Helseplattformen siger, at Trondheim Kommune har været tæt på processen i hele anskaffelsesperioden.
Hun fortæller, at kommunen har været repræsenteret i programmets ledergruppe og i programmets styre, og at flere medarbejdere fra kommunen arbejder i organisationen Helseplattformen.
»Vi må respektere, at der er forskellige opfattelser, men vi kan ikke genkende det, Bjørn Jonny Villa skriver. Vi har samarbejdet om at gennemføre en anskaffelse til punkt og prikke. Trondheim Kommune har foretaget sine vurderinger og er helt tydelige omkring, at de står inde for valget.«
»Epics løsning opfylder kravene godt, og kravspecifikationen er udarbeidet af fagfolk fra hele sundhedstjenesten i regionen – både kommuner og hospitaler.«
»Jeg vil også tilføje, at der ikke er nogen ‘2013–virkelighed’, som Bjørn Jonny Villa skriver i sit notat. Helseplattformen kom ud på markedet i 2016, og vi skal ha en 2019–version af Epics løsning.«
Artiklen er fra digi.no.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.