Norsk datatilsyn i kovending: Google Analytics alligevel ikke ulovligt
Det norske datatilsyn satte gang i en heftig debat, da det sidste år slog fast, at Google-tjenesten Analytics var i strid med norsk persondatalovgivning.
Men det var åbenbart en brøler fra tilsynets side, for det er ikke længere den officielle holdning, skriver it-mediet Digi.no.
»Google havde formentlig sit på det tørre hele vejen igennem,« siger direktør i det norske Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, i et interview med Digi.no.
Google Analytics er verdens mest udbredte værktøj til analyse af webtrafik.
Datatilsynet undersøgte sidste år brugen af Google Analytics på hjemmesiderne for Lånekassen og Skattedirektoratet og kom frem til, at den måde, værktøjet behandler IP-adresser på, var i strid med norsk persondatalovgivning. Forklaringen var, at Analytics indsamler oplysninger om IP-adresser, som er personlige data, for de besøgende på hjemmesider.
Tilsynet er nu kommet frem til, at Google Analytics kan anonymisere de behandlede IP-adresser på en måde, som gør værktøjet spiseligt. Der er konkret tale om funktionen _anonymizeIP(), som fjerner den sidste byte i en adresse, inden data lander hos Google.
Hvis virksomheder og myndigheder sørger for at slå den til, er der ingen grund til at lægge Analytics for had, siger direktøren.
»Google ligger inde med rigtig mange oplysninger hentet fra Gmail, Youtube, Chrome og så videre. De har rigtig mange tjenester. Vi var i tvivl om, hvorvidt data fra webanalyse også slås sammen med andre typer oplysninger. Det har vi nu fastslået, at de ikke gør,« siger Bjørn Erik Thon til Digi.no.
Du kan læse hele interviewet hos Digi.no.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.