Norsk efterretningstjeneste udførte ulovlig aflytning

Den norske Etterretningsbataljon skal i forbindelse med en øvelse have lyttet til civil kommunikation mellem skibe i en norsk havn.

Det norske Etterretningsbataljonen - en efterretningstjeneste under forsvaret - har angiveligt overvåget kommunikation mellem civile. Det skriver vg.no.

Ifølge mediet er overvågningen sket i en nordnorsk havn, hvor der er blevet lyttet til skibenes kommunikation.

Efterretningsbataljonen er tidligere blevet afsløret i at udføre ulovlig kortlægning af journalister - noget som den norske forsvarsminister kaldte 'helt uacceptabelt'.

Den påståede aflytning af skibe blev udført af såkaldte EK-operatører, der er eksperter i elektronisk krigsførelse. Og hvis en enkeltperson har brudt norsk lov under ordrer fra en overordnet, skal vedkommende stadig stå fuldt ud til ansvar for lovbruddet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Kim Henriksen

"Og hvis en enkeltperson har brudt norsk lov under ordrer fra en overordnet, skal vedkommende stadig stå fuldt ud til ansvar for lovbruddet"

Og hvad hvis personen havde nægtet, skulle personen så også stå til ansvar for det?

  • 0
  • 0
Johannes Aagaard

Lydighedspligten foreligger kun, såfremt den givne ordre er både lovlig og tjenstlig. En ordre, som indebærer overtrædelse af en lov behøver man således ikke overholde, men en beordring vil sammen med nødværge kunne lempe en efterfølgende straf. En ordre, som åbenlyst ikke er tjenstlig - eksempelvis krav om, at man skal slå chefens græsplæne - skal heller ikke adlydes. Hvis en undergiven får en ordre, som den pågældende anser for at være ulovlig eller ikke tjenstlig, kan den pågældende - efter omstændighederne - gøre indsigelse til dén der har givet ordren, klage til en overordnet eller om fornødent nægte at adlyde ordren. Da manglende lovlighed kan være et fortolkningsspørgsmål, er hovedreglen, at en ordre, som efter indsigelse gentages, skal adlydes.

Eksempelvis norsk militær straffelov adskiller sig formentlig ikke ret meget fra danske regelsæt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere