Norsk efterretningstjeneste advarer om Kina og Huawei

Illustration: NurPhoto via Getty Images
Den norske efterretningstjeneste påpeger, at der kan være fare for, at Kina og Rusland stjæler informationer fra Norge.

Den norske efterretningstjeneste PST advarer i den årlige trusselsvurdering mod angreb på norske datanetværk fra Rusland og Kina.

Det skriver TV 2.

I rapporten oplyser PST, at man bør være særdeles opmærksom på den rolle, som den kinesiske teknologigigant Huawei spille.

»Vi peger på to lande, som vi ikke har et sikkerhedspolitisk samarbejde med, og som bedriver efterretningsvirksomhed mod Norge og norske interesser. Det er Rusland og Kina,« siger chefen for PST, Benedicte Bjørnland til TV 2.

Flere andre lande har udtrykt bekymring i forhold til den rolle, som Huawei har i udbygningen af 5G-mobilnettet. Ifølge den kinesiske techgigant er frygten dog ubegrundet.

»Hos Huawei har vi aldrig brugt vores udstyr til at tilgå nogen form for nationale data, forretningshemmeligheder og private brugerinformationer. Vi vil aldrig støtte eller tolerere den type handlinger, og vi vil aldrig tage del i dens slags på andres opfordring,« skriver Huawei i et svar til TV 2

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei som leverandør til 5G-netværk

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Joe Sørensen

Ikke skyggen af bevis for påstande. Er det ikke bare fordi aktionærerne i Huawei er kinesiske at denne gampagne er startet? Alle andre producerer også i Kina. Og flere har oplevet at deres produkt bliver modicoferet/opdateret på vej til køberen. Jeg ved ikke hvad forskel der skulle være. USA spionerer også mod norske interesser.

 • 11
 • 4
#3 Per Larsen

USA startede i sin tid med FDA. --- Det var udelukkende for at begrænse udenlandsk import til US. I dag har FDA dannet skole, og der er nu et utal af tilsvarende organer i EU og den øvrige verden, som heldigvis nu har et andet og sundhedsmæssigt sigte. Huawei er man ganske bange for ud fra en teknologisk synsvinkel. De er billige, og leverer nu tilsyneladende noget at den bedste kvalitet der er p.t. til prisen. Se bare deres telefoner. Det er klart bekymrende for den vestlige verden og specielt US, da de direkte konkurrerer med nogle af de største på markedet. Hvem var det lige der aflyttede Merkels telefon for år tilbage. Var det Kina??? Nææææææ. Det man laver nu er rene handelshindringer. Kineserne de spionerer fortsat, og har angiveligt altid gjort det, --- som US o.a.

 • 12
 • 1
#4 Jan Nocon

Ja, det var jo pinligt, at Snowden afslørede NSA's ekstreme aktiviteter. Men at dække smuds med mere smuds er jo også en form for rengøring. Så NSA er gået i glemmebogen til fordel for intensiv aktivitet omkring gode fjendebilleder som Huawei og hele Kina for den del, Ruslands nært forestående atombombning af Christiansø, 15-årige skolepigers fabrikation af avancerede sprængaggregater etc. Påstandene om Huawei's uredelighed er ikke dokumenterede. Men dette er tilsyneladende ingen hindring for at implementere konsekvenserne af dem. Og alt imedens vokser floden af indsamlede data ....... who cares ???

 • 7
 • 1
#6 Finn Christensen

at de kan se og undersøge hvornår og hvorfor udstyret "ringer hjem" og hvad der tricker det, hvad der "snakkes om" og om udstyret kan vækkes remote i en spids situation?

En død sild er en død sild, men til forskel, 1) ..så kan elektronik indholde sovende dele eller skjulte dele, der kan vækkes.

2) En mere elegant løsning er, at alt udstyr, tilhørende netværk, protokoller etc. allerede er forberedt, men at kode først ses samtidig med det hele aktiveres ved en reparation/opdatering/rettelse/remote/you name it.

Og hvordan skulle du kunne gætte den 2. situation før det er for sent, samt sikre dig mod den ? Det eneste sikre kort her er, luk aldrig noget eller nogen ind hvis det er uklart eller usikkert, og hvis data indeholder personligt følsomme dele, hvis de er samfundsmæssigt væsentlige eller hvis skadevirkning kan blive omfattende.

 • 6
 • 0
#7 Finn Christensen

Påstandene om Huawei's uredelighed er ikke dokumenterede. Men dette er tilsyneladende ingen hindring for at implementere konsekvenserne af dem.

Den næste økonomiske elle financielle krise er heller ikke dokumenteret, men jeg (og andre) ved den kommer, så fornuftige sikre sig på forhånd bedst mulig mod nedsmeltningen.

Engang forstår du komplekse situationer, tror jeg, eller også er du blot uden den nødvendege viden, fordi du pt. har helt andre interresser i livet.

 • 2
 • 1
#8 Michael Cederberg

Ikke skyggen af bevis for påstande. Er det ikke bare fordi aktionærerne i Huawei er kinesiske at denne gampagne er startet? Alle andre producerer også i Kina. Og flere har oplevet at deres produkt bliver modicoferet/opdateret på vej til køberen. Jeg ved ikke hvad forskel der skulle være. USA spionerer også mod norske interesser.

Hvis kineserne ikke putter den slags skidt ind i de produkter som de producerer så er de dumme. Og det er de ikke. Amerikanerne gør sandsynligvis det samme, omend USA er et retssamfund hvor der er nogle (vage) retsgarantier der beskytter virksomheder. Snowdons papirer synes at indikere at "infektionen" sker efter produktet er produceret og har forladt producentens hænder.

En anden forskel er at vi er afhængige af USA. Basalt set er Europa ikke i stand til at forsvare sig selv militært i dag. Ydermere kan man ikke bygge et komplekst IT landskab unden at bruge en del amerikanske produkter. Det samme kan man ikke sige om Kina.

Med andre ord: Vi hænger på amerikanerne. Kineserne behøver vi ikke være afhængige af. At vi hænger på amerikanerne er selvfølgeligt vores egen skyld - desværre vil det tage mange år at komme ud af den afhængighed.

 • 6
 • 0
#9 Jens Jönsson

Jeg forstår det ikke. Regeringer, FBI, andre, må da have så store resourcer at de kan se og undersøge hvornår og hvorfor udstyret "ringer hjem" og hvad der tricker det, hvad der "snakkes om" og om udstyret kan vækkes remote i en spids situation? osv osv

Hvem siger det nødvendigvis "ringer "hjem" nu ?

Måske behøver en muldvarp kun fysisk at befinde sig i DK med en special modificeret telefon. Telefonen kan ved kontakt med nettet og dermed udstyret, måske sende den helt rigtige kode, som vækker "ring hjem" funktionen. Det kan også være at udstyret "ringer" et helt andet sted hen, som ikke nødvendigvis ligner at det kontakter Kina, for på den måde at blive vækket af dvale.

Hvis vi forestiller os, at kineserne har inficeret Huawei udstyret, så har deres forretningsmodel været helt korrekt, for at få udstyret ud i alle kroge af verden. Top kvalitet til ingen penge. Hvem bider ikke på den ? Og tænk hvilke informationer de kan opsnappe med alt det udstyr placeret forskellige steder rundt omkring i WiFi, kabel-TV, mobil, fiber net osv. osv.

 • 4
 • 0
#10 Anne-Marie Krogsbøll

https://politiken.dk/indland/art7020264/Huawei-er-nu-igen-taget-i-at-bru...

Det er vel ikke lige den slags, som kendetegner et firma, man kan stole på. ​

Jeg har heller ikke lyst til, at mine data - i værste fald - kan "lånes" til at træne de kinesiske algoritmer: https://www.nrk.no/urix/hvordan-hadde-du-klart-deg-i-et-digitalt-diktatu...

Og så er der stadig det store spørgsmål om det hensigtsmæssige i, at vi binder os så hårdt op på disse verdensomspændende giganter - uanset om det så er Huawei, Facebook, Amazon, Google eller noget helt fjerde. Det er for farligt - de får alt for stor magt.

Så jeg har det stadig sådan: Ud med dem!

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere